5 weetjes over reuma die je moet weten!
Artrose, informatie over reuma, Spondyloartritis (SpA)

5 weetjes over reuma die je nog niet wist

Iedereen heeft wel eens van reuma gehoord. En dat is niet heel gek, als je weet dat bijna 2 miljoen mensen in Nederland reuma hebben. Dus als je zelf geen reuma hebt, dan ken je vast wel iemand die reuma heeft. En als iemand je zou vragen wat je van reuma weet, dan kan je waarschijnlijk vertellen dat je dan ontstekingen in je gewrichten hebt, medicijnen hiervoor moet gebruiken en je er nooit meer beter van kunt worden. En als je zelf reuma hebt, weet je er waarschijnlijk nog veel meer. Bijvoorbeeld dat het een auto-immuunziekte is en je ook ontstekingen in je spieren of pezen kunt krijgen. Maar als je bedenkt dat er zelfs meer dan 100 verschillende vormen van reuma zijn en er pas sinds de jaren negentig steeds meer inzicht verkregen wordt over de oorzaak en behandeling ervan, dan is het niet verrassend dat er zoveel meer weetjes over reuma te vertellen zijn! In deze blog zet ik de 5 meest interessantste voor je op een rij. Ik ben benieuwd: hoeveel weet jij?

1. Artrose is de meest voorkomende vorm van reuma

Reuma is een verzamelnaam voor tientallen verschillende ziektebeelden van gewrichten, pezen en botten, die niet door een ongeval zijn veroorzaakt. Reumatoïde artritis, fibromyalgie, spondyloartritis en jicht zijn een paar voorbeelden van veelvoorkomende vormen van ontstekingsreuma. Artrose is echter ook een vorm van reuma en is de meest voorkomende aandoening van het bewegingsapparaat (Bijlsma & van Laar, 2013). In de internationale literatuur wordt deze vorm van reuma ook vaak aangeduid al osteoarthritis.

In Nederland hebben bijna 1,5 miljoen mensen een vorm van artrose, waarbij (vooral boven de 50) meer vrouwen deze aandoening hebben dan mannen (Poos, et al, 2020, Bijlsma & van Laar, 2013). In vergelijking: slechts 258.600 mensen in Nederland hebben reumatoïde artritis (Poos, et al, 2020).

Artrose komt het meeste voor in de wervels, handen, knieën, heupen en de teengewrichten (Bijlsma & van Laar, 2013). Waarbij knieartrose het vaakst gediagnosticeerd wordt (Poos, et al, 2020, Bijlsma & van Laar, 2013)

Wil je meer weten over artrose? Lees dan deze blog!

2. Omgaan met reuma: je kunt zelf al heel veel doen

Naast het gebruik van medicijnen, het volgen van fysiotherapie, podotherapie en hulp van een psycholoog, kun je zelf ook al een hoop doen om beter met je reuma om te kunnen gaan.

Uit onderzoek blijkt namelijk dat er 3 manieren zijn die het meest effectief zijn bij het omgaan met een chronische ziekte en dan vooral bij reuma. Pas je deze 3 manieren toe, dan verminder je stress en heeft het zelfs een positief effect om je baan te behouden (NVVG et al, 2013).

Een van die manieren is dat je actief je probleem analyseert en probeert op te lossen. Dit betekent bijvoorbeeld dat je opzoek gaat naar betrouwbare informatie of een training/therapie volgt die je helpt in je herstel en het krijgen van een positieve mindset.

Er zijn echter nog twee andere manieren die je kunnen helpen beter om te gaan met reuma. Wil je weten welke deze zijn? Lees dan verder in deze blog!

3. Reuma kost meer dan je denkt

In 2017 werd 88 miljard euro uitgegeven aan de Nederlandse gezondheidszorg. Hoewel het meeste werd uitgegeven aan psychische aandoeningen (25 miljard), staan aandoeningen van het bewegingsstelsel en bindweefsel op de derde plek, na ziektes van het hartvaatstelsel (zoals een hartaanval). Reumatoïde artritis is een van de vormen van reuma die onder de categorie bewegingsstelsel en bindweefsel valt. De zorguitgaven voor reumatoïde artritis beslaat 10% van aandoeningen van het bewegingsstelsel en bindweefsel. We hebben het dan over 654 miljoen euro! Voor artrose is dit zelfs 1,2 miljard euro, wat in totaal 18,3% van deze categorie is (Plasmans et al, 2019).

Aangezien de zorguitgaven van reuma de 3de plek bevat van de totale zorguitgaven in Nederland, kun je er dus vanuit gaan dat deze vrij hoog zijn in vergelijking met andere ziektebeelden. De verwachting is zelfs, dat als volgt van de vergrijzing, deze kosten in de toekomst alleen nog maar zullen toenemen (Nivel, 2016).

4. Het hebben van reuma is eenzaam

Ondanks dat mensen met reuma tevreden zijn over hun sociaal leven en aangeven alles te kunnen doen, geeft toch een meerderheid (54%) aan eenzaam te zijn (Nivel, 2016). Dit komt wellicht doordat een grote groep (meer dan de helft) geen betaalde baan heeft en de helft van de mensen met reuma onbegrip ervaart. Het onbegrip komt zelfs van dichtbij: vrienden, familie, kennissen en/of zorgverleners (Nivel, 2016). En geen werk hebben en je niet begrepen voelen, maakt ontzettend eenzaam. Wat je kunt doen om meer begrip te creëren en je dus ook minder eenzaam te voelen? Lees dan deze blog!

Hoewel Indy nu een jaar geleden overleden is, zorgde zij er wel voor dat ik minder eenzaam was!

5. Is de ziekte van Crohn ook reuma?

Iedereen kent wel de vormen van reuma die je gewrichten, spieren of pezen aantasten. Denk hierbij aan reumatoïde artritis, artritis psoriatica of spierreuma. Maar wist je dat er ook vormen van reuma zijn die ontstekingen in je organen veroorzaken, zoals je darmen? Denk hierbij aan de ziekte van Crohn of Colitis ulcerosa. Deze aandoeningen worden ook wel Inflammatory bowel disease (IBD) genoemd (Bijlsma & van Laar, 2013)

Artritis (ontstekingen) in je darmen of IBD valt onder Spondyloartritis en dan specifiek onder perifere Spondyloartritis. Je zult dan merken dat je naast ontstekingen in je darmen, wellicht ook de grote gewrichten in je armen en benen ontstoken hebt (Bijlsma & van Laar, 2013) Wil je meer weten over Spondyloartritis? Lees dan deze blog!

Meer weten over reuma?

Wil je meer weten over reuma, werken met reuma of leven met reuma? Dan zijn volgende blogs ook voor jou interessant!

Bronnen

  1. Bijlsma, prof. dr. J. W. J., & van Laar, prof. dr. J. M. (2013). Leerboek reumatologie en klinische immunologie (1ste editie). Houten, Nederland: Bohn Stafleu van Loghum
  2. Nielen, M. M. J., Poos, M. J. J. C., Gommer, red, A. M., & Jagerm red, F. F. (2020, 1 mei). Artrose: cijfer & context, huidige situatie. http://www.gezondheidenzorg.info. https://www.volksgezondheidenzorg.info/onderwerp/artrose/cijfers-context/huidige-situatie#node-prevalentie-en-aantal-nieuwe-gevallen-van-artrose-huisartsenpraktijk
  3. Nivel (2016) Rapport Reumatische aandoeningen Nederland. Geraadpleegd op 14 juli 2020. https://www.nivel.nl/sites/default/files/bestanden/Rapport_Reumatische_aandoeningen_nederland.pdf?
  4. NVVG, NVR, NVAB, NVHG, Reumanederland, NVE & VRA (2013) Richtlijn Reumatoïde artritis en participatie in arbeid. Geraadpleegd op 14 april 2020, van https://www.nhg.org/sites/default/files/content/nhg_org/uploads/ra_en_participatie_in_arbeid_2015.pdf
  5. Plasmans, M. H. D., Ramjiawan, V. R., Vonk, R. A. A., & Harber, red, M. (2019, 28 oktober). Kosten van ziekten. http://www.volksgezondheidenzorg.info. https://www.volksgezondheidenzorg.info/onderwerp/kosten-van-ziekten/samenvatting#node-zorguitgaven-naar-hoofdgroep-van-diagnosen
  6. Plasmans, M. H. D., Ramjiawan, V. R., Vonk, R. A. A., & Harber, red, M. (2019, oktober 28). Reumatoïde artritis: kosten zorguitgaven. http://www.volksgezondheidenzorg.info. https://www.volksgezondheidenzorg.info/onderwerp/reumatoïde-artritis-ra/kosten/zorguitgaven#node-zorguitgaven-reumatoïde-artritis-naar-sector
  7. Plasmans, M. H. D., Ramjiawan, V. R., Vonk, R. A. A., & Harber, red, M. (2019, oktober 28). Artrose: kosten zorguitgaven. http://www.volksgezondheidenzorg.info. https://www.volksgezondheidenzorg.info/onderwerp/kosten-van-ziekten/samenvatting#node-zorguitgaven-naar-hoofdgroep-van-diagnosen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.