voorkom ziekteverzuim bij reuma: 3 effectieve praktische werkaanpassingen
re-integreren met reuma, Werken met reuma

Voorkom ziekteverzuim bij reuma: 3 bewezen praktische werkaanpassingen

Kunnen blijven werken is heel belangrijk als je reuma hebt. Want als je kunt blijven werken, heeft dat een positieve effect op je behandeling. Daarnaast voel je je ook beter en zelfverzekerd. Het geeft je een gevoel dat je van nut bent. Als het je lukt om te kunnen blijven werken, geeft dat tevens een betere prognose van je ziekte. Het kunnen blijven werken heeft dus een enorm positief effect op je fysieke gezondheidsbeleving, welzijn en je kwaliteit van leven. Maar het verrichten van arbeid kan ook een keerzijde hebben. Het kan namelijk veel extra energie kosten voor mensen met een chronische ziekte, waardoor het ook een negatief effect heeft op je gezondheid en je werk. Hoe zorg je er nu voor dat het werk niet te veel energie van je gaat vragen en het een positief effect blijft hebben op je gezondheid? In de onderzoeksliteratuur zijn drie werkaanpassingen gevonden die hierbij helpen. Door deze in de praktijk te brengen, lukt het vaak al beter om het werk vol te houden en je gevoel van welbevinden te bevorderen.

1. Pas je werkinhoud aan

Uit onderzoek blijkt dat als je meer regelmogelijkheden hebt in je werk, je de gevolgen van de reuma beter kunt compenseren. Voorbeelden hiervan zijn:

  1. Ga minder zwaar werk doen: Als je reuma hebt en je voert zwaar fysiek werk uit, dan val je vroeg of laat uit. Zowel zwaar werk, belastende eentonige handelingen of grote onregelmatigheden zorgen ervoor dat jij je functie niet goed kunt uitvoeren. Zorg ervoor dat je taken gaat uitvoeren die fysiek minder zwaar zijn. Denk hierbij aan het afwisselen van zware en lichte taken, of verspreidt deze belasting over de dag. Het beste is natuurlijk vermindering van zwaar werk. Als dat niet mogelijk is, bekijk dan of je kunt overstappen naar ander (minder zwaar) werk. Wellicht maakt omscholing en/of bijscholing het makkelijker voor je om over te stappen. Overleg met je werkgever wat hij hierin kan betekenen.
  2. Verander je werktijden: door ochtendstijfheid is het vaak moeilijk om in de ochtend direct aan de slag te gaan. Je lijf heeft even nodig om op te starten. Daarnaast is het noodzakelijk dat je regelmatig goed rust. Door je werktijden te veranderen, lukt het je dan wellicht beter om naar het werk toe te gaan. Denk hierbij aan overgang van ploegdienst naar dagdienst. Ploegendiensten draaien is niet bevordelijk voor je reuma en wordt vaak afgeraden als je reuma hebt. Als je een kantoorbaan hebt, kijk of mogelijkheden zijn om de aanvangstijd in de ochtend aan te passen. Door in plaats van 9 uur om 10 uur te beginnen, je genoeg tijd hebt om de ochtend op jou tempo te starten zodat je goed kan functioneren.

2. Woon-werkverkeer verbeteren

Als volgt van je reuma kost alles je veel energie. Ook kun je door je ontstekingen bepaalde bewegingen niet meer zo goed maken. Gebruik maken van het open vervoer of auto rijden lukt dan vaak ook niet meer zo goed. Het kost veel energie en/of je ervaart beperkingen in het uitvoeren van deze activiteiten. Door hierin aanpassingen te treffen houdt je meer energie over om het werk vol te houden. Aanpassingen hierin kunnen zijn een gehandicapte parkeerkaart- of plaats. Of een indicatie voor het collectief vervoer. Dit is een openbare vervoersmogelijkheid waarbij je aan de deur wordt opgehaald en afgezet. Deze aanpassingen kun je aanvragen bij de afdeling Wet Maatschappelijk Ondersteuning van je gemeente. De gemeente beoordeeld of je aan de voorwaarden voldoet en je een indicatie hebt voor deze aanpassingen. Daarnaast kun je in je eigen netwerk kijken of je met iemand kunt meerijden en kun je eigen aanpassingen treffen. Hiervoor kun je hulp vragen van een ergotherapeut.

3. De werkomgeving aanpassen

Uit onderzoek blijkt dat na een ergonomische werkaanpassing mensen met artritis 2,6 keer minder snel uitvallen van werk. Voorbeelden van werkaanpassingen zijn:

  1. een aangepaste bureaustoel of trippelwerkstoel
  2. aanpassingen van het toetsenbord, muis of spraakbesturing
  3. Handsfree bellen
  4. Goede armsteunen
  5. Een karretje voor het verplaatsen van zware item

Deze aanpassingen krijg je vergoedt vanuit je werkgever en kun je in overleg met je werkgever aanvragen. Voor advies kan een arbeidsdeskundige of een ergotherapeut ingehuurd worden.

4. Bonus tip: sociale en praktische steun van je manager en collega’s

Bovenstaande werkaanpassingen zijn afhankelijk van steun van je leidinggevende en collega’s. Verschillende ziekteverzuim modellen beschrijven het en onderzoek ondersteunt dit: steun van je baas en je collega’s is van groot belang om je baan te kunnen blijven uitvoeren en behouden. Zodra je je niet gehoord voelt door je werkgever en je onbegrip van je collega’s ervaart, is de kans op ziekteverzuim erg hoog. Omdat het een belangrijke invloed heeft op je werkbehoud, verdient dit thema het om verder uitgewerkt te worden in een eigen blog: waarom steun van je baas en je collega’s belangrijk is.

Overleg met je bedrijfsarts en werkgever

Wil je bovenstaande werkaanpassingen in je eigen functie doorvoeren? Overleg dit altijd met je bedrijfsarts. Deze geeft een advies over je belastbaarheid en werkmogelijkheden. Op basis van dit advies stel je samen met je werkgever een plan van aanpak op. In dit plan van aanpak kunnen bovenstaande werkaanpassingen beschreven worden. Ook kan je werkgever advies inwinnen bij een arbeidsdeskundige met betrekking tot aanpassingen in je werkplek, werkinhoud of ander passend werk.

Meer weten?

Wil je hulp bij het voeren van het gesprek met de bedrijfsarts? Of meer weten wat spoor 1 of 2 inhouden? Misschien wil je meer weten over reuma of hoe ik met mijn afkeuring omga? Zie dan onderstaande blogs.

Bron

NVVG, NVR, NVAB, NVHG, Reumanederland, NVE & VRA (2013) Richtlijn Reumatoïde artritis en participatie in arbeid. Geraadpleegd op 4 mei 2019, van https://www.nhg.org/sites/default/files/content/nhg_org/uploads/ra_en_participatie_in_arbeid_2015.pdf

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.