ReumaLeeft: Welke belangrijke rol je reumatoloog kan spelen in je re-integratietraject.
re-integreren met reuma, Werken met reuma

Re-integreren en reuma: deze belangrijke rol heeft je reumatoloog

Vanaf het moment dat de diagnose reuma gesteld wordt, is je reumatoloog een belangrijk partner in het stabiliseren van de klachten en verminderen van de ontsteking. Eerste prioriteit in de behandeling bij reuma is dan ook het geven van medicatie om de ontstekingen zo snel mogelijk te verminderen. Soms wordt je nog doorgestuurd naar de fysiotherapeut voor oefentherapie, maar dan houdt het meestal wel op. Terwijl het kunnen blijven werken een belangrijk positief effect heeft op de behandeling en het verloop van de reuma. Echter in de praktijk blijkt dat er in de spreekkamers hier nauwelijks op ingegaan wordt of niet in de behandeling meegenomen wordt. En dat is jammer, want je reumatoloog kan hierin een heel belangrijke rol spelen. Vooral tijdens je re-integratietraject. Waarom dit zo belangrijk is en welke rol de reumatoloog hierin kan spelen, leg ik jullie uit in onderstaande blog!

Werk heeft een positieve invloed op je behandeling

In de afgelopen decennia is er veel onderzoek gedaan naar de invloed van werk op reuma. Uit deze onderzoeken blijkt dat het hebben van werk een waardevolle toevoeging is op de behandeling van reuma. Patiënten voelen zich beter, hebben een hogere kwaliteit van leven en de prognose ziet er beter uit (Nivel, 2016; NVVG et al., 2015).

Van de andere kant kan het hebben van werk ook een negatief effect hebben op je gezondheid of je werkstatus. Vooral als deze extra veel energie vergt (NVVG et al., 2015).

Uitval van werk aan het begin al hoog

Indien je chronische ontstekingsreuma hebt, is de kans dat je uitvalt van werk dan ook hoger dan als je dat niet hebt. Vooral in het eerste jaren na de diagnose is het risico op uitval hoog (wel tot 50%!). En dit risico neemt toe, met een langere ziekteduur. Meestal begint het verzuim al voordat diagnose gesteld wordt. Als je eenmaal verzuimt, wordt het steeds lastiger om weer aan het werk te kunnen komen. Ook met de gewenste aanpassingen (Nivel, 2016; NVVG et al., 2015).

Omdat al aan het begin van je behandeling er een groot risico is op verzuim en arbeidsongeschiktheid, is het van belang dat naast het behandelen van de klachten ook het behoudt van werk meegenomen wordt. Vooral omdat het hebben van werk ook een positief effect kan hebben op je gezondheid en je kwaliteit van leven.

Als primaire behandelaar heeft de reumatoloog hierin een belangrijke rol.

De rol van je reumatoloog in je re-integratietraject

In het behandeltraject is de reumatoloog verantwoordelijk voor de diagnose en een adequate behandeling. Hij is dus de eindverantwoordelijke voor het gehele behandeltraject. Dat betekend dus ook voor de participatie in je werk en je re-integratie. In je behandelplan dient arbeidsparticipatie dan ook als behandeldoel meegenomen te worden (NVVG et al, 2015).

Het is belangrijk dat je reumatoloog regelmatig informeert naar je werkstatus of je re-integratietraject. Indien er verwijzingen naar bijvoorbeeld revalidatie of paramedici nodig zijn, kan hij daar indien nodig direct op anticiperen. De reumatoloog is namelijk primair verantwoordelijk voor deze verwijzingen. Door in je controle afspraak te vragen naar je werksituatie, kan de reumatoloog hierin een juiste afweging maken.

De reumatoloog heeft dus een centrale en coördinerende rol in je behandeling. Indien de bedrijfsarts dan ook aanvullende informatie nodig heeft of als een behandeling invloed zal hebben op je werkproductiviteit, kan hij deze informatie vragen aan je reumatoloog. Mits je hiervoor toestemming geeft.

Je reumatoloog is dan ook een belangrijke spin in het web tijdens je re-integratietraject. Omdat hij overzicht heeft over je behandeling, maar ook aan de bel kan trekken als het werken te veel energie kost. Met toestemming van jou, kan de behandeling dan aangepast te worden. De bedrijfsarts blijft ten alle tijden eindverantwoordelijke voor je re-integratietraject. Maar de reumatoloog kan hierin voor jouw een adequate ondersteuning geven. Door in het behandeltraject rekening te houden met je werk of re-integratietraject.

Eigen rol

Als patiënt heb je zelf natuurlijk hierin ook een belangrijke rol. Want de reumatoloog kan niet schakelen en doorverwijzen als jij niet aangeeft hoe het gaat. Als je klachten toenemen of als je merkt dat het werken niet meer gaat, trek dan aan de bel bij je reumatoloog. Hij kan dan de behandeling aanpassen en bekijken welke disciplines bij het traject betrokken dienen te worden om jou te helpen bij het voorkomen van werkuitval.

Meer weten?

Wil je meer weten over werken met reuma of over re-integreren? Dan zijn deze blogs wellicht ook interessant voor jou!

Meer weten over leven met reuma of reuma algemeen? Lees dan onderstaande blogs!

Bronnen

Nivel (2016) Rapport Reumatische aandoeningen Nederland. Geraadpleegd op 14 april 2020. https://www.nivel.nl/sites/default/files/bestanden/Rapport_Reumatische_aandoeningen_nederland.pdf?

NVVG, NVR, NVAB, NVHG, Reumanederland, NVE & VRA (2013) Richtlijn Reumatoïde artritis en participatie in arbeid. Geraadpleegd op 14 april 2020, van https://www.nhg.org/sites/default/files/content/nhg_org/uploads/ra_en_participatie_in_arbeid_2015.pdf

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.