Reuma en WIA-uitkering: 3 handige tips die je zeker moet weten
Afgekeurd worden met reuma

Reuma en WIA-uitkering: 3 handige tips die je zeker moet weten

Als je na twee jaar ziekteverzuim als gevolg van je reuma nog steeds niet (volledig) kunt werken en daardoor dus minder verdient, kan je een WIA-uitkering aanvragen. WIA staat voor Wet werk en inkomen naar arbeidsvermogen. Het is een vangnet in de vorm van een uitkering die je krijgt als je bijvoorbeeld door je reuma niet of niet meer volledig kunt werken. Het UWV (Uitvoeringsinstituut Werknemersverzekeringen) beoordeeld of jij in aanmerking komt voor deze uitkering. Zij bepalen dus of jij met reuma gedeeltelijk of volledig wordt afgekeurd. Als je met reuma een WIA-uitkering gaat aanvragen, zijn er echter een aantal zaken die handig zijn om te weten. Welke dit zijn? In deze blog vindt je ze terug in de vorm van 3 super handige tips!

1. Stuur je medische informatie met documenten van de bedrijfsarts mee

Als je de WIA-aanvraag gaat doen, dien je een hoop documenten op te sturen. Op de site van het UWV is een heel stappenplan met informatie uitgewerkt, zodat je precies weet wat je moet doen en waar je aan moet denken.

Een van die documenten zijn die van de bedrijfsarts. Denk hierbij aan de probleemanalyse (en eventuele bijstellingen ervan) en het actueel oordeel. Voor de verzekeringsarts zijn dit heel interessante documenten, omdat het iets zegt over je medische situatie. Voordat jij bij de verzekeringsarts op gesprek komt, zal hij deze dan ook als eerste doorlezen. Zo kan hij alvast een beginnend oordeel vormen en vragen bedenken voor het gesprek. Uiteraard is het gesprek een belangrijk onderdeel van de WIA-aanvraag, Maar om zich goed voor te bereiden zal je arts eerst het dossier doorlezen, zodat die alvast achtergrond informatie heeft.

Doordat reuma niet zichtbaar is en je dus van de buitenkant niet goed kunt beoordelen welke beperkingen iemand heeft, is deze voorbereiding heel erg belangrijk. Zo zou een arts mij wellicht anders beoordelen als hij mij eerst zag en daarna het dossier pas zou lezen. De eerste indruk is dan toch dat ik een goed verzorgde vrouw ben. En dat werkt veelal in mijn nadeel.

De belangrijkste tip die ik hierbij dan ook altijd geef, is om bij de documenten van je bedrijfsarts ook je medische informatie mee te sturen. En dan heb ik het over rapportages van je reumatoloog, fysiotherapeut, ergotherapeut, psycholoog en andere artsen waar je in behandeling bent. Vraag aan hen om een rapport te maken waarin vermeldt wordt: wat je ziektebeeld is, welke behandeling je hebt ondergaan of nog steeds ondergaat, welke beperkingen je hebt en eventuele prognose.

Het voordeel hiervan is, dat de verzekeringsarts kan toetsen of de bedrijfsarts een goed oordeel heeft afgegeven en hij ziet de achtergrond informatie waarop je beperkingen door de bedrijfsarts zijn gebaseerd. Op deze manier krijgt de arts een duidelijker en realistischer beeld van je ziekte en je beperkingen, dan als hij je eerst alleen gezien zou hebben. Beter een eerste oordeel op basis van feiten, dan op basis van uiterlijk. Maak dus gebruik van de informatie van je medisch team!

2. Zorg dat je je dossier compleet hebt

Bij het aanvragen van je WIA-uitkering komt veel bij kijken. En als de aanvraag niet compleet is, heeft dat gevolgen voor de ingangsdatum van je uitkering. Komt dit door je eigen schuld, dan wordt de aanvraag zelfs helemaal niet in behandeling genomen. En heb je dus geen of minder inkomen.

Zie je door de bomen het bos niet meer en wil je zeker weten dat je de aanvraag goed hebt ingeleverd? Dan kun je bij verschillende partijen om hulp vragen:

  • Doe de aanvraag samen met je re-integratieconsulent. Deze heeft heel veel ervaring met het aanvragen van de WIA-uitkering en kan je dan ook goed op weg helpen om dit op tijd en compleet te doen.
  • Vraag een cliëntondersteuner om je te helpen de aanvraag in te vullen. De gemeente financiert dergelijke hulp. Een cliëntondersteuner helpt en denkt mee over de zorg en de ondersteuning die je nodig hebt als je ziek bent. Vaak zijn dit maatschappelijk werkers, die je dus ook kunnen helpen om een ingewikkeld aanvraag als een WIA-uitkering in te vullen.
  • Laat het Juridischloket checken of de documenten juist zijn ingevuld. Soms kan het zijn dat je werkgever of je bedrijfsarts de documenten niet in je voordeel heeft ingevuld. Het is dan altijd handig om dit juridisch even te laten checken en advies te vragen wat handig is om te doen.

3. Bereid je goed voor en vraag iemand mee

Als je uiteindelijk de aanvraag hebt gedaan, zal na 4 tot 6 weken de verzekeringsarts een afspraak met je inplannen. Deze beoordeeld welke mogelijkheden er nog zijn om te kunnen werken en kijkt naar je gezondheidsklachten. Hij bekijkt dus wat je wel en niet meer kan en hoeveel uren je nog, medisch gezien, kan werken. Een heel belangrijk gesprek dus, want deze bepaald ook het verdere verloop met het gesprek met de arbeidsdeskundige.

Het UWV geeft op haar site een uitgebreid stappenplan hoe je dit het beste kunt voorbereiden en waar je aan moet denken. Wil je meer handvaten krijgen, lees dan mijn blog over hoe je je het beste kunt voorbereiden op het gesprek met je bedrijfsarts. Deze stappen kun je ook gebruiken voor het gesprek met je verzekeringsarts en zijn uitgebreider dan het stappenplan van het UWV.

Tot slot, neem altijd iemand mee naar het gesprek. Er wordt zoveel gevraagd en verteld, dat het handig is als er iemand bij je is die je kan helpen. Neem niet zomaar iemand mee, maar iemand die echt een aanvulling kan zijn voor het gesprek. Denk bijvoorbeeld aan je re-integratieconsulent, iemand van de vakbond of een maatschappelijk werker. Maar misschien heb je ook iemand in je omgeving die bekend is met de wetgeving en dergelijke gesprekken.

Wordt je afgekeurd met reuma?

Of je uiteindelijk afgekeurd wordt met reuma, ligt volledig aan de beoordeling van het UWV en aan het jaarinkomen welk je had, voordat je ziek werd. Er zal daarnaast altijd gekeken worden naar je mogelijkheden, zodat je wellicht wel nog kunt blijven werken met reuma.

Met bovenstaande tips kun je echter wel de aanvraag en het beoordelingsproces goed voorbereiden, zodat je niet voor onaangename verrassingen komt te staan. Bereidt je dus goed voor en ga met vertrouwen naar het gesprek!

Meer weten?

Wil je meer weten over re-integreren of werken met reuma? Of wil je meer weten over hoe het is om te leven met reuma en verschillende handige weetjes over reuma? Dan zijn volgende blogs wellicht ook interessant voor jou!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.