De 3 grootste verschillen tussen spierreuma en fibromyalgie.
informatie over reuma

De 3 grootste verschillen tussen spierreuma en fibromyalgie

De termen fibromyalgie en spierreuma (Polymyalgie Rheumatica) worden vaak door elkaar gebruikt. Maar toch zijn het twee verschillende ziektebeelden, die veel op elkaar lijken. Zo heb je bij beide vormen last van ochtendstijfheid of moeite met opstaan na lang zitten. De pijn zit daarnaast bij beide vormen vaak in de nek, schouders, heupen en bekken. Tot slot, kun je bij beide depressieve klachten ontwikkelen als volgt van de voortdurende pijn. Er zijn echter ook zeker verschillen te benoemen. De drie grootste verschillen leg ik je uit in deze blog!

1. Tenderpoints versus pijn schouder, heup en nek

Bij spierreuma heb je pijn en stijfheid in bepaalde spiergroepen. Met name in de nek, schouder en bekkenstreek. Vaak zijn niet de spieren ontstoken, maar de gewrichten, pezen en slijmbeurzen om deze spiergroep heen. De klachten kunnen aan één kant beginnen, maar later aan beide kanten (symmetrisch) voorkomen (Bijlsma & van Laar, 2013; Putten & Huijbrechts, 2019).

Bij fibromyalgie dienen tenminste 11 van de 18 tenderpoints in het lichaam pijnlijk te zijn (zie afbeelding 1). Deze tenderpoints zitten niet alleen in de schouder, bekken en nek, maar ook in de knieën en ellebogen. Tenderpoints zijn drukpunten in het lichaam die heel pijnlijk zijn. Soms voel je er een spierknobbel of een pijnlijke verharding (Bijlsma & van Laar, 2013; NVR, 2003; Putten & Huijbrechts, 2019).

Afbeelding 1: Tenderpoints 2 x 9 rechts en links

2. Verhoogde bezinking versus normale bezinking

Bij spierreuma is er duidelijk een hoge bezinking in het bloed aanwezig. Deze bezinking laat zien dat er ontstekingsreacties in het lichaam plaatst vinden. Spierreuma kan dan ook doormiddel van afwijkingen in verschillende onderzoeken (zoals bloedprikken, lichamelijk onderzoek, het hebben van vaatontsteking) goed aangetoond worden (Bijlsma & van Laar, 2013; Putten & Huijbrechts, 2019).

Bij fibromyalgie is echter niks te vinden in het bloed. Ook andere onderzoeken leveren geen aantoonbare afwijkingen in het lichaam op, waardoor er moeilijker een diagnose gesteld kan worden. Dit betekent niet dat mensen met fibromyalgie zich aanstellen. Er is wel degelijk pijn aanwezig. Recent onderzoek heeft al aangetoond dat op een MRI wel degelijk een afwijking in het pijncentrum in de grote hersenen te vinden is. Deze is dusdanig overactief, waardoor er ernstige pijnklachten ervaren worden. Dit geeft echter geen 100% bewijs dat je fibromyalgie hebt. Maar geeft wel aan dat je je niet aanstelt en er wel degelijk iets aan de hand is (Bijlsma & van Laar, 2013; Putten & Huijbrechts, 2019).

Er komen steeds meer bewijzen dat mensen met fibromyalgie zich niet aanstellen, maar echte afwijkingen in het lichaam hebben, die de pijn veroorzaakt.

3. 50 plus versus 24 tot 40 jaar

Spierreuma ontstaat vaak vrij plotseling en voornamelijk bij vrouwen boven de 50 jaar. Met adequate behandeling gaat de reuma vaak na drie jaar weer over (Bijlsma & van Laar, 2013; Putten & Huijbrechts, 2019).

Fibromyalgie komt vooral voor bij vrouwen tussen de 25 en 40 jaar. Ongeveer 2% van de bevolking heeft fibromyalgie. Fibromyalgie is een chronische ziekte, wat betekent dat de pijn tenminste voor drie maanden aanwezig is (Bijlsma & van Laar, 2013; NVR, 2003: Putten & Huijbrechts, 2019).

Fibromyalgie is een vorm van reuma

Mensen met fibromyalgie krijgen helaas nog veel te maken met onbegrip. Daarnaast komen ze vaak niet in aanmerking voor bepaalde subsidies, uitkeringen en hulpmiddelen, omdat er geen aantoonbare afwijkingen in het lichaam gevonden worden (een niet objectief aantoonbare aandoening). Ook wordt vaak gedacht dat de pijn ‘tussen de oren’ zit en worden mensen met fibromyalgie hierdoor niet serieus genomen.

Fibromyalgie is echter wel degelijk een vorm van reuma (www.reumanederland.nl). De laatste jaren worden er steeds meer onderzoeken gedaan naar de mogelijk oorzaak van fibromyalgie, zodat deze ook beter te behandelen is. Er komt steeds meer bewijs dat er wel degelijk iets in het lichaam aan de hand is. Maar dit is echter nog niet voldoende om fibromyalgie 100% aan te tonen. Er is dus nog een lange weg te gaan.

Meer weten?

Wil je meer weten over ontstekingsreuma of over leven met reuma? Wellicht zoek je tips om te kunnen blijven werken met reuma? Dan zijn de volgende blogs wellicht voor jou ook interessant!

Bronnen

  1. Bijlsma, prof. dr. J. W. J., & van Laar, prof. dr. J. M. (2013). Leerboek reumatologie en klinische immunologie (1ste editie). Houten, Nederland: Bohn Stafleu van Loghum.
  2. Nederlandse Vereniging voor Reumatologie (mei, 2003). Richtlijnen reumatische ziekte en syndromen: fibromyalgie.
  3. Putten van M & Huijbrechts E. (2019). Voeten en reuma. Houten, Nederland: Bohn Stafleu van Loghum.
  4. http://www.reumanederland.nl

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.