Behandelingen bij reuma
Behandelingen

Behandelingen bij reuma

Als je net te horen hebt gekregen dat je reuma hebt, zal de reumatoloog met je verschillende behandelmogelijkheden bespreken. Vaak zal dit een combinatie zijn van medicijnen en oefentherapie. Naast deze vormen van behandelingen zijn er nog tal van andere therapieën die gevolgd kunnen worden, zoals ergotherapie, alternatieve geneeskunde en reumakuren. Medicijnen en oefentherapie worden echter altijd als eerste ingezet bij de behandeling van reuma. Maar wat is oefentherapie? Welke soorten medicijnen zijn er? En zijn deze behandelingen effectief? Ik heb het voor jullie uitgezocht.

Oefentherapie

Bewegen is belangrijk als je reuma hebt. Door te bewegen blijven je gewrichten en spieren soepel en bouw je conditie op. Oefentherapie bestaat dan ook uit actieve therapie, waarbij de spierkracht, conditie en het uitvoeren van dagelijkse activiteiten verbeterd worden. Daarnaast kan er advies en voorlichting gegeven worden over het belang van bewegen en hoe men het beste kan omgaan met de klachten. Ook kunnen er gewrichtsbeschermde maatregelen aangeboden worden Oefentherapie wordt vaak gegeven door een fysiotherapeut of oefentherapeut. En kan individueel of in een groep aangeboden worden.

De oefentherapie heeft als doel dat de patiënt zo snel mogelijk weer zelfstandig kan functioneren. De behandeling is dan ook maar kortdurend. Naast de behandeling dient de patiënt ook zelfstandig oefeningen uit te voeren en te bewegen.

Waarom oefentherapie zo belangrijk is? Omdat uit wetenschappelijke studies is gebleken dat oefentherapie effectief is voor het verbeteren van de spierkracht, conditie en dagelijks functioneren van mensen met ontstekingsreuma. Daarnaast heeft het ook nog eens een gunstig effect op de vermoeidheid. Mooi toch!

Medicijnen

Naast oefentherapie is medicatie een van de meest toegepaste behandeloptie bij ontstekingsreuma. Medicatie is effectief tegen ontstekingen, vermindering van de pijn en stijfheid. Er zijn verschillende soorten medicatie die gebruikt worden. Het ligt aan de soort reuma welke medicatie er wordt voorgeschreven en welke effectief is. Het kan daarnaast zijn dat je veel bijwerkingen ervaart of dat je bepaalde klachten hebt. Hiermee wordt rekening gehouden met de keuze van medicatie. Belangrijk is dat je dit goed overlegd met je arts. Welke bijwerkingen en klachten ervaar je? Geef dit goed aan, zodat het zoeken naar het juiste medicijnen makkelijker wordt. Houdt er wel rekening mee dat medicatie de reuma niet laat verdwijnen. Het verminderd de pijn, maar deze gaat nooit helemaal weg. Het verminderd de ontstekingen, maar deze kunnen altijd terug komen. Ook moet je voor jezelf goed afwegen wat zwaarder weegt: bepaalde bijwerkingen of vermindering van ontsteking waardoor je gewricht beschermd blijft. Al met al, een zoektocht die soms best complex kan zijn. Communicatie met je behandelende arts is dan ook van belang.

Soorten mediciatie

Vier meest bekende reuma medicaties zijn:

  1. Pijnstillers; onder andere paracetamol. Deze verlichten de pijn maar remmen de ontsteking niet. Vaak worden ze in combinatie met andere medicijnen (die wel ontstekingsremmend zijn) voorgeschreven.
  2. Ontstekingsremmende pijnstilling; hierin kan een onderscheid gemaakt worden tussen NSAID (Non-steroidal anti-inflammatory drug) en COX 2 remmers. NSAID zijn medicijnen als naproxen, ibuprofen en diclofenac. Cox 2 remmers zijn medicijnen als celebrex en meloxicam. Ontstekingsremmende pijnstilling is zowel pijn verlichtend als ontstekingsremmend. Deze medicatie wordt (bijna) altijd als eerste medicijn voorgeschreven. Het ligt aan de vorm van reuma maar ook per persoon welke ontstekingsremmende pijnstilling het meeste effect heeft.
  3. DMARD (Disease Modifying antiheurmatic drugs); dit zijn medicijnen die het afweersysteem onderdrukken. Metrotexaat en sulfasalazine zijn twee voorbeelden van DMARD.
  4. Biological DMARD (onder andere TNF blokkers); Dit worden ook wel biologische medicijnen genoemd, omdat ze gemaakt zijn van menselijk of dierlijke eiwitten. Ze remmen de ontstekingen door het afweersysteem te onderdrukken. Naast biologicals heb je ook biosimilars. Dit zijn goedkopere variante van biologicals maar met dezelfde werking als de originele biologische medicijnen. Omdat het maag-darmkanaal de eiwitten in dit medicijn niet goed kunnen afbreken worden ze altijd middels een injectie of infuus gegeven. Hoe deze medicijnen nu precies werken en wat er allemaal bij komt kijken, zal ik nog in een aparte blog binnenkort uitleggen.
  5. Target Synthetische DMARD. Deze medicijnen zijn de nieuwste vorm van behandeling bij reuma. Ze lijken op de biologische variant, alleen zijn deze in een laboratorium middels chemische processen gemaakt. Wil je meer weten over hoe deze DMARD’s werken en wat het verschil is met de biological DMARD’s? Lees dan deze blog over jak-remmers.

Ervaring

Ik heb alle medicijnen die bovenstaand beschreven staan uitgeprobeerd. Helaas is er voor mij op dit moment geen geschikte medicatie. Niet geschikt betekend dat ik ontzettend ziek wordt door de bijwerkingen van de medicatie, door bijvoorbeeld infecties, darmklachten en misselijkheid. Voor iedereen is dit echter anders. Het verschilt per persoon hoe iemand reageert op medicatie en in welke mate de bijwerkingen voor jou hanteerbaar zijn. Ik ben dan ook benieuwd wat jullie ervaringen zijn met het gebruik van medicatie?

Wat betreft oefentherapie kan ik dat iedereen aanraden. Door conditie en kracht opbouw ben ik minder moe en vatbaar voor infecties. Helaas heb ik door die infecties en andere bijwerkingen van de medicatie de oefentherapie vaak moeten staken. Waardoor ik weer opnieuw moet beginnen. Hoe ervaren jullie oefentherapie? Ik ben benieuwd!

Wil je op de hoogte blijven van de blogs van ReumaLeeft? Klik dan op de volg knop en je krijgt via de mail de nieuwste blogs toegestuurd!

Meer weten

Wil je meer weten over reuma? Zie de volgende blogs op deze site:

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.