re-integreren met reuma

Wat is het verschil tussen een bedrijfsarts en arbo arts

Wanneer je ziek wordt dient je werkgever dit uiterlijk binnen een week te melden bij een bedrijfsarts of arbodienst. Ben je langer dan zes weken ziek dan moet de bedrijfsarts een probleemanalyse maken waarin beschreven wordt waarom je niet kan werken en wat de mogelijkheden tot herstel zijn. Zover duidelijk toch? Echter in de praktijk blijkt vaak dat men op gesprek moet komen bij een arbo arts. En dat die arbo arts kijkt wat je wel en niet kan. Tenminste zo lijkt het. Ook worden de begrippen bedrijfsarts en arbo arts vaak door elkaar gehaald. Waardoor er nogal wat onduidelijkheden bestaan over ieders taken en verantwoordelijkheden. Het is dus handig om vooraf te weten bij welke soort arts je op gesprek komt. Wat is het verschil? En wat zijn de taken en verantwoordelijkheden van een bedrijfsarts en arbo arts? Dit heb ik voor jullie uitgezocht en op een rijtje gezet.

Bedrijfsarts

Een bedrijfsarts is een erkend medisch specialist op het gebied van werk en gezondheid. Hij is een onafhankelijke medisch specialist en BIG-geregistreerd. Dit houdt in dat hij een opleiding tot basisarts heeft afgerond en vervolgens een vervolgopleiding van vier jaar tot bedrijfsarts heeft voltooid. Het is een beschermde titel die alleen gevoerd mag worden als men geregistreerd is in het BIG-register. Elk vijf jaar moeten de artsen zich opnieuw registreren. Hierbij zijn ze verplicht om zich regelmatig bij te scholen en behoort visitatie en kwaliteitborging tot een van de eisen om zich te laten registeren. Alleen een bedrijfsarts mag een oordeel geven over de inzetbaarheid van de werknemer en het percentage waarvoor hij of zij is afgekeurd om bepaalde werkzaamheden uit te voeren.

Arbo arts

Een arbo arts is een basisarts en staat onder toezicht van een bedrijfsarts. De naam arbo arts is een vrij te voeren naam. Een arbo arts kan de verzuimbegeleiding van een zieke werknemer uitvoeren en de resultaten daarvan bijhouden. Ook kan de arbo arts meerdere gesprekken voeren met de zieke werknemer. Een arbo arts is in dienst van een arbodienst. In tegenstelling tot een bedrijfsarts mag de arbo arts geen zieke werknemers doorverwijzen naar medisch specialisten. Dit zal altijd in overleg moeten plaats vinden met de bedrijfsarts, die de eindverantwoordelijke is.

Conclusie

De bedrijfsarts bepaald dus het eindpunt van je re-integratie: kun je terug naar je eigen werk of dien je andere werkzaamheden uit te voeren? Ook beoordeeld hij het percentage dat je op dit moment kan werken en het percentage dat verwacht wordt dat je weer kunt gaan doen. De arbo arts houdt het re-integratieproces bij en evalueert eventueel met de werknemer of het bepaalde eindpunt gehaald gaat worden. Met de arbo arts heb je dan ook een heel ander gesprek dan met de bedrijfsarts. De arbo arts zal bekijken hoe het re-integreren gaat en waar je tegen aanloopt. Als het einddoel of afkeuringspercentage aangepast dient te worden, of als je een verwijzing naar een medisch specialist nodig hebt, zal de arbo arts dit met de bedrijfsarts moeten over leggen. Deze is ten slot eindverantwoordelijke en medisch specialist.

Ervaring

Ik ben vaak bij de bedrijfsarts geweest. Door mijn achtergrond wist ik precies wat deze ging vragen en wat ik kon verwachten. Om jou te helpen bij het gesprek bij de bedrijfsarts heb ik twee blogs geschreven met super handige checklists!

De blogs helpen je bij de voorbereiding, zodat je weet wat je kunt verwachten en goed voorbereidt op gesprek kunt gaan. Benieuwd? Zie onderstaande links voor de blogs!

Meer weten?

Wil je meer weten over re-integreren met reuma? Of wil je weten hoe het is om te leven met reuma? Misschien wel over behandelmogelijkheden bij reuma? Dan zijn onderstaande blogs wellicht interessant voor jou!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.