De 7 meest gestelde vragen van een bedrijfsarts bij ziekteverzuim door reuma.
re-integreren met reuma

De 7 meest gestelde vragen van een bedrijfsarts bij reuma

Als je net te horen hebt gekregen dat je reuma hebt, kan er best veel op je afkomen. Zo kan het zijn dat je door je klachten lange tijd niet meer kunt werken. Een bedrijfsarts zal bij zo een langdurig ziekteverzuim na 6 weken een gesprek met je inplannen, om te bekijken wat er aan de hand is en wat je wél nog kunt. En dit gesprek kan best spannend zijn, want je hoopt dat de bedrijfsarts jouw klachten begrijpt en een goed advies voor je afgeeft. Zodat je met je werkgever tot bruikbare afspraken kunt komen.

Een goede voorbereiding is dan ook van belang. Om dat te doen is het handig om te weten welke vragen je van een bedrijfsarts kunt verwachten. In deze blog zet ik de 7 meest gestelde vragen voor jou op een rij. Zodat je vol zelfvertrouwen op gesprek kunt gaan!

1. Hoe gaat het op het werk?

De bedrijfsarts zal meestal beginnen met deze algemene vraag. Deze vraag geeft je ruimte om uit te leggen: wat je ziektebeeld is, welke behandeling je krijgt en waarom jij je ziekgemeldt hebt. Gebruik deze vraag dan ook om goed uit te leggen welke vorm van reuma je hebt en wat de bijwerkingen van de (medicamenteuze) behandelingen zijn.

2. Welke knelpunten en mogelijke oplossingen zijn er om weer te kunnen werken?

Hierbij kijkt de bedrijfsarts voornamelijk of je goed voor jezelf zorgt (eten, slapen en ontspanning). Daarnaast wordt bekeken of er voldoende eigen regelmogelijkheden in het werk zijn. Tot slot, bekijkt de arts of er als volgt van de reuma belemmeringen ontstaan op het werk, waardoor je je functie niet meer goed kunt uitvoeren of die zelfs werkhervatting onmogelijk maken.

3. Geven de arbeidsomstandigheden aanleiding tot klachten?

Met deze vraag wilt de bedrijfsarts meer inzicht krijgen in mogelijke belemmeringen in je fysieke, sociale en psychische werkomgeving. Denk hierbij aan je werktijden, werktaken, werkplek, werkdruk en woon-werkverkeer. Zo kun je als volgt van stijfheid, moeite hebben om voor negen uur op je werk te zijn. Er kan dan gekeken worden of je werktijden aangepast kunnen worden.

4. Hoe verloopt de communicatie met je leidinggevende?

Het is belangrijk dat je voldoende steun vanuit je leidinggevende ontvangt. Uit onderzoek blijkt namelijk dat als dit niet (voldoende) aanwezig is, het risico op uitval van werk vergroot.

Aanvullende vragen die de arts hierbij kan stellen zijn: “is de leidinggevende op de hoogte van je aandoening?”, ” zijn eventuele consequenties van de behandeling voor het werk besproken met je baas?” en ” heb je reeds met je baas besproken welke aanpassingen noodzakelijk zijn en zijn deze ook gerealiseerd?” .

Bedenk hierbij dat je niet verplicht bent om je aandoening met je leidinggevende te bespreken. Echter, indien je uitvalt van werk als volgt van je aandoening is dit wel aan te raden. Door meer inzicht te geven in je aandoening en je (dagelijkse) belemmeringen creëer je meer begrip en kun je samen naar constructieve oplossingen zoeken om aan het werk te blijven.

5. Zijn uw collega’s op de hoogte van de aandoening en de mogelijke consequenties voor het werk?

Ook hier geldt: je bent niet verplicht dit te delen met je collega’s. Echter, door openheid te geven over je aandoening en de beperkingen die je als volgt hiervan in je werk ervaart, krijg je meer begrip. Zo kan je op meer hulp en begrip rekenen, als je ondersteuning nodig hebt in je werk. Denk hierbij aan het dragen van spullen of het halen van een document op de eerste verdieping. Je collega’s zullen meer welwillend zijn te helpen als ze inzicht hebben in je verhaal. Vindt je moeilijk om dit te doen? Of vindt je het lastig uit te leggen wat reuma is en welke beperkingen hierbij komen kijken? Lees dan deze blogs over aanpassingen in het werk en over ontstekingsreuma. Tevens kun je deze factsheet gebruiken ter ondersteuning van je verhaal.

6. Krijgt u voldoende begeleiding bij problemen in de werksituatie?

Als je problemen ervaart bij het uitvoeren van je werk, is het belangrijk dat je weet bij wie je terecht kunt om deze aan te kaarten. Er kan dan samen naar eventuele oplossingen gezocht worden. Dit aanspreekpunt is meestal de casemanager van je re-integratie traject. Dit is degene waarmee je ook het plan van aanpak opgesteld hebt. Indien dit niet goed geregeld is, zal de bedrijfsarts de werkgever hierin adviseren.

7. Hoe gaat het met de zelfzorg?

Het is je wettelijke plicht om tijdens het re-integratietraject er alles aan te doen om (volledig) te herstellen. Zelfzorg is hierbij een van belangrijkste onderdelen. Denk hierbij aan goed slapen, eten en bewegen. Maar als je als volgt van je aandoening problemen hierin ervaart, is het dus belangrijk om dit te benoemen. Dus als je door de pijn veel wakker wordt vermeldt dat. Maar ook dat je moeite hebt met koken. Geef ook aan als je oplossingen hiervoor bedacht hebt.

Indien je hulp nodig hebt in het beantwoorden van bovenstaande vragen, lees dan ook deze blog. Hierin geef ik je een gids waarin je in 5 stappen goed voorbereidt op gesprek komt bij de bedrijfsarts.

Daarnaast heb ik een checklist gemaakt waarin bovenstaande vragen af gevinkt kunnen worden en er nog ruimte is om eigen notities toe te voegen. Als je dus op gesprek gaat, neem deze dan checklist mee. Super handig, zodat je niets vergeet en je goed voorbereidt op het gesprek aankomt!

Meer weten?

Wil je meer weten over re-integreren of over reuma? Of wil je meer weten over mijn verhaal? Dan zijn onderstaande blogs wellicht ook interessant voor jou!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.