Wanneer ziek melden van werk met reuma?
Werken met reuma

Wanneer ziek melden van werk met reuma?

Als je met reumatoïde artritis of een andere vorm van reuma in loondienst werkt, kunnen er periodes zijn dat je moeite hebt om te kunnen blijven werken. De keuze om je dan ziek te melden is vaak lastig, want waar doe je goed aan? In aanraking komen met het UWV wilt namelijk niemand en daarnaast geeft werken ook voldoening. Soms is het echter beter om je toch ziek te melden, maar andere momenten juist niet. Wanneer weet je nu of ziek melden met reuma de juiste keuze is of dat juist blijven werken beter is voor je ziekte? Hoe kun je hierbij tot een weloverwogen keuze komen? In deze blog leg ik je uit hoe je keuze tot ziek melden beïnvloed wordt door verschillende factoren en hoe je op basis van deze factoren de beste keuze tot ziek melden met reuma kunt maken!

Het begint bij je werk oftewel belastende factoren

Ik heb meer dan tien jaar een kantoorbaan gehad bij de overheid en daar had ik bewust voor gekozen. Deze baan was namelijk niet fysiek zwaar belastend én ik had veel regelmogelijkheden. Zo kon ik kiezen hoe laat ik begon met werken (als dat maar voor 9 uur was en anders in overleg) en er was veel vrijheid in het uitvoeren van mijn functie. Zo kon ik zelf mijn werkafspraken inplannen en mocht ik daarnaast ook nog eens 1 keer in de week thuiswerken. Ideaal dus en vooral in de beginjaren niet een heel grote belasting voor mijn lichaam.

Echter, dit veranderde naar mate de jaren vorderden en mijn reuma steeds instabieler werd. Ik zat elke dag een uur in de auto om op mijn werk te komen, ik kreeg targets die niet heel breed werden ingepland, geen eigen werkplek en deuren met deurdrangers die ik moeilijk open kreeg.

Werken werd dan ook steeds belastender en dit had uiteindelijk invloed op mijn lichamelijke gesteldheid. Het kunnen blijven werken met mijn reuma werd hierdoor steeds moeilijker.

Het verrichten van arbeid vergt bij iedereen een zekere mate van belasting. Elke baan en organisatie kent immers belastende factoren. Denk aan de inhoud van je werk (werken in diensten, zwaar fysiek werk verrichten of weinig regelmogelijkheden), arbeidsomstandigheden (werken in vochtige ruimtes, de hele dag staan), arbeidsverhoudingen (weinig steun van je baas of je collega’s) en arbeidsvoorwaarden (aantal verlof dagen, woon-werk verkeer).

Maar deze werkfactoren hoeven niet bij iedereen zodanig belastend te zijn, dat men zich ziek moet melden van werk. Zo was het werk bij mij eerst ook goed vol te houden. Maar naar mate mijn reuma instabieler werd en ik van baan veranderde, werden bepaalde werkfactoren steeds belastender. Waar op het begin van carrière mijn werk juist een positief effect had op mijn leven, kostte dit nu veel extra energie. Hierdoor werd het kunnen blijven werken steeds belastender voor mij.

Echter, betekent dit niet dat je je gelijk ziek meldt van je werk als deze te belastend voor je is. Er is namelijk nog een andere factor die van invloed is of jij kunt blijven werken met reuma of niet.

Je eigen belastbaarheid

Iedereen kent wel momenten in zijn leven waarop er veel uitdagingen zijn. Zo kun je op het werk in een drukke periode zitten, waardoor je thuis wat minder kan. Of je maakt een scheiding door, waardoor je juist minder belastbaar bent op je werk.

De mate van je eigen belastbaarheid, oftewel je eigen draagkracht, maakt in hoeverre jij alle ballen in je leven in de lucht kunt houden. En als jij merkt dat het werk (misschien tijdelijk) een grote belasting van je vraagt, dan is het belangrijk dat je dit ook kunt dragen.

En als je reuma hebt kan deze belastbaarheid nogal wisselen: er kunnen namelijk periodes zijn dat je meer aan kan en periodes waarin je belasting juist minder is. De mate van je reuma is dan ook van grote invloed op je belastbaarheid.

Maar ook andere factoren zorgen ervoor of jij veel kan dragen als je werk belastend is of juist niet. Denk dan aan hoe jij omgaat met je reuma (je copingstijl en acceptatie), de motivatie voor je baan, je leeftijd en leefstijl (gezond eten, voldoende bewegen en ontspannen), maar ook je privésituatie (geen steun van je partner of omgeving).

Zo werd niet alleen het werk steeds meer een belasting voor me, ook mijn belastbaarheid werd steeds minder. Ik werd gedurende de jaren steeds zieker van de reuma en van de medicatie die ik uitprobeerde. Daarnaast vond ik mijn baan niet meer uitdagend genoeg (weinig motivatie) en had ik een scheiding en moeilijke relatie doorgemaakt (privésituatie). Ik was dan ook totaal uitgeput, waardoor de belastende factoren op mijn werk ook steeds zwaarder werden.

Disbalans tussen belastende factoren en je belastbaarheid

Uiteindelijk ontstond er er een dusdanige disbalans tussen mijn werkfactoren en mijn eigen belastbaarheid dat ik steeds meer de behoefte had om me langdurig ziek te melden. Maar toch deed ik dat niet.

En ik ben niet de enige die dit doet. Ondanks dat het evenwicht tussen de belastende werkfactoren en de belastbaarheid uit evenwicht kan raken, meld niet iedereen zich ziek. ‘Ziek zijn overkomt je, maar of je ook daadwerkelijk verzuimt is een keuze’ (Smulders & Veerman, 1990). Niet alleen je ziekte, je belastbaarheid en de belasting van je werk bepaald of jij je ziekmeldt, ook de binding met je werk en je eigen opvattingen zijn uiteindelijk van invloed welke keuze jij gaat maken.

Binding met het werk

Als je meer binding hebt me je werk en / of je collega’s is het moeilijker om je ziek te melden van je werk dan als je dit niet of weinig hebt. Zo melden bijvoorbeeld mensen die het moeilijk vinden hun werk los te laten zich niet zo snel ziek, dan mensen die dit makkelijk kunnen.

Je eigen opvattingen, ideeën en mening

Daarnaast hebben ook je eigen opvattingen en ideeën invloed of jij uiteindelijk de keuze maakt om je ziek te melden. Zo waren mijn opvattingen over ziek zijn al in mijn jeugd gevormd. Als kind uit een boerengezin was ziek zijn geen optie. Op je tanden bijten en doorgaan was vaak het devies. Gevolg was dat ik me in mijn volwassen leven dan ook niet zo snel ziek melde. Daarnaast wilde ik ook niet bij het UWV terecht komen of afgekeurd worden. Door te blijven werken voldeed ik dus volledig aan mijn eigen opvattingen en ideeën hierover.

Aan de andere kant krijg je ook de maken met de opvattingen en cultuur van de organisatie waar je werkt en die van je baas. Als er in de organisatie een bepaalde cultuur heerst waarin ziek melden als not done ervaren wordt, is het voor jou ook lastiger om je ziek te melden. Tevens is er een groot verschil tussen een baas die zegt: ‘ziek maar lekker uit” of die zegt: ‘kom maandag weer werken’ (terwijl je je pas vrijdag ziek meldt).

Maak in 4 praktische stappen een keuze in je ziek melding bij reuma

De keuze om je ziek te melden met reuma van je werk is dus afhankelijk van verschillende factoren. Factoren waar je invloed op kunt hebben, maar ook factoren waar je geen invloed op hebt (denk aan je leeftijd). Hoe kun je dan met deze factoren tot een weloverwogen keuze komen? In de onderstaande 4 praktische stappen leg ik je uit hoe jij dit kunt doen!

Stap 1

Zodra je een disbalans voelt tussen kunnen blijven werken en je eigen belastbaarheid, kijk dan eerst wat je kunt aanpassen in je eigen belastbaarheid? Overleg met je reumatoloog en kijk of de behandeling aangepast kan worden. Maar denk ook aan hulp vragen van een fysiotherapeut voor conditie opbouw of een ergotherapeut voor hulp bij je planning en uitvoeren van je taken (zodat je meer energie overhoudt). Ook een psycholoog kan helpen bij het helpen van het leren omgaan met bijvoorbeeld pijn of je chronische ziekte. Zo zijn er nog tal van andere acties die je kunt doen, om je eigen belastbaarheid te vergroten.

Stap 2

Heb je er alles aan gedaan om je eigen belastbaarheid te proberen te vergroten, maar je vindt het nog steeds lastig om te kunnen blijven werken? Kijk dan of er aanpassingen in je werk en je woon-werk verkeer mogelijk zijn. Misschien kun je meerijden met een collega? Of kun je later beginnen met werken. Twijfel je en weet je niet wat mogelijk is qua aanpassingen op je werk? Vraag dan een advies van je bedrijfsarts! Ook als je niet ziek bent, kan deze je adviseren hoe jij je belastende factoren op je werk kunt verlagen en geeft hierbij direct een advies aan je werkgever. Super handig, want dan kun je meteen de adviezen met je baas bespreken en toepassen.

Daarnaast kun je in deze blog over ‘de 3 meest effectieve aanpassingen op je werk bij reuma’ zelf al lezen wat je kunt doen om je belastende factoren op je werk te verminderen!

Stap 3

Als je stap 1 en 2 hebt doorlopen en worstelt je dan nog steeds met de vraag of je je ziek moet melden van je werk, omdat deze nog steeds te belastend voor je is? Kijk dan wat de reden is dat je je niet ziek wilt melden? Ben je bang om je baan te verliezen? Of is het de binding met je werk? Misschien heb je ook nog eigen opvattingen en ideeën over ziek zijn die je hierin belemmeren. Schrijf ze op en kijk of deze gedachten ook echt belemmerend zijn in de keuze om je ziek te melden ja of nee. Raak je echt je baan kwijt? Of kun je misschien een baan vinden die meer bij je beperkingen past? En zijn ze belemmerend? Dan neem ze niet mee in je keuze, maar zet objectief op een rij waar je wel tegenaan loopt.

Stap 4

Uiteindelijk moet werk een grotere positief effect hebben op je leven dan een negatief effect. Geeft je werk je nog altijd voldoening, een betere kwaliteit van leven en heeft het een positief effect op je gezondheid? Dan kijk of je de disbalans tussen de verschillende factoren kunt herstellen door aanpassingen te maken op je werk of in je leven.

Maar merk je dat werk je teveel energie kost en het een negatief effect heeft op je gezondheid? Overleg dan met je bedrijfsarts en reumatoloog en meld je tijdelijk ziek. Rust uit, kom op adem en kijk of je al dan niet met aanpassingen weer aan de slag kunt gaan!

De keuze ligt bij jouw!

En bedenk: de keuze om je ziek te melden van werk met reuma ligt uiteindelijk altijd bij jouw. Pas de dingen aan waar jij invloed op hebt en weeg daarna je keuze af. Kies uiteindelijk wat goed voelt voor jouw en probeer hierbij volledig in je eigen kracht te staan!

Extra voorbeelden en informatie?

Ben je nu nieuwsgierig en wil je meer voorbeelden en extra informatie over dit ziek melden van werk met reuma? Luister dan nu podcast “wanneer moet ik me ziek melden van werk met reuma?“.

Meer blogs

Wil je meer weten over werken met reuma of (mijn persoonlijk) leven met reuma? Of wil je meer informatie over reuma en behandelingen? Dan zijn onderstaande blogs wellicht voor jouw ook interessant!

Bron

Smulders, P.G.W & Veerman T.J. (1990). Handboek ziekte-verzuim – Gids voor de bedrijfspraktijk. Den Haag: Delwel Uitgeverij.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.