Zijn reumakuren effectief?
Behandelingen, Leven met reuma

Reumakuren: do or don’t?

Ik zie regelmatig medepatienten een reumakuur doen in het wellness centrum waar ik revalideer. Ze blijven dan slapen en hebben een dagvullend programma met (hydro)therapie, pakkingen, massages en ontspanning. Klinkt niet gek toch? En mijn fysiotherapeut geeft aan dat het regelmatig ingezet wordt door specialisten bij de behandeling van reuma als een alternatieve behandeling. Zelfs ReumaNederland bespreekt deze vorm van behandeling uitgebreid op haar website (https://reumanederland.nl/reuma/behandelingen/reumakuren/ ). Het maakt mij ontzettend nieuwsgierig. Want is een reumakuur ook effectief? Ik heb het voor jullie uitgezocht!

Gespecialiseerde reumaklinieken

Kuren en baden in genezend water werd al ver voor onze tijd gedaan. De Egyptenaren en Romeinen maakten er in de oudheid al graag gebruik van. Sinds 1700 werden de kuuroorden weer populair. Vooral in het buitenland zijn veel reumacentra’s nog gevestigd. De laatste jaren hebben deze oorden zich steeds meer gespecialiseerd in reumakuren, waarbij er een multidisciplinair programma wordt aangeboden. Men krijgt dan ook in deze klinieken meestal goede begeleiding van fysiotherapeuten, psychologen en artsen (Rasker & van de Bemt). 

Er zijn grote verschillen te vinden in de klinieken. Omdat in het buitenland dergelijke behandelklinieken al jaren bestaan, bieden deze vaak een intensief behandelprogramma op maat. Aan het hoofd van een dergelijk programma staat vaak een kuurarts, die het behandelprogramma samenstelt en de kuur evalueert. Kuurarts wordt je niet zomaar. In het buitenland is dit een erkend specialisme.

In Nederland begint deze vorm van alternatieve behandeling ook op te komen en zijn er verschillende wellness centrums die dit aanbieden. Vaak is dit onder begeleiding van een fysiotherapeut, arts en psycholoog. Hoewel er enkele centra’s zijn waarbij alleen de fysiotherapeut een behandelprogramma samenstelt.

Effectiviteit

Wat is nu de effectiviteit van deze alternatieve behandeling? Als ik de wetenschappelijke literatuur er op na lees, is er weinig over te vinden. De onderzoeken die ik vind, zijn daarnaast moeilijk te vergelijken. Want er zijn veel verschillende soorten kuren die niet allemaal dezelfde behandelingen aanbieden. Daarnaast zijn er ook nog eens veel verschillende vormen van reuma (wel meer dan 100!) waardoor het moeilijk is de onderzoeken naast elkaar te leggen.

Professor dr. Hans Rasker en dr. Bart van den Bemt hebben een gids uitgegeven waarin wetenschappelijk onderzoek van alternatieve behandelmethoden bij reuma in kaart gebracht wordt. Deze gids blijven ze tot op de dag van vandaag bijwerken. Super handig boek, waarin dit vraagstuk: zijn reumakuren effectief, wellicht beantwoordt kan worden.

Samenvattend concluderen zij dat (Rasker & van den Bemt. 2017):

  1. Kuurbehandelingen toegepast worden bij alle vormen van reuma.
  2. Een behandeling in een kuuroord een goede methode is om ervoor te zorgen dat mensen met een reumatische aandoening zich geestelijk en lichamelijk beter voelen.
  3. Vooral bij mensen met fibromyalgie of nek- of rugartrose kan een kuurbehandeling effectief zijn.
  4. Er nog onvoldoende onderzoek gedaan is naar de effectiviteit van kuren bij mensen met Reumatoïde Artritis (RA), Artritis Psoriatica (PsA) en Axiale Spondyloartritis (SpA) . Het lijkt er echter op dat mensen met deze vormen van reuma na een kuuroordbehandeling zich tot een half jaar beter voelen. Doch kan er geen verbetering van de aandoening verwacht worden. Hoe het komt dat men zich dan toch beter voelen is nog onduidelijk. Het kan namelijk komen door het vakantiegevoel, maar ook door de kuurbehandeling zelf.
  5. Als de aandoening bij mensen met RA, PsA en SpA erg actief is, zijn de behandelingsmogelijkheden beperkt. De kuurbehandeling kan dan beter uitgesteld worden als de aandoening weer wat rustiger is.

Conclusie

Al met al, is het wetenschappelijk nog niet bewezen dat reumakuren effectief zijn. Hoewel de reuma niet zal verbeteren, ga je je er wellicht wel beter door voelen. En dit gevoel kan zes maanden tot een jaar aanhouden. Reden genoeg om het eens te proberen!

Ondanks dat ik geen reumakuur behandeling volg, ga ik wel wekelijks zwemmen en bubbelen in thermaal water en daarna de sauna in (www.thermae.nl). Door dit te doen, heb ik na de oefentherapie minder last van mijn klachten. Waardoor ik weer sneller mijn dagelijkse bezigheden kan oppakken. Ik herken dan ook het gevoel, dat ik me beter voel. Maar ja, wie voelt zich niet meer ontspannen en beter na een paar uurtjes sauna?

Effectief of niet, het gaat erom hoe jij je voelt bij het doen van een dergelijke behandeling. Geeft het je een beter gevoel en schaadt het je lichaam niet, dan doe het! Alle kleine beetjes helpen. Belangrijk hierbij is wel om dergelijke behandeling naast de reguliere behandeling te doen. Het is geen vervanging voor de reguliere behandeling.

Jullie ervaring?

Ik ben benieuwd: wat zijn jullie ervaringen met kuuroorden of reumakuren? ik hoor het graag!

Meer weten?

Wil je meer weten over mogelijke behandeling bij reuma? Of wil je weten welke copingstijlen effectief zijn bij het hebben van reuma? Dan zijn onderstaande blogs wellicht ook interessant:

Bronnen

  1. Rasker, H. & van den Bemt, B. (2017) Reuma & alternatieve behandelmethoden. Deventer: Edicola Publishing bv.

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.