Identiteit: wie ben ik zonder werk?
Afgekeurd worden met reuma, Leven met reuma

Identiteit: wie ben ik zonder werk?

Het hebben van werk is altijd heel belangrijk voor mij geweest. Ook voor mijn omgeving, zo blijkt. Als ik op een feestje ben, is vaak de tweede vraag ‘wat voor een werk doe je?’. Het lijkt wel of alleen ons werk bepaald wie je bent, wat je identiteit is. En dat herken ik wel. Ik ben zelf opgevoed met het idee dat het hebben van werk belangrijk is. Niet wat je leuk vindt. Want het is belangrijk om je vaste lasten te kunnen betalen, maar het geeft ook maatschappelijke status. Op het hebben van een uitkering of niet kunnen werken, wordt dan neergekeken of juist te veel geromantiseerd. Grapjes als “jij hebt toch altijd vakantie?”, lach ik dan ook weg als een boer met kiespijn. Want ik heb niet het gevoel dat ik nog serieus genomen wordt. Dat ik er toe doe. Ik vind het dan ook moeilijk uit te stralen wie ik ben, zonder als een kneusje weg gezet te worden. Wie ik dan wel ben, vind ik moeilijk te beantwoorden. Wat is mijn identiteit nog? Wie is Marja eigenlijk zonder werk?

Soorten identiteit

Om een antwoord te vinden op deze vragen duik ik in mijn boekenkast en het internet. En wat blijkt, er zijn heel veel verschillende definities van identiteit. Van een persoonlijke, psychologische tot een sociale en religieuze invalshoek. Identiteit is dus op meerdere manieren te bekijken. En in elke maatschappij wordt daar anders naar gekeken. Zo vraagt mijn Italiaanse schoonbroer niet naar welk werk ik doe. Maar vraagt eerder naar mijn familie, religie of woonplaats. Voor hem is sociale en religieuze identiteit belangrijker dan mijn werk identiteit. En deze identiteiten zijn voor mij makkelijk in te vullen: ik ben katholiek, maar niet praktiserend. Ik kom van een hele grote familie, waardoor iedereen in het dorp weet van wie ik ben. En ik ben woonachtig in het Heuvelland. Helemaal in het zuiden van Nederland. Maar ja, dit is maar een deel van mijn identiteit en beschrijft alleen waar ik vandaan kom. Waar ik mijn normen en waarden heb meegekregen. Maar beschrijft niet helemaal wie ik ben. Wat is mijn persoonlijkheid?

Persoonlijke identiteit

Persoonlijke identiteit kan omschreven worden als de manier waarop iemand met uiteenlopende situaties omgaat. Oftewel het karakteristieke gedragspatroon dat iemand in verschillende omstandigheden vertoont (ook wel copingstijl genoemd). Gedurende het leven kan je persoonlijke identiteit veranderen ten gevolge van doorgemaakte levensgebeurtenissen.

Mijn persoonlijkheid kenmerkt zich dus hoe ik omga met mijn huidige situatie: 100% afgekeurd en ziek. Zo heb ik mijn doelen en ambities flink moeten bijstellen. Van fulltime werken en een bloeiend sociaal leven naar niet kunnen werken en een klein maar tevreden social leven. Een flinke bijstelling van mijn ambities dus. En nu ik nieuwe doelen stel voor de toekomst, laat ik deze niet afhangen van sociale status of prestaties. Want aan deze kan ik toch niet voldoen. Het gaat erom waar ik blij van wordt, wat ik kan en om de kleine dingen in het leven. Zoals een wandeling die gelukt is , de natuur om me heen of een zelfbereide maaltijd.

Genieten tijdens het wandelen van dit uitzicht!

Wie ben ik zonder werk?

Mijn identiteit hangt dus niet af van werk en/of sociale status. Mijn identiteit is de manier hoe ik omga met mijn levensgebeurtenissen. Hoe ik opsta nadat ik ben gevallen. Aan de situatie kan ik namelijk niets veranderen, maar hoe ik mijn gedrag en mijn gevoel hierop aanpas wel. Mijn identiteit bepaal ik.

Dus wie ben ik? Iemand die altijd vecht en nooit opgeeft. Die positief is en de kleine dingen in het leven waardeert. Iemand die oprecht geïnteresseerd is in de ander. Dat is mijn identiteit. Als iemand met nu zou vragen wat voor een werk ik doe, dan is het antwoord: ik ben afgekeurd en ziek, maar probeer elke dag iets te doen waar ik blij van wordt en waar ik persoonlijk van groei. Ik zoek altijd een weg om mijn leven zinvol te maken. Zodat ik mezelf en anderen kan helpen!

Meer weten?

Wil je meer weten over copingstijlen? Kijk dan eens naar deze blog:

Andere blogs die ook interessant zijn:

Wil je op de hoogte blijven van deze update? Klik dan op de volg knop, en je krijgt via de mail de laatste blogs toegestuurd!

Ervaringen

Wie ben jij zonder werk? Wat definieert jou? Ik hoor het graag!

Foto Marja: Pascal Moors https://noseforphotography.nl

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.