Wat is reuma

Reuma is een verzamelnaam voor tientallen verschillende ziektebeelden van gewrichten, pezen en botten, die niet door een ongeval zijn veroorzaakt. Reumatoïde artritis, fibromyalgie, spondyloartritis en jicht zijn een paar voorbeelden van veelvoorkomende reumatische aandoeningen. Maar ook Systematische lupus en het syndroom van Sjogren zijn vormen van reuma, echter hierbij zijn de organen en omliggende weefsels aangedaan.

Hoe vaak komt het voor?

Uit een onderzoek van NIVEL (Netherlands Institute for Health Services Research) in 2013 blijkt dat ongeveer 1 op de 9 mensen in Nederland een reumatische aandoening heeft. Dit komt neer op 1,95 miljoen mensen. In deze cijfers zijn alleen personen meegenomen die door (huis)artsen de diagnose: chronische ontstekingsreuma, artrose, jicht en osteoporose hebben gekregen. Fibromyalgie en andere vormen van reuma zijn hierin niet meegnomen, waardoor het aantal mensen met reuma in Nederland waarschijnlijk hoger zal uitvallen (<2 miljoen). Elke dag krijgen 700 mensen de diagnose (www.reumanederland.nl).

Soorten reuma

Er zijn vijf hoofdgroepen te onderscheiden waarin de honderd soorten reuma onder verdeeld kunnen worden (www.reumanederland.nl):

  1. Chronische ontstekingsreuma / auto-immuunziekte
  2. Artrose
  3. Jicht
  4. Osteoporose
  5. Wekedelenreuma

Jeugdreuma

Reuma kan op alle leeftijden voorkomen. Indien de aandoening voor het 16de levensjaar is ontstaan spreekt men van Juveniele idiopatische artritis (JIA). Nederland telt 2500 JIA patiënten onder de 17 jaar. 

Blog Reumaleeft

Deze blog gaat over chronische ontstekingsreuma, omdat deze vorm van reuma bij mij is gediagnosticeerd. Op de persoonlijke – en reuma blogs vindt je hierover meer informatie terug. De blogs betreft tips & adviezen kunnen ook toegepast worden op de andere vormen van reuma, zoals jicht, artrose en wekedelenreuma. 

Meer weten?

Wil je meer weten over reuma? Kijk op deze pagina dan verder:

Naast ReumaLeeft is de site van reumanederland een hele fijne site om te lezen. Echt een must voor de beginnende reumapatiënt.

Daarnaast zijn er verschillende patiëntensites te vinden op internet. Onderstaand een aantal sites voor jullie op een rij:

Bronnen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.