Als je door je reuma niet meer kunt werken en na 2 jaar re-integreren eindelijk de WIA-aanvraag mag gaan doen, kom je eerst voor een gesprek bij de verzekeringsarts van het UWV terecht. En dat is best spannend, want hoe zal deze gaan oordelen? Ik krijg dan ook vaak de vraag of ik nog tips heb. Tips om je goed voor te bereiden voor het gesprek met de verzekeringsarts als je een WIA-uitkering met reuma gaat aanvragen. En die heb ik zeker! Want er zijn een aantal vragen die een verzekeringsarts altijd wel stelt (of zou moeten stellen) in zo een gesprek. In deze blog zet ik deze vragen voor je op een rij én vertel ik je hoe jij je hierop kunt voorbereiden!
1. De aard en ernst van de klachten en stoornissen
Het eerste wat je verzekeringsarts je gaat vragen is: wat zijn de aard van je klachten en stoornissen? En hoe ernstig zijn deze klachten? Een stoornis is bijvoorbeeld je reuma. Maar je kunt naast je reuma ook nog andere lichamelijke -, geestelijke -, geheugen- of intellectuele stoornissen hebben. Maak dan ook een overzicht van alle stoornissen die bij jouw gediagnosticeerd zijn. Vervolgens brengt hij de ernst van je reumatische klachten in beeld. Deze kunnen onderverdeeld worden in 5 soorten klachten, namelijk pijn, stijfheid, zwelling, bewegingsbeperking en mate van vermoeidheid. Bekijk per klacht wat de mate van ernst is: hoe moe ben je? Wat kun je daardoor niet meer doen?
Breng dit ook in beeld van je andere (chronische) ziektes die bij jouw vastgesteld zijn.
2. De mate, ernst, frequentie en duur van de ontstekingen
Vervolgens zal de verzekeringsarts een beeld brengen wat de ernst van je ontstekingen zijn. Wellicht heb je al een brief van je reumatoloog bijgevoegd waarin dit staat of gaat de arts dit nog nader hand bij de reumatoloog opvragen. Ook kan er een lichamelijk onderzoek plaats vinden, waarin gekeken wordt of er ontstekingszwellingen en mogelijke bewegingsbeperkingen als volg hiervan zijn.
Bedenk van te voren waar in je lichaam objectief al dan niet zichtbare ontstekingen hebt (bijvoorbeeld in je gewrichten, spieren, pezen of organen), hoe deze aanhouden en hoe vaak je ze hebt. Daarnaast kun je voor jezelf in beeld brengen welke klachten je als volg van deze ontstekingen ervaart en hoe ernstig deze hierdoor zijn. Zo kun je bijvoorbeeld een ontsteking in je knie hebben, die aan blijft houden en niet volledig weggaat ondanks de behandeling die je volgt. Hierdoor ervaar je wellicht zoveel pijn dat je niet kunt slapen en heb je een beperkte bewegingsmobiliteit.
3. Heb je last van angst en / of depressie en zo ja, wat is de aard en ernst hiervan?
Een veel voorkomende comorbiditeit (is één of meer chronische aandoeningen hebben naast je hoofddiagnose) bij reuma is het hebben van angsten en depressie. Een verzekeringsarts die gespecialiseerd is in reuma, weet dit en zal ook hierna vragen. Want als jij naast je reuma ook nog klachten hebt als volgt van je depressie of je angsten, kan dit je nog extra belemmeren in je dagelijks leven en in je werk. Maar ook het herstel zal langzamer gaan of zelfs stagneren.
Hoe optimistischer je bent, hoe groter de kans de je kunt blijven werken
De arts zal dan ook onder andere nagaan hoe groot je sociale netwerk is (want hoe groter, hoe minder kans op een depressie) en hoe optimistischer je bent over de kansen dat je weer zelfstandig je dagelijks leven kunt uitvoeren.
4. Welke behandelingen worden nu ingezet, hoe effectief zijn ze en welke bijwerkingen ervaar je hiervan?
Om vast te stellen of je uitbehandeld bent en je klachten blijvend zijn, zal de arts kijken welke behandelingen je op dit moment krijgt. Ben je uitbehandeld of volg je bijvoorbeeld nog fysiotherapie, ergotherapie? Of zit je net in de opbouw van een nieuw medicijn?
De arts zal verder willen weten wat voor een effect het medicijn heeft op je reuma en of je hiervan bijwerkingen ervaart. Hoeveel invloed hebben deze bijwerkingen op je dagelijks leven en het uitvoeren van je werk?
Wellicht heb je van te voren een brief van je reumatoloog bijgevoegd waarin dit al vermeldt wordt. Maar de verzekeringsarts kan ook naderhand (met toestemming) meer informatie hierover opvragen bij je reumatoloog.
Zet voor jezelf dan ook alle behandelingen die je op dat moment ondergaat op een rij. Hoe lang duren deze behandeling nog? Hoe lang duurt het eer je medicatie volledig werkzaam is (oftewel opgebouwd is)? Hoe effectief zijn de behandelingen volgens jou? En welke bijwerkingen ervaar je en welke impact hebben deze op je dagelijkse leven?
5. Wat is je dagverhaal?
Nadat de arts je stoornissen en klachten in beeld heeft gebracht, zal hij meer willen weten wat je beperkingen zijn. Beperkingen zijn het onvermogen om een activiteit te kunnen uitvoeren. Oftewel: welke activiteiten als zitten, staan, lopen enzovoort kun je niet meer uitvoeren als volgt van je stoornis, klachten en eventueel je behandeling?
De arts brengt dit in beeld door te vragen naar je ‘dagverhaal’. Hierbij vraagt hij hoe een gemiddelde dag er voor jouw uitziet en wat de gevolgen zijn van je klachten op de verschillende levensgebieden. Aan de hand van dit verhaal vult hij de functionelemogelijkhedenlijst in, die onder andere door de arbeidsdeskundige gebruikt wordt om uiteindelijk het arbeidsongeschiktheidspercentage uit te rekenen.
Hoe je je het beste op het dagverhaal kunt voorbereiden leg ik je uit in de volgende twee blogs:
- In vier stappen goed voorbereid naar het gesprek van de bedrijfsarts
- In 5 stappen goed voorbereid op gesprek naar je reumatoloog!
Hoewel de eerste blog bedoelt is voor het gesprek met de bedrijfsarts, kun je deze ook gebruiken voor het gesprek met de verzekeringsarts. Vooral als je het dagverhaal gaat voorbereiden, geef ik je in deze blog tips hoe jij je beperkingen het beste in beeld kunt brengen. En ook dit geld voor de tweede blog, waarin ik je tips geef over het gesprek met je reumatoloog. Hierin neem ik je stap voor stap mee hoe jij voorbeelden kunt bedenken per levensgebied. Kortom, deze twee blogs zijn een goede aanvulling om het dagverhaal goed voor te bereiden als je op gesprek bij de verzekeringsarts gaat!
6. Wat is je visie over het ziek zijn en het kunnen werken?
Daarnaast zal de verzekeringsarts jouw visie over een aantal zaken willen weten. Want hoe jij over bepaalde zaken denkt, heeft invloed op je herstel en de kansen en mogelijkheden dat jij nog kunt blijven werken. Denk dan aan:
- hoe jij denkt over je mogelijkheden en beperkingen in je werk, persoonlijk functioneren en sociaal functioneren.
- hoe jij denkt over het medisch herstel (denk dan aan je medicinale behandeling en paramedische behandelingen) en je werkhervatting.
- Of je denkt dat je je eigen werk of ander werk nog kunt uitvoeren.
- Hoe hoeverre je denkt dat bewegen en het belasten van je lijf schadelijk is voor je gezondheid.
- Wat jezelf nog zou kunnen doen om je mogelijkheden in functioneren te kunnen verruimen.
- Wat betaalde arbeid voor jouw betekent in je leven.
- Wat het voor jouw betekend om chronisch ziek te zijn.
Probeer voor jezelf in beeld te brengen hoe jij over bovenstaande vragen denkt. Hoe zie jij het allemaal voor je: chronisch ziek zijn en werk?
7. Stressoren en belemmerende factoren in je privé-, werk- en zorgomgeving?
Tot slot, zal de verzekeringsarts van het UWV ook kijken welke stressoren en belemmerende factoren invloed hebben op je privé-, werk- en zorgomgeving? Als jij bijvoorbeeld alleenstaand bent, dan heb je niemand om op terug te vallen. Er is geen mantelzorger in de buurt. Dat kan een belemmerende factor zijn, als jij daarnaast ook nog een klein sociaal netwerk heb en hieruit geen hulp of mantelzorg kunt krijgen. Maar denk ook aan een partner die misschien ziek is, een kind die extra aandacht nodig heeft of een scheiding. Allemaal factoren die je privé-, werk- of zorgomgeving kunnen belemmeren.
Maak voor jezelf dan ook een overzicht van al je stressoren (zijn factoren, gebeurtenissen of invloeden die je veel stress geven) én belemmerende factoren die een negatieve of een belastende invloed hebben op je privé-, werk en zorgomgeving.
Podcast voorbereiden gesprek verzekeringsarts
Al met al, kom je goed voorbereid op gesprek bij de verzekeringsarts als je bovenstaande vragen van te voren zorgvuldig doorneemt. Wil je echter nog meer informatie, uitleg en tips? Luister dan de bijbehorende podcast aflevering: de 7 meest gestelde vragen van een verzekeringsarts bij reuma. Hierin vertel ik nog meer achtergronden en leg ik uit waarom de verzekeringsarts deze vraag bij reuma stelt!
Meer weten?
Wil je meer weten over hoe je het beste een WIA-aanvraag kunt doen met reuma of hoe jij kunt blijven werken met reuma? Of wil je meer weten over hoe ik leef met reuma en tips over hoe ook jij 100% kunt leven met deze aandoening? Wellicht wil je ook meer informatie over reuma en de laatste behandelingen? Dan zijn onderstaande blogs voor jou ook interessant!
Bijlage
- NVR (2015). Richtlijn Reumatoíde artritis en Participatie in Arbeid. Geraadpleegd van https://www.nvr.nl/wp-content/uploads/2018/09/NVR-NVVG-Richtlijn-RA-en-participatie-in-arbeid-2015.pdf
- NVVG (2015). Reuma en behoud van werk: richtlijn voor de patiënt. Geraadpleegd van https://www.nvvg.nl/files/39/Reumatöide%20artritis%20Patientenversie_definitief.pdf
- Fitforworknederland (2013). Spier- en gewrichtsaandoeningen en de Nederlandse arbeidsmarkt: quickscan. Geraadpleegd van https://www.fitforworknederland.nl/wp-content/uploads/2015/12/6_FitforWork_Quickscan_2013.pdf