Ontstekingsreuma of auto-immuunziekten worden veroorzaakt doordat cellen van het afweersysteem zich richten op lichaamseigen weefsels. Het verdedigingssysteem van je lichaam valt als ware je eigen (gezonde) lijf aan, waardoor er ontstekingen in je gewrichten, pezen, spieren en/of organen kunnen ontstaan. Omdat de cellen van dit verdedigingssysteem onthouden welke indringers fout zijn, blijven ze deze cellen aanvallen. Ook al zijn deze foute indringers jouw gezonde cellen. Hierdoor is het (nog) niet mogelijk om een auto-immuunziekte te genezen, omdat het geheugen van deze cellen moeilijk te veranderen is .
Chronisch
Indien de aandoening langer dan drie maanden aanhoudt en niet volledig genezen is, wordt de ziekte chronisch. In Nederland zijn er 220.000 mensen met chronische ontstekingsreuma.
Oorzaken
Voor veel verschillende vormen van reuma zijn de oorzaken niet bekend. Voor sommige vormen van reuma is er echter wel een genetische aanleg te vinden, zoals bij artritis psoriatica. Ook kunnen omgevingsfactoren (onder andere roken) invloed hebben op het ontstaan van bepaalde vormen van reuma. In mijn blog over risicofactoren bij PsA ga ik hier verder op in.
Soorten
Er zijn veel verschillende soorten (chronische) ontstekingsreuma. De meest bekende zijn:
- Reumatoide artritis (RA)
- Spondyloartrtis (SpA), waaronder de ziekte van Bechterew en artritis psoriatica
- Systemische lupus erythematosus (SLE)
- Het syndroom van Sjögren (SS)
- Juveniele idiopatische artritis (JIA)
Klachten
Voor elke vorm van reuma zijn verschillende klachten te onderscheiden. Er zijn echter een aantal algemene klachten die (bijna) iedereen met reuma ervaart:
- Ontsteking aan gewrichten, spieren en/of pezen; het gewricht voelt dik en warm aan en is pijnlijk.
- Beperkte mobiliteit; bepaalde bewegingen worden minder soepel of gaan juist helemaal niet meer.
- Stijfheid; vooral in de ochtend of na langdurig rust voelen de gewrichten en spieren stijf aan.
- Moeheid; je voelt je dagelijks ontzettend moe, ook al heb je voldoende geslapen.
Wat kenmerkend is voor (chronische) ontstekingsreuma dat elke dag anders is. Het ziekteverloop is grillig, waardoor je de ene dag meer kan dan de andere dag. De ene dag voel je je fit en een paar dagen later kom je niet eens uit bed. Dit maakt het heel moeilijk voor de omgeving om te begrijpen wat iemand wel kan en niet kan. Communiceren is hierbij van belang. Wees open over je klachten en geef aan als je een mindere dag hebt. Om je hierbij te helpen heb ik een factsheet ontwikkeld, die je kunt gebruiken om uit te leggen wat reuma inhoudt, wat je klachten zijn en hoe je je werk hierbij kunt aanpassen.
Wil je op de hoogte blijven van de nieuwste blogs van ReumaLeeft? Klik dan op de volg knop aan de rechterzijde van deze pagina en je krijgt via de mail de laatste blogs toegestuurd!
Wat weten jullie?
Bovenstaand is in een hoofdlijnen beschreven wat de ziekte is en hoe het zich kan uiten. Maar door de diversiteit aan soorten reuma, kan dit bij iedereen anders zijn. Ik ben dan ook heel benieuwd wat jullie en je omgeving weten over reuma? En kun je het goed uitleggen?
Meer weten
Wil je meer weten over reuma? Kijk dan verder op deze site:
Bronnen
- http://www.reumanederland.nl
- prof dr. Bijlsma JWJ & prof dr. Laar van JM (2013). Leerboek reumatologie en klinische immunologie. Houten, Nederland: Bohn Stafleu van Loghum.
Een gedachte over “Wat is ontstekingsreuma?”