Leven met reuma

Mijn verhaal: hoe ik uiteindelijk succesvol kon sporten met reuma

Sinds ik meer last kreeg van ontstekingen, werd bewegen steeds moeilijker. Waar ik vroeger makkelijk mijn eigen lichaamsgewicht op de leg press kon wegdrukken, lukte me sindsdien niet eens de helft meer. Blijven bewegen is echter ontzettend belangrijk bij reumatoïde artritis, spierreuma en andere vormen van reuma. Uit onderzoek blijkt namelijk dat bewegen bij ontstekingsreuma je conditie verbetert en je ontstekingen verminderen. Hierbij is het vooral belangrijk om dat te doen met goede begeleiding, zoals een fysiotherapeut. Waarbij oefentherapie en hydrotherapie de meest effectieve therapieën zouden zijn. Klinkt goed toch? Met deze gedachte ben ik dan ook anderhalf jaar geleden enthousiast begonnen met oefentherapie, om al die voordelen ook te ervaren. Van het vinden van de juiste fysiotherapeut tot ‘hoeveel baat heb ik erbij?’. In deze blog neem ik je mee in mijn wondere wereld van sporten met oefentherapie en vind je alle antwoorden!

De juiste fysiotherapeut vinden

In mijn leven als chronisch zieke heb ik best veel fysiotherapeuten versleten. Ik wist dan ook heel goed wat ik zocht bij het vinden van een nieuwe fysiotherapeut.

Zo zocht ik een fysiotherapeut die, naast oefentherapie, ook gespecialiseerd was in reuma, de 4XT methode en hydrotherapie. Want niks is zo grillig als reuma. Uit ervaring weet ik dat als gevolg van deze grilligheid, de oefentherapie soms stop gezet moet worden voor een andere vorm van therapie. Het is dan fijn als je bij dezelfde therapeut kan blijven en niet weer een ander gezicht voor je krijgt.

Ook vond ik het belangrijk dat ik niet in een praktijkruimte tussen de wat oudere doelgroep oefeningen moest gaan doen. Ik wist dat dit me niet echt zou motiveren. Een praktijk met een echte sportruimte en/of goed zwembad, waar ook de jongere doelgroep aanwezig is, zou mij meer aanmoedigen om ook te blijven sporten.

Tot slot, zocht ik een fysiotherapeut die mij aan kan. Ze zeggen wel eens: therapeuten zijn de slechtste patiënten. En ik kan zeggen dat dit in mijn geval ook zo is. Door mijn achtergrond (ergotherapie) heb ik de kennis, maar het toepassen ervan is een uitdaging. Daarbij maak ik nogal veel grapjes om mijn zwakheden te verbergen. Het gevolg was dat al mijn andere fysiotherapeuten in het verleden al snel dachten: “die Marja, weet wat ze doet en kan dat wel”. Waardoor ze me snel loslieten en ik doorging zonder goed naar mijn grenzen te luisteren. Met als gevolg dat ik na een aantal maanden weer terug bij af was. Mijn broers zouden zeggen dat ik gewoon ontzettend stronteigenwijs ben. Zelf zie ik dat toch een tikkeltje anders, want ik heb gewoon altijd gelijk. Mijn broers trouwens ook.

Fysiotherapie bij Thermae 2000

Dus, een leuke sportruimte, lekker warm water waar ik naast de oefentherapie ook hydrotherapie kan doen en een breed gespecialiseerde fysiotherapeut die mij aan kan. Dat moet toch makkelijk te vinden zijn?

Na alle websites en lokale bladen doorgespit te hebben, kwam ik een advertentie van Thermae 2000 tegen. Dit is een wellness faciliteit mét een paramedisch centrum. Het voordeel hiervan was dat ik na elke fysiotherapie behandeling, 2,5 uur gratis gebruik mocht maken van de wellness faciliteiten. Denk hierbij dan aan zwemmen in het warme water en de sauna. Omdat Thermae 2000 opgericht is door fysiotherapeuten, erkennen zij het belang van bewegen in warm water en ontspanning bij onder andere mensen met reuma. En heel eerlijk, een beetje ontspanning en relaxen kon ik na elke fysiotherapie behandeling wel gebruiken.

Daarbij is het team van fysiotherapeuten jong en ambitieus. Elk teamlid heeft zich afzonderlijk gespecialiseerd in bepaalde vormen van therapie en daarbij blijven ze zich steeds verder specialiseren. 

Dit paramedisch centrum voldeed dus tot nu toe aan al mijn eisen. Zelfs het logo leek op dat van ReumaLeeft (een omgedraaide vierkant, groen). De laatste vraag was dan ook of er een fysiotherapeut was die mij aan kon? En dat wist ik alleen door het te gaan doen!

Oefentherapie bij reuma

Na een uitgebreide intake mocht ik niet direct beginnen met oefentherapie. Eerst werd er gekeken welke therapie het beste bij mijn klachten zou passen. Zo heb ik eerst verschillende therapieën uit mogen proberen, waarmee ik ook direct de verschillende fysiotherapeuten kon ervaren. Eerst begon ik met aqua fitness . Dit vond ik heel leuk, maar ontzettend zwaar. Wat té zwaar eigenlijk, want ik kreeg er meer klachten van. De groepsoefeningen in het water waren heel gezellig (met de oudjes), maar weer net wat te licht voor mij (of misschien wel gewoon beetje saai). De individuele massages in het water (denk aan floaten in het water terwijl iemand je masseert) waren daarentegen heerlijk. Maar daar kreeg ik niet echt een betere conditie van. 

Sporten in de oefentherapie ruimte van Thermae 2000

Dus uiteindelijk mocht ik dan toch beginnen met oefentherapie in de volledige nieuwe sportruimte van Thermae. Stel je voor: al fietsend in een graad of dertig, uitkijken over de Limburgse Heuvels en zwemmende mensen in warm water met een enorm relax muziekje op de achtergrond. Ik kan je zeggen, dat is ontzettend ontspannend en eigenlijk best wel lekker om in te sporten.

Maar voordat ik daadwerkelijk aan de oefentherapie kon beginnen, kreeg ik eerst nog een strenge loopanalyse van mijn fysiotherapeut Mitch. Al snel bleek dat mijn rechterheup en – enkel geblokkeerd waren, waardoor ik met mijn rechterbeen zwiepte tijdens het lopen. Niet gek eigenlijk, dat ik zoveel klachten had aan mijn rug en schouder. De oefentherapie begon dan ook niet in de sportruimte, maar in de behandelkamer. Waarbij mijn ledematen nogal pijnlijk uit de blokkade werden getrokken.

Een strenge loopanalyse van fysio Mitch

Na enkele weken was het dan uiteindelijk zover, we konden beginnen met de oefentherapie. En al snel kreeg ik hierbij een lesje in acceptatie. Want vijf minuten op de fiets was al een hele uitdaging, om vervolgens maar 5 kilo te kunnen tillen bij een biceps oefening. Dit ging nog een hele weg worden 

Oefentherapie is leren luisteren naar je lichaam

Dat oefentherapie meer is dan alleen krachttraining en balansoefeningen, merkte ik al snel. Elke keer krijg ik van Mitch de vraag: wat voel je? Waar doet het pijn? En hoe ver kun je nog gaan? Helemaal gek werd ik ervan, want ik ben een kei in het negeren van mijn pijn. En laat dat nu het specialisme zijn van mijn fysiotherapeut: bewegen mét pijn. Samen stelde we een beweegplan op, waarin ik zelf moest aangeven welke oefeningen ik wilde doen, hoe lang en hoe vaak. Dat we dit plan elke week konden aanpassen, was best logisch met zo een (helemaal geen eigenwijze) patiënt als ik. Dat mijn reuma daarbij ook totaal niet stabiel was, hielp ook niet echt mee. De ene week kon ik meer dan de andere. Mijn beweegplan is dan ook net zo veranderlijk als mijn reuma. 

Samen een beweegplan maken, gaat niet zonder discussie…

Hierdoor leerde ik wél beter te luisteren naar mijn lichaam. Dit kwam niet alleen door de (irritante) vragen over mijn pijn, maar ook doordat ik zelf mee mocht bepalen waar ik naar toe wilde. Daarnaast werd er ook nog op toe gezien dat ik naast mijn oefentherapie, ook de principes thuis toepaste. Dat betekende nog meer vragen, maar dan in de trant van: wat heb je gedaan in het weekend? En dit was niet zomaar uit pure interesse. Nee nee, dit was om te kijken of ik ook nog iets van beweging (als yoga, wandelen of fietsen) toepaste in mijn vrije tijd. En of ik daarbij goed naar mijn lichaam luisterde en niet over mijn grenzen heen ging. 

Reuma + oefentherapie + volhardende fysiotherapeut = vooruitgang

Het doel van de oefentherapie was uiteindelijk dat ik zo snel mogelijk weer zelfstandig kon bewegen. Normaal is de richtlijn hiervoor 6 maanden. Dat dat bij mij anders is, was best logisch. Want alles aan mijn ziekte is blijkbaar anders. Niet alleen qua medicinale behandeling, maar dus ook voor de oefentherapie.

Inmiddels ben ik 1,5 jaar verder en ben ik nog volop bezig. Doordat ik goed verzekerd bent (36 behandelingen op een jaar), kan ik ook deze ruimte nemen. Neemt niet weg dat ik niet meer dagelijks 1 op 1 therapie heb. Inmiddels sport ik één à twee keer per week zelfstandig bij Thermae 2000 en heb ik om de twee (en soms drie) weken nog 1 op 1 therapie. Die controle is zeker nog nodig. Deels omdat mijn ziekte nog niet onder controle is, waardoor ik nog veel klachten ervaar (en vaak blokkades ontstaan) en deels ook om te checken dat ik niet te overmoedig wordt.  

Het kan ook leuk zijn, dat sporten met reuma

Door deze intensieve begeleiding en een fysiotherapeut die niet los laat, mij serieus neemt en niet enkel naar het symptoom maar ook naar de oorzaak kijkt, heb ik wel vooruitgang geboekt. En dit merkt ik in het feit dat ik nu in plaatst van 5 minuten wel 20 minuten kan fietsen en dat ik nu geen 5 kilo maar 15 kilo kan tillen bij de biceps oefening. Ik kan zelfs al 30 seconde planken (als mijn ontsteking in mijn borst meewerkt). Ik kan dus meer en langer bewegen ondanks mijn reumatische beperkingen.

Geef nooit op ondanks de pijn

Dat mijn fysiotherapeut een immens groot geduld heeft met mij, siert hem. Ik vroeg hem laatst waarom hij eigenlijk fysiotherapeut is geworden. Zijn antwoord was: “Om zoveel mogelijk mensen te helpen bij hun pijnklachten. Hoe mooi zou het zijn als er een wereld bestaat zonder pijn?”.

En dat zou eigenlijk best heel mooi zijn, een wereld zonder pijn. Één ding weet ik zeker: als hij de meest koppige patiënt die er is nog iets kan leren en hij zelf zo koppig is om mijn casus niet los te laten totdat ik pijnvrij kan leven, deze missie zeker zal gaan slagen.

Meer informatie

Wil je meer informatie? Klik dan hier: paramedisch centrum van Thermae 2000 en vergoeding van fysiotherapie vanuit de basisverzekering.

Meer weten?

Wil je meer weten over mijn leven met reuma? Of hoe je kunt blijven werken met reuma? Misschien wil je meer weten over ontstekingsreuma of verschillen tussen bepaalde vormen van reuma? Dan zijn onderstaande blogs ook interessant!

2 gedachten over “Mijn verhaal: hoe ik uiteindelijk succesvol kon sporten met reuma”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.