Voorkom ziekteverzuim bij reuma: waarom steun van je baas en je collega's belangrijk is
re-integreren met reuma, Werken met reuma

Ziek en reuma: hoe je baas je het beste kan ondersteunen

In mijn vorige blog, werd het al geïntroduceerd en in deze blog ga ik hier verder op in: steun van je werkomgeving. Het wordt in veel ziekteverzuim modellen en onderzoeken naar reuma en arbeid beschreven als één van de belangrijkste invloeden op je ziekteverzuim. Deze modellen en onderzoeken stellen dat als steun van je baas en je collega’s niet aanwezig is, dit een voorspeller is voor ziekteverzuim. Je kunt je werkinhoud nog zo goed aangepast hebben, je woon-werk verkeer minder intensief gemaakt hebben en je werkplek ergonomisch veranderd hebben. Zonder steun en begrip van je baas en je collega’s maakt dit allemaal niets uit. Maar wat kan je baas doen om jou als beste te ondersteunen als je reuma hebt? Ik leg het je uit in deze blog!

5 steun situaties voor je baas bij reuma

Uit onderzoek blijkt dat acceptatie, begrip en een actieve ondersteuning van je baas van groot belang is. Er zijn 5 situaties die je baas kan doen om het behoudt van werk te bevorderen (Nivel, 2016, NVVG et al, 2015; Westra, E. & van der Poel, R. 2019).

  1. de werkgever accepteert de zieke werknemer en heeft begrip voor je situatie
  2. de werkgever heeft begrip voor bepaalde situaties waar de werknemer in verkeert en accepteert tijdelijk verzuim en beperkingen
  3. de werkgever is actief op het gebied van loopbaanbegeleiding
  4. de werkgever zoekt samen met de werknemer naar alternatieve werkplekken
  5. Er is duidelijkheid bij de werkgever en de werknemer over de restcapaciteit van de werknemer.

Niet alleen steun en begrip van je baas is belangrijk, ook het begrip van je collega’s is van grote invloed om te kunnen blijven participeren op je werk. Uit een aantal onderzoeken blijkt zelfs dat mensen met reuma aangeven dat steun van management en collega’s de belangrijkste factor om te kunnen blijven werken (Nivel, 2016, NVVG et al, 2015, Westra, E. & van der Poel, R. 2019).

Wet verbetering poortwachter

In de Wet verbetering poortwachter is vastgelegd dat als een werknemer ziek wordt, de werkgever moet zorgen voor een tijdige en adequate verzuim- en re-integratieaanpak. In principe benoemt deze wet bovenstaande 5 situaties als plicht voor de werkgever. Hij is hierin verplicht zich te laten adviseren door een bedrijfsarts en/of arbo-dienst.

De wet is dus een belangrijk kader waarin je baas jou dient te ondersteunen tijdens je ziekteverzuim. Maar ook daarbuiten. Je baas is hierin wel afhankelijk van het advies van de bedrijfsarts, die een inschatting moet maken over de inzetbaarheid van de werknemer. Het is dus van belang dat je goed aan de bedrijfsarts kunt uitleggen wat je ziektebeeld inhoudt en waar je tegen aanloopt. Zodat deze een adequaat advies kan geven over jouw inzetbaarheid nu en in de toekomst. Hierdoor kan je baas jou weer beter ondersteunen.

Steun en begrip krijgen van je werkomgeving

Maar hoe krijg je dan meer steun en begrip van je werkomgeving? Door je werkomgeving voor te lichten over je aandoening, de wisseling van je klachten en de mogelijkheden om (nog) werk te kunnen verrichten. Als je baas goed ingelicht is, kan hij jou ook beter tegemoet komen in je werk. Waarbij hij goed weet wat je ziekte inhoudt en wat voor een invloed deze op je werk heeft. Maar hij weet ook wat je wel kan en maakt hier gebruik van. (NVVG et al, 2015, Westra, E. & van der Poel, R. 2019).

Laat je baas subsidies aanvragen

Naast de wet en regelgeving, zijn er ook nog een aantal subsidie mogelijkheden die jou kunnen helpen om beter te kunnen blijven werken.

Je baas kan deze aanvragen bij de instanties die dit vergoeden. Wil je hier meer over weten? Lees dan deze blog, waarin de verschillende subsidie mogelijkheden zijn uitgelegd.

Daarnaast kan je baas op arboportaal verschillende informatie vinden over hoe hij jou kan ondersteunen. Voor jezelf is het ook interessant om hier eens op te kijken.

Contact houden = steun krijgen

Indien je ziek thuis bent als volgt van je aandoening, spreek dan met je werkgever af hoe jullie contact houden. Het is van belang dat je het contact met je collega’s niet verliest. Dit moet natuurlijk van beide kanten komen. Dus bespreek met je baas bijvoorbeeld af, dat je wekelijks aansluit bij het koffie uurtje op het werk. Of dat je baas wekelijks met je belt. Houdt elkaar op de hoogte hoe het gaat. Informeer je collega’s over je medicatie, de bijwerkingen en hoe het ziekteverloop is. Op deze manier is het makkelijker om weer te kunnen beginnen met werken als je daartoe weer instaat bent. Daarnaast bevordert het ook het begrip en steun.

Zonder steun de juiste werkomgeving?

Vind je baas het na alle informatie en kennis het nog moeilijk om jou goed te ondersteunen? Dan moet je je afvragen of dit de juiste plek is om te blijven werken. Indien je geen steun krijgt voor je situatie, kun je ook niet je volledig potentieel laten zien. En laat dat nu heel belangrijk zijn, om je werk te kunnen blijven volhouden. Bepaal dan voor jezelf of dit de werkomgeving is waar jij wilt blijven werken. Want zonder steun zul je het niet lang volhouden.

Meer weten

Wil je meer weten over reuma? Of wil je meer tips en adviezen krijgen over re-integreren met reuma? Dan zijn onderstaande blogs voor jou wellicht ook interessant.

Bronnen

Nivel (2016) Rapport Reumatische aandoeningen Nederland. Geraadpleegd op 14 juli 2020. https://www.nivel.nl/sites/default/files/bestanden/Rapport_Reumatische_aandoeningen_nederland.pdf?

NVVG, NVR, NVAB, NVHG, Reumanederland, NVE & VRA (2015) Richtlijn Reumatoïde artritis en participatie in arbeid. Geraadpleegd op 14 juli 2019, van https://www.nhg.org/sites/default/files/content/nhg_org/uploads/ra_en_participatie_in_arbeid_2015.pdf

Westra, E., & van der Poel, R. (2019). De informatiebehoefte rond het thema chronisch ziek zijn en werken Verslag van een kwalitatief onderzoek onder (arbo)professionals en een online enquête onder werkenden en werkzoekenden met een chronische aandoening. (1739). Amsterdam, Nederland: ergo research intelligence.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.