Leven met reuma, Werken met reuma

Mijn leven met reuma: 7 positieve vaardigheden die je moet weten!

In Nederland leven bijna 1 op de 9 mensen met een bepaalde vorm van reuma (volksgezondheidszorg). Ik ben eén van die negen en ervaar al twintig jaar de ups en downs die bij het leven met een chronische ziekte horen. Dat leven met reuma niet altijd even leuk is en je er soms best wanhopig van kan worden, zal voor niemand een verrassing zijn. Maar terugkijkende, kan ik echter ook een aantal positieve kanten van dit leven benoemen. Op de vaak eenzame dagen én in een maatschappij waarbij we vooral rennen en druk zijn, leer je als chronisch zieke namelijk veel over jezelf en moet je je een aantal (persoonlijke) eigenschappen eigen maken. Dit helpt je niet alleen in je persoonlijk leven, maar zijn ook positieve kwaliteiten die je in je werk kunt gebruiken. Want vaak zijn dit juist de eigenschappen die in veel functies als vereiste gevraagd worden.

In deze blog geef ik je 7 positieve eigenschappen die ík geleerd heb van mijn leven met reuma. Positieve kanten die het leven met reuma je geeft en waarin iedereen met een chronische ziekte zich in zal herkennen en zich eigen zal maken.

1 Ik bent een kei in nee-zeggen

Een van de kenmerken van reuma is het grillig karakter. Ik weet vandaag niet, hoe ik me morgen of volgende week voel. Dit betekend dat ik vaak NEE moet zeggen tegen afspraken of afspraken juist moet afzeggen. En dit is hartstikke moeilijk. Je wilt graag dat de ander niet boos wordt en je geen zeikerd vindt. Of het is gewoon allemaal leuk en gezellig en je baalt als een stekker. Maar echt voor jezelf kiezen, is heel belangrijk als je chronisch ziek bent. Door nee te zeggen neem je de control over je eigen leven terug en zorgt het ervoor dat je op de lange termijn veel beter kunt functioneren.

2 Ik ken mijn eigen grenzen

Ik ken mijn eigen grenzen als geen ander. Ik weet wanneer ik erover heen ga en hoe ik hierop moet anticiperen om weer te herstellen. Een burn-out zal ik dan ook niet snel krijgen, want de grenzen zijn duidelijk.

3 Ik ben een specialist in plannen

Vanwege het grillig karakter en de noodzaak van voldoende rustmomenten, heb ik een goed inzicht in mijn energie gevende en energie nemende activiteiten. Mijn agenda plan ik dan ook zo in, dat er voldoende ruimte is voor rust hebt en energie gevende activiteiten. Maar er moet ook ruimte zijn voor onverwachte terugvallen of juist meevallers. In mijn hoofd ken ik mijn dag, mijn week en zelfs mijn maand planning. Het is zo vanzelfsprekend, dat het een tweede natuur is.

4. Ik ben dankbaar voor de kleine dingen in het leven

Als chronisch zieke is het niet vanzelfsprekend om een ‘normaal’ leven te leiden als het grootste gros van Nederland. Drie dagen achter elkaar op stap gaan, lange wandelingen, je dag volplannen, werken, wereld reizen of sporten. Allemaal dingen die niet vanzelf sprekend zijn. Hierdoor ben ik wel dankbaar voor de kleine dingen in het leven: eens uiteten met mijn vriendinnen, die wandeling van 4 kilometer of die ene vakantie dicht in de buurt. Ik heb geleerd om dankbaar te zijn voor de dingen die ik wél kan en tevreden te zijn met het leven dat ik heb. Ondanks dat dat niet zo groots en meeslepend is als mijn leeftijdsgenoten, kan ik al genieten met een boekje in de zon.

5. Geduldig: grote doelen in kleine stapjes bereiken

Ik ben nu al een jaar onder begeleiding van een fysiotherapeut bezig om krachtiger te worden en meer balans te krijgen in mijn houding. Dit betekend dat ik na 1 jaar nog steeds niet fit genoeg ben om mee te doen met de aquafitness, maar dat ik wel (op goede dagen) 30 seconde kan planken. Wat ik hiervan leer is om heel geduldig te zijn en grote doelen te verdelen in kleine stapjes. Ook het bereiken van het grote doel, is iets voor de lange adem (geduldig zijn dus). Daarnaast vier ik kleine successen en geniet ik van de momenten dat bepaalde oefeningen wel lukken (oftewel punt 4: dankbaar voor de kleine dingen!!).

6. Ik heb geleerd om te gaan met tegenslagen

Terugvallen, ineens niet meer kunnen doen wat je eerst deed, een medicijn waar je ziek van wordt of zelfs afgekeurd worden. Tegenslagen zijn meer de norm dan een uitzondering in een leven met een chronische ziekte. Na zo een tegenslag, pas ik me aan aan en sta ik weer op. Ik leer van deze momenten en weet hoe ik hiermee in de toekomst beter om kan gaan. Daarnaast hoort dit ook bij het leven met reuma, dus accepteer ik dat dit erbij hoort en ren ik niet van weg.

7. Ik ken mijn valkuilen en talenten

Als chronische zieke weet je vaak heel goed wat je valkuil is, want je wordt hier elke dag mee geconfronteerd. Hierdoor heb ik goed inzicht in mijn eigen kunnen en weet ik waar ik wel goed in ben (oftewel alle bovenstaande punten!)

Bonus punt: ik ben een expert in Netflix

Aangezien ik veel dagen op de bank doorbreng (dit is namelijk een van mijn energie gevende activiteiten) ben ik een ware specialist in Netflix. Ik kijk meestal een aantal series tegelijk, aangepast aan mijn humeur. Dus als er ooit een functie als beoordelaar Netflix series zal ontstaan, dan ben ik de perfecte kandidaat!

Ook reuma kan positief zijn

Zie je het even niet meer zitten? Weet dan dat er ook betere dagen komen en dat leven met reuma je ook positieve kanten kan brengen. Ook jij heb bovenstaande eigenschappen nodig om te kunnen leven met reuma en je maakt je deze elke dag meer eigen. Door de reuma wordt je eigenlijk alleen maar een betere top versie van jezelf!

Moet je solliciteren en ben je chronisch ziek? Dan weet ik zeker dat ook jij een van deze (of allemaal) positieve eigenschappen bezit. Gebruik ze in je brief en in je sollicitatiegesprek!

Meer weten?

Wil je meer weten over mijn leven met reuma of wil je meer informatie over reuma algemeen? Of wil je tips en adviezen over re-integreren en werken met reuma? Dan zijn onderstaande blogs wellicht voor jou interessant.

2 gedachten over “Mijn leven met reuma: 7 positieve vaardigheden die je moet weten!”

  1. Thanx! Ik ben zelf ook vaak een positivo, maar had de laatste tijd geregeld een reuma-kak-dag. Deze benadering uit je blog is (hoewel ik veel al onbewust doe) voor mij nieuw om bewust van te worden. Dat had ik net nodig.
    Alleen dat plannen hè… Dat blijft een dingetje voor me hoor 😁. #ikwilteveeldoen

    1. Nou dat plannen blijft voor mij ook een uitdaging ☺️. Maar het feit dat je je er al bewust van bent is gewoon al top! Want dan heb je wel inzicht in je eigen kunnen. Terwijl wat je wilt vaak toch anders is 🙂. En lees op een reumakak-dag gewoon mijn blog 😉.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.