Deze 7 meest voorkomende klachten herken je als je spondyloartritis hebt.
informatie over reuma, Spondyloartritis (SpA)

Deze 7 meest voorkomende klachten herken je als je Spondyloartritis hebt

De term Spondyloartritis hoor je misschien niet heel vaak. Maar het is toch de op één na meest voorkomende vorm van reuma in Nederland. Spondyloartritis is namelijk een vorm van reuma dat zich op verschillende manieren kan presenteren. En deze verschillende vormen van Spondyloartritis zijn dan wél weer meer bekend bij het grote publiek. Denk aan Axiale Spondyloartritis (oftewel Bechterew) en Artritis Psoriatica. Het kan dan ook zijn dat bij jou in de familie misschien meerdere vormen van Spondyloartritis voorkomen. Of dat je in de loop van je ziekte verschillende vormen van Spondyloartritis ontwikkelt. Spondyloartritis is dan ook een vorm van reuma die verschillende soorten klachten laat zien. In deze blog geef ik je de 7 meest voorkomende klachten die in dit ziektebeeld kunnen voorkomen. Ik ben benieuwd: hoeveel herken jij?

1. Rugklachten

Rugklachten zijn een van de eerste en belangrijkste symptomen van Spondyloartritis. Het gaat hierbij om klachten en ontstekingen aan je bekken en wervelkolom. Deze worden ook wel axiale klachten genoemd (= dus de ziekte van Bechterew). Belangrijkste symptoom bij deze klachten is botvorming. Hierdoor kunnen bijvoorbeeld de gewrichten in je rug aan elkaar groeien, waardoor je stijf wordt en je rug minder goed kan bewegen (Bijlsma et al , 2013, Putten & Huijbrechts 2019).

2. Artritis

Naast axiale klachten, zijn er ook nog een aantal perifere klachten te benoemen. Een van die klachten is onder andere het hebben van ontstekingen in de gewrichten van je armen en benen. De meest voorkomende ontstekingen bij Spondyloartritis zitten in de onderste ledematen, denk aan je enkels, knieën en heupen. Maar ook je handen kunnen ontstoken zijn. En die ontstekingen manifesteren zich vaak anders dan bijvoorbeeld bij Reumatoïde Artritis (RA). Zo kun je bij RA zowel aan de linker als de rechter hand ontstekingen hebben, maar heb je in je vinger nooit je eindgewrichtjes ontstoken. Bij Spondyloartritis zijn juist (naast de andere gewrichten in je vingers) deze eindgewrichtjes in je vingers wel vaak aangedaan, maar heb je vaak maar aan eén hand de ontstekingen zitten. Ook zie je bij RA wel vaker ontstekingen in de pols en bij Spondyloartritis minder (Bijlsma et al, 2013, Putten & Huijbrechts 2019, reumanederland).

De ontstekingen komen dus bij Spondyloartrits vaak niet symmetrisch voor, zoals bij RA. Dit betekent dat je aan de ene kant van het lichaam juist meer ontstekingen zult hebben, dan aan de andere kant (Bijlsma et al, 2013).

3. Peesontsteking of aanhechtingspijn

Een belangrijke perifere klacht bij Spondyloartrits is het hebben van peesontsteking of pijn aan de aanhechtingsspieren van je gewrichten. De meest voorkomende peesontstekingen zijn met name de ontsteking in je hiel. Denk aan een ontsteking van je achillespees of een ontsteking aan de onderkant en bal van je voet (Bijlsma et al, 2013, Putten & Huijbrechts 2019, Jochems en Joosten, 2000).

4. Worstvingers – en tenen

Als je Spondyloartritis hebt, herken je deze wel. Je vingers en / of tenen lijken net kleine worstjes. Artsen noemen dit dactylitis en het verwijst naar het volledig opzwellen van je vingers en / of tenen. Hierbij zijn alle gewrichten in je vingers en tenen ontstoken, waardoor ze rood zijn en warm aanvoelen (Bijlsma et al, 2013, Putten & Huijbrechts 2019, Jochems en Joosten, 2000).

Worsttenen bij Spondyloartritis

5. Ontsteking van het oog

Hoewel je deze niet zo snel zou verwachten als klacht bij een reumatisch ziektebeeld, komt ontsteking van het oog (oftewel uveïtis) best vaak voor bij patiënten die belast zijn met het HLA-B27 gen. Uveïtis is een inwendige ontsteking van het oog. Als volgt kan je oogwit rood kleuren, heb je pijn aan je oog, kun je waziger gaan zien en licht moeilijk verdragen (Bijlsma et al, 2013, Putten & Huijbrechts 2019, Jochems en Joosten, 2000).

Indien je een ontsteking van je oog hebt, zal je reumatoloog je doorsturen naar een oogarts. Zodat deze de juiste diagnose kan stellen en geschikte behandeling kan opstarten.

6. Darmklachten

Spondyloartritis uit zich niet alleen in de gewrichten, maar kan ook als ontstekingen in de darmen voorkomen. Zo kan het bijvoorbeeld voorkomen dat je eerst ontstekingen van de darmen krijgt, en je na een tijdje ook ontsteking in je rug en heup ontwikkeld. Gedurende je ziektebeeld heb je dan twee verschillende vormen van Spondyloartritis gekregen, namelijk de ziekte van Crohn en Axiale Spondyloartritis (Bijlsma et al, 2013, Putten & Huijbrechts 2019).

De meest bekende vorm van darmontsteking bij Spondyloartritis is de ziekte van Crohn. Daarnaast kan het zijn dat je als volgt van een darminfectie, na enige tijd een ontsteking in bijvoorbeeld een knie ontwikkeld. Die vervolgens zich ontwikkeld tot Spondyloartritis met meerdere ontstekingen in verschillende gewrichten. Maar daarnaast kan het ook zijn dat je milde darmklachten ervaart, maar niet de ziekte van Crohn hebt. Het kan dan zijn dat er toch kleine darmontstekingen zijn (Bijlsma et al, 2013; reumanederland).

7. Psoriasis

Ook huidklachten is een bekend symptoom van Spondyloartritis, waarbij psoriasis de meest voorkomende huidklacht is. Psoriasis is een chronische huidaandoening, waarbij je op de huid rode plekken met witte schilfers ontstaan. Er zijn verschillende vormen van psoriasis. En niet iedereen die psoriasis heeft, ontwikkeld Spondyloartritis. Heb je echter psoriasis in combinatie met perifere gewrichtsontstekingen? Dan zul je waarschijnlijk artritis psoriatica hebben. Je zult dan door zowel een reumatoloog (voor behandeling van je ontstekingen in je gewrichten) als een dermatoloog (voor de behandeling van de psoriasis) behandeld worden (Bijlsma et al, 2013, Putten & Huijbrechts 2019, Jochems en Joosten, 2000).

Meer informatie over psoriasis kun je vinden op de site van de patiëntenvereniging van psoriasis.

Reuma is maatwerk

De bovenstaande beschreven klachten zijn de meest voorkomende. De betekent niet dat je alle klachten moet hebben als je een of meerdere vormen van Spondyloartritis hebt. Sommige klachten komen alleen voor bij bepaalde vormen van Spondyloartritis, zoals psoriasis. Deze komt alleen voor bij artritis psoriatica. Daarnaast uit reuma zich bij iedereen anders, zo ook Spondyloartritis. Zo kan het zijn dat je toch wat kleine psoriasis plekjes op je lichaam hebt, maar geen artritis psoriatica. Maar het kan ook zo zijn dat je gewrichten wel aan beide zijden van het lichaam ontstoken zijn of dat je toch een ontsteking in je pols hebt. Dat betekent niet dat je geen Spondyloartritis zou hebben. Twijfel je of heb je klachten die je niet kan plaatsen? Bespreek dit dan altijd met je arts. Alleen dan kun je meer duidelijkheid krijgen of kan er nader naar je klachten gekeken worden.

Meer weten?

Wil je meer weten over reuma of werken met reuma? Of wil je meer weten over mijn persoonlijk leven met reuma? Dan zijn onderstaande blogs voor jou ook interessant!

Bronnen

  1. Bijlsma, prof. dr. J. W. J., & van Laar, prof. dr. J. M. (2013). Leerboek reumatologie en klinische immunologie (1ste editie). Houten, Nederland: Bohn Stafleu van LoghumNielen.
  2. Putten van M & Huijbrechts E. (2019). Voeten en reuma. Houten, Nederland: Bohn Stafleu van Loghum.
  3. Jochems AAF & Joosten FWMG (2000). Coelho Zakwoordenboek der Geneeskunde. Amserdam, Nederland: Elsevier/Koninklijke PBNA.
  4. http://www.reumanederland.nl

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.