3 waardevolle tips om te kunnen blijven werken met reuma
Werken met reuma

3 waardevolle tips om te kunnen blijven werken met reuma

Kunnen blijven werken als je reuma hebt, kan soms ontzettend uitdagend zijn. Vooral als je reuma niet stabiel is en je niet meer alle ballen omhoog kunt houden. Voor de meeste is het dan doorgaan en even doorbijten, totdat het echt niet meer gaat. Totdat het lijf op de noodrem drukt en je je toch volledig ziek moet melden. Iets dat je eigenlijk niet wilde, maar waar je dan niet meer omheen kan. Toch zijn er manieren om ook mét reuma, je werk vol te kunnen blijven houden. Welke dit zijn, lees je in deze blog!

1. Zorg dat je reuma stabiel wordt

Alhoewel werk juist een positief effect kan hebben op het herstel van je klachten en je algehele welbevinden, kun je ook zó ziek zijn dat werk je juist heel veel energie kost en je je uiteindelijk ziek moet melden (NVR, 2015, Fitforworknederland, 2013 & NVVG, 2015). Hoe minder stabiel je reuma, hoe groter de kans op schade aan je gewrichten en hoe groter de kans dat je je werk niet meer kunt volhouden (NVR, 2015).

Hoe eerder je reuma dus rustig is, hoe minder risico je hebt om uit te vallen van werk. Het is dan ook van belang om eerst ervoor te zorgen dat de klachten die je ervaart stabiel worden. En dit zijn niet zomaar elke klachten. Uit onderzoek blijkt namelijk dat 9 reumatische klachten een heel grote voorspeller zijn of jij je werk kunt volhouden. Hoe meer last je hebt van deze klachten, hoe groter het risico op langdurig ziekteverzuim (NVR, 2015, Fitforworknederland, 2013 & NVVG, 2015). Welke klachten dit zijn, lees je in deze blog.

Om je reuma stabiel te krijgen zal je reumatoloog medicatie voorschrijven en je eventueel doorverwijzen voor aanvullende therapieën. En sommige van deze medicijnen en therapieën hebben tijd nodig. Tijd om aan te slaan en volledig te kunnen werken. Ondanks dat je meestel wel direct resultaat zult merken, duurt het bijvoorbeeld 3 tot 4 maanden eer de meeste biologicals echt werken. Daarnaast kunnen bepaalde bijwerkingen van medicijnen een grote invloed zijn op je kwaliteit van leven. Bijwerkingen als moeheid, infecties of huidreacties (apotheek, z.d.).

Zo ervaren sommige de eerste twee dagen naar hun biological prikdag vaak een enorme vermoeidheid (Urban, 2021). Als je rondom die dagen ook nog moet werken, heeft dit een grote invloed op je productiviteit. Daarnaast kan een verhoogde kans op infecties invloed hebben of jij in een bepaalde werkomgeving kunt blijven werken of niet.

Zorg dus dat je voldoende ruimte hebt, om je medicijnen in te stellen en de voorgeschreven therapieën kunt volgen. Ben je nog niet ziek gemeld, maar ga je wel starten met nieuwe medicatie? Dan overleg met je baas of bedrijfsarts of je ruimte kunt krijgen om je medicatie goed te laten instellen, zodat je reuma snel weer rustig wordt! Dat kan betekenen dat je even minder uren gaat werken, fysiek minder belastende taken krijgt of dat je je even volledig ziek meld.

Want hoe eerder je reuma stabiel is, hoe eerder jij weer volledig je werk kunt doen!

2. Pas je werk aan

Als je reuma stabiel is, maar je vind het nog steeds ontzettend lastig om te kunnen blijven werken als volgt van de klachten die je nog ervaart? Dan kijk of je bepaalde werkkenmerken kunt aanpassen (NVR, 20 15, Fitforworknederland, 2013 & NVVG, 2015). Werkkenmerken zijn bepaalde aspecten van je werk en je werkomgeving. Denk dan aan taakeisen (als in fysiek belastend werk of repeterende bewegingen), arbeidscondities (denk aan regelmogelijkheden) en interacties met je werkomgeving (als in steun van je baas).

Uit verschillende onderzoeken blijkt bijvoorbeeld dat het risico op arbeidsuitval bij reumatoïde artritis (RA) hoger is, als men meer dan 32 uur werkt. Het stelt zelfs, dat hoe meer uren iemand met RA werkt, hoe vaker diegene uitvalt (NVR, 2015). Maar er zijn ook nog andere werkkenmerken die het risico op ziekteverzuim bij reuma vergroten. Welke dit zijn en hoe je deze kunt aanpassen om arbeidsuitval te voorkomen? Lees je in deze twee blogs:

  1. Voorkom ziekteverzuim bij reuma: 3 bewezen praktische werkaanpassingen
  2. Hoe je baas je het beste kan ondersteunen bij reuma

Zodra je inzicht hebt in welke werkkenmerken voor jou het grootste risico vormen om te verzuimen van je werk, kun je deze ook aanpassen. Zo kun je bijvoorbeeld minder uren gaan werken, later in de ochtend beginnen of kun je je werkplek aanpassen. Hoe eerder je dit doet, hoe meer kans je hebt om aan het werk te kunnen blijven!

Je werkkenmerken pas je niet in je eentje aan. Dit doe je samen met je baas. Weten jullie echter niet welke aanpassingen het meest geschikt zijn in jouw situatie? Vraag dan advies van je bedrijfsarts. Ook als je niet ziek gemeld bent, kun je advies vragen aan de bedrijfsarts om ziekteverzuim te voorkomen. Daarnaast kan ook een arbeidsdeskundige of ergotherapeut gevraagd worden om een advies te geven over de werkplek en mogelijke aanpassingen in je functie.

Aanpassingen in je werkomgeving krijg je vergoedt vanuit je werkgever. Vraag ze dan ook samen aan! Aanpassingen van je woon-werk verkeer, worden daarentegen vergoedt door het UWV.

3. Neem actie

Tot slot zijn er ook nog een aantal persoonlijke eigenschappen die voorspellen of jij kunt blijven werken ja of nee.

De beste voorspeller voor terugkeer naar je werk als je verzuimt, is de verwachting die je zelf hierin hebt. Dus als jij het idee hebt, dat je door je reuma niet meer kunt werken dan heb je ook een grotere kans dat dit niet lukt. Ondanks de ernst en mate van je ziekte (NVR, 2015, Fitforworknederland, 2013 & NVVG, 2015). Hoe positiever jij dus in de wedstrijd zit, hoe groter de kans dat jij kunt blijven werken met reuma.

Hoe jij dus omgaat met je reuma, heeft een enorme impact op het kunnen blijven werken en functioneren met deze ziekte. Zo is bewezen dat een passieve houding meer bijdraagt aan het niet meer kunnen werken, dan een actieve houding. Een passieve houding is bijvoorbeeld onnodig bedrust houden, het ergste verwachten en activiteiten vermijden (NVR, 2015, Fitforworknederland, 2013 & NVVG, 2015). En dat kan soms best lastig zijn. Want hoe passiever je bent, hoe minder je gaat ondernemen, hoe eenzamer je wordt en hoe groter de kans om depressief te worden. Niet voor niks dat depressie en angst bij mensen met reuma veel voorkomt (NVR, 2015).

Het is dus belangrijk om in actie te komen. Om van een passieve houding, naar een actieve houden te gaan. Hoe je dit het beste kunt doen, kun je lezen in deze blog!

Kunnen blijven werken met reuma is balans

Of jij kunt blijven werken met reuma ligt dus aan verschillende factoren. De bovenstaande factoren zijn echter dé 3 belangrijkste, die van invloed zijn op het behoud van werk bij reuma. En hierbij kan voor iedereen de mate van disbalans van elk van deze factor verschillend zijn. Kijk dan ook voor jezelf wat de mate en de ernst is van je reuma is (tips 1), welke werkkenmerken eventueel aangepast kunnen worden (tip 2) en hoe jij omgaat met je reuma (tip 3). Zorg dat alle drie de factoren zoveel mogelijk in balans zijn. En merk je dat eentje (of meerdere) uit balans is? Gebruik dan bovenstaande tips en vraag hulp zodat ook jij reuma kunt blijven werken met reuma!

Meer weten?

Ben je nieuwsgierig en wil je meer weten over re-integreren en werken met reuma? Of wil je meer weten over hoe ik leef met reuma en concrete stappen hoe jij dit ook voor de volle 100% kunt doen? Maar misschien vind je verdiepende informatie over ontstekingsreuma ook wel interessant? Dan zijn onderstaande blogs wellicht iets voor jou!

Bronnen

  1. NVR (2015). Richtlijn Reumatoíde artritis en Participatie in Arbeid. Geraadpleegd van https://www.nvr.nl/wp-content/uploads/2018/09/NVR-NVVG-Richtlijn-RA-en-participatie-in-arbeid-2015.pdf
  2. Fitforworknederland (2013). Spier- en gewrichtsaandoeningen en de Nederlandse arbeidsmarkt: quickscan. Geraadpleegd van https://www.fitforworknederland.nl/wp-content/uploads/2015/12/6_FitforWork_Quickscan_2013.pdf
  3. Urban, J. (2021, mei). De last van bijwerkingen van biologicals. Reumamagazine2021/4, 8–9.
  4. NVVG (2015). Reuma en behoud van werk: richtlijn voor de patiënt. Geraadpleegd van https://www.nvvg.nl/files/39/Reumatöide%20artritis%20Patientenversie_definitief.pdf
  5. apotheek. (z.d.). adalimubab. http://www.apotheek.nl. Geraadpleegd op 20 juni 2021, van https://www.apotheek.nl/medicijnen/adalimumab#hoe-gebruik-ik-dit-medicijn

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.