Behandelingen

Voetzorg bij reuma: de 3 beste adviezen en tips van experts

Van alle reumapatiënten ontwikkeld 80 – 96% voetklachten. Denk hierbij onder andere aan vervormingen van de voet, knobbels, ontstekingen van de gewrichten en huidproblemen. Bij reumatische aandoeningen komen afwijkingen aan de voet misschien dan ook vaker voor dan afwijkingen aan de handen. Je voeten zijn belangrijk om je kwaliteit van leven te waarborgen. Want als je niet goed kunt lopen, lang staan, dansen of sporten heeft dat een grote impact op je leven. Goed voor je voeten zorgen is dan ook heel belangrijk als je reuma hebt.

Maar hoe kun je dit dan het beste doen? Ik heb in deze blog drie adviezen met super veel tips van podotherapeuten voor je op een rij gezet. Zo weet je precies hoe je goed voor je reumavoet moet zorgen!

Koop de juiste schoen

Als je reuma hebt en daardoor klachten aan je voeten krijgt, is het vaak moeilijk om leuke maar ook adequate schoenen te vinden. Want de meeste schoenen doen na een tijdje pijn of veroorzaken ingegroeide nagels of andere pijnlijke voetklachten. Hoe vindt je nu die juist maar toch leuke schoen? Door je aan de volgende adviezen te houden, vindt je de perfecte schoen voor jouw reumavoet:

 1. Pas je schoenen altijd in de middag. In de loop van de dag worden je voeten namelijk altijd dikker.
 2. Zorg ervoor dat je tenen voldoende ruimte hebben in de schoen, zowel in de lengte als in de breedte. Dit houdt in dat, als je staat, de schoen 1 cm langer moet zijn dan je langste teen.
 3. Zorg ervoor dat er geen naden aan de binnenzijde van de schoen verwerkt zijn. Deze kunnen vervelende drukplekken veroorzaken.
 4. Check of de schoen een gepolsterde contrefort heeft. Dit houdt in dat het hiel gedeelde van de schoen verstevigd is en niet makkelijk te vervormen is. Je kunt dit testen door met je duim stevig op dit deel van de schoen te drukken.
 5. Zorg dat de schoen een brede hak heeft die niet te hard of te zacht is. De hak mag maximaal 2-3cm hoog zijn. Een smalle, zachte en/of hoge hak kan instabiliteit bij een ontsteking in de voet verergeren, waardoor de ontsteking pijnlijker wordt. Daarnaast geeft een harde hak weinig demping.
 6. Schoenen met een vetersluiting of klittebandsluiting op de wreef geven een betere versteviging dan instappers.

Verzorg je voeten goed

Dagelijkse verzorging van je voeten is voor iedereen belangrijk, maar zeker als je reuma hebt. Als je biologicals of DMAR’s gebruikt ben je daarnaast ook nog een vatbaarder voor infecties, zoals een schimmelinfectie in je voet. Het is dan ook belangrijk dat je dagelijks je voeten goed verzorgd. Onderstaande tips van podotherapeuten helpen je, om je voeten in optimale conditie te houden.

 1. Was je voeten dagelijks met water en zonder zeep. Na het wassen dien je je voeten wel goed af te drogen, dus ook tussen je tenen! Dagelijks wassen van je voeten helpt bij het voorkomen van schimmelinfecties en bacteriële groei.
 2. Zorg dat je nagels kort en recht zijn afgeknipt, zodat je ingroei voorkomt. Ingegroeide teennagels komen vaker voor bij mensen met reuma en is een risico op het ontwikkelen van een schimmelinfectie. Lukt het je niet om je nagels kort en recht af te knippen? Dan laat dit doen door de podotherapeut of een gespecialiseerde pedicure.
 3. Gebruik bij voorkeur katoenen sokken, die je dagelijks vervangt. De beste sokken zijn naadloos, zodat deze geen vervelende drukplekken kunnen veroorzaken.
 4. Wissel regelmatig van schoenen, zodat de schoenen voldoende kans hebben om op te drogen. Transpiratie kan de huid aan de voet namelijk verweken, wat weer een hoger risico op infecties vormt. De perfecte reden dus om meer dan twee paar schoenen in je kast te hebben, toch?
 5. Smeer je voeten dagelijks in met zachte crème om zo uitdroging te voorkomen. Een droge huid beschadigd sneller en geeft eerder kans op huidinfecties. Zorg er wel voor dat er geen crème tussen de tenen komt. De huid kan hierdoor namelijk week worden.
 6. Niks is lekkerder dan op blote voeten te lopen. Maar als je vervormingen aan je voeten hebt, wordt dit door podotherapeuten juist afgeraden. Er kan op de plekken van de vervormingen meer eelt, wondjes en pijn ontstaan door de extra druk en wrijving die op die plek ontstaat.

Ga regelmatig naar een podotherapeut

Als je klachten aan je voeten hebt, als volgt van je reumatische aandoening, is het verstandig om regelmatig naar een podotherapeut te gaan. Een podotherapeut kan je helpen bij het behandelingen van je klachten bij huid- en nagelaandoeningen. Maar kijkt ook naar (afwijkende) functioneren van je voet en het looppatroon. Volledige genezing van de reumatische voetklachten is niet mogelijk, maar een verminderen van de klachten vaak wel. Doormiddel van een steunzool, teenorthese of een pedicure behandeling kan de podotherapeut je helpen de klachten aan je voeten te verminderen en erger te voorkomen. Ook in een later stadium kan de podotherapeut uitkomst bieden.

Podotherapie wordt vergoedt vanuit een aanvullende verzekering. Voorwaarde is wel dat de podotherapeut aangesloten is bij de Nederlandse Vereniging van Podotherapeuten en ingeschreven staat bij het Kwaliteitsregister Paramedici.

Wil je meer weten over vergoedingen van de podotherapeut of wat deze voor je kan betekenen? Kijk dan op http://www.podotherapie.nl voor meer informatie.

Meer weten?

Wil je meer weten over ontstekingsreuma en re-integreren en werken met reuma? Of misschien wil je meer weten over mijn persoonlijke ervaring met medicijnen en re-integreren. Dan zijn onderstaande blogs wellicht voor jou ook interessant.

Foto: http://www.noseforphotography.nl

Bronnen

 1. http://www.podotherapie.nl
 2. Putten van M & Huijbrechts E. (2019). Voeten en reuma. Houten, Nederland: Bohn Stafleu van Loghum.
 3. Kraft D. (2015). Arthritis psoriatica heeft wisselend klachtenpatroon. PodoPost. Volume 28 (2). Apr. 1.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.