Hoe slim omgaan met je beperkte energie bij reuma.
Leven met reuma

Hoe jij slimmer kunt omgaan met je beperkte energie bij reuma!

Ik ben altijd moe. Ook na een fantastische nachtrust, een dagje niks doen of juist als ik keihard gesport heb. Chronische vermoeidheid is dan ook een van de meest voorkomende symptomen van reuma. Blijven bewegen helpt zeker (want dan krijg je ook weer meer energie). Maar dan nog: heb ik vaak geen energie meer over om überhaupt iets te kunnen doen. Een leven zonder deze extreme vermoeidheid kan ik me dan ook eigenijk niet meer voorstellen. Elke dag bestaat mijn leven dan ook uit keuzes: ga ik vandaag wel of niet douchen? Kan ik vandaag wel afspreken met die ene vriendin of niet? Slim omgaan met mijn beperkte energie is voor mij dan ook een super belangrijke vaardigheid om elke dag volledig te kunnen benutten, waarbij ik ook nog eens voldoende energie over moet houden voor de rest van de week. Hoe ik dat doe? Na jarenlang de kennis van mijn opleidingen toe te passen in mijn eigen leven, hiervan te leren en weer aan te passen, heb ik verschillende handvaten ontwikkeld waardoor ik slimmer omga met mijn energie. Welke dit zijn? In deze blog vertel ik je er alles over!

Inzicht in energie

Om slimmer om te gaan met mijn energie, moest ik eerst weten hoeveel energie ik überhaupt had. Want als je niet weet hoeveel je kunt uitgeven, kun je het ook niet goed beheren.

En om dit inzicht te krijgen heb ik een aantal tools gebruikt die ik op mijn opleidingen geleerd had. Zo heb ik graded activity toegepast om inzicht te krijgen in mijn uiterste grenzen. Dit is een diagnostisch middel die fysiotherapeuten vaak gebruiken om het startniveau van de oefentherapie te bepalen. Hoe dit in zijn werk gaat en hoe ik deze tool heb toegepast om mijn eigen uiterste grenzen te bepalen? Ik vertel je er alles over in podcast aflevering #6 hoe jij slim kunt omgaan met je beperkte energie bij reuma.

Mijn binnenste grenzen heb ik juist op de ergotherapeutische manier in beeld gebracht. Door een aantal weken een activiteiten schema bij te houden en deze achteraf te analyseren, kreeg ik meer inzicht in mijn energie gevende en -nemende activiteiten. Hoe dit precies werkt en welk formulier ik hiervoor gebruik heb, vind je terug in mijn blog: mijn praktische mindset gids tegen chronische vermoeidheid.

Plannen plannen plannen

Nu ik inzicht had in mijn energiegrenzen, kon ik ook mijn planning beter aanpassen. Want wil je voldoende energie overhouden dan moet je een kei worden in deze vaardigheid! Zo heb ik jaren geleden heel snel moeten leren plannen als een pro, omdat ik nog maar twee uur per dag kon werken. Hoe ging ik dat doen?

Een van de handigste tips die ik toen gekregen heb en nog heel vaak gebruik is de Wet van Parkinson. Tim Ferris (2017) legt in zijn boek ‘een werkweek van 4 uur’ heel goed uit hoe dit principe werkt. De Wet van Parkinson voorspelt namelijk dat hoe langer jij bezig bent met een taak, de complexiteit en belangrijkheid ervan ook toeneemt. Als jij dus minder tijd kan besteden aan een taak, dwingt dit je om alleen het noodzakelijke te doen. Alle randvoorwaarde vallen weg, omdat je gewoonweg een deadline hebt en geen tijd om hebt om alle onnodige details uit te werken.

En dit kun je heel handig toepassen in je eigen leven met reuma, want hoe minder tijd je bijvoorbeeld hebt om te strijken, hoe efficiënter je deze taak gaat uitvoeren. Stel, je hebt nog energie over om 30 minuten die dag iets te doen en je moet nog strijken. Echter, het is echt een berg was die je normaliter nooit in die 30 minuten zou kunnen doen. Hoe zou jij de strijk dan gaan doen? Misschien hoef je bepaalde kledingstukken helemaal niet te strijken en andere wel. Of kun je de strijk verdelen over twee dagen. Moet je deze activiteit echt in één keer doen?

Ga zo alle activiteiten van je dag na: hoe kun jij ze efficiënter uitvoeren in minder tijd? Kun je dingen weglaten die niet noodzakelijk zijn en kun je de activiteit opsplitsen zodat je elke dag en ieder dagdeel iets ervan kunt doen?

Verdeel zo je activiteiten evenredig over de week en doe elk dagdeel iets. Zo kun je de ene dag de badkamer doen en de andere dag stofzuigen. Of hak je de activiteiten doormidden: in de ochtend schil je de aardappelen, zodat je in de avond een handeling minder hoeft te doen bij het koken.

Het kan misschien voelen alsof je hierdoor veel tijd verliest, maar niets is minder waar! Door een activiteit op te splitsen, heb je ook ruimte om tussendoor te ontspannen en te rusten, waardoor je energie bespaart en opbouwt! Maar als jij daarentegen je energie volledig opmaakt door een activiteit in één keer te doen, dan hou je geen energie meer over. Op de lange termijn doe je dus uiteindelijk minder en kost het je veel nutteloze energie.

Laat geen mensen in je leven toe die energie kosten

In ons leven verzamelen we vaak tal van vrienden en andere mensen om ons heen, waarmee we lief en leed delen en / of leuke activiteiten mee doen. Sommige heb je tijdens je studie ontmoet en andere op je werk. Sommige blijven hangen en andere verlies je weer uit het oog.

En soms komt het voor dat je onbewust mensen hebt aangetrokken die je heel veel energie kosten. De zogenaamde toxic people, zoals Jay Shetty dit in zijn podcast benoemd. Denk aan mensen die (onbewust) continu over je grenzen heen gaan, die je continu aan het twijfelen brengen of die negatief in het leven staan. Elke minuut en tijd dat je met deze mensen doorbrengt, kost jouw weer elke streepje op je energie accu. Dus is deze persoon het 100% waard om daar je waardevolle energie aan te besteden?

Maar hoe weet je nu welke mensen je het beste kunt elimineren uit je leven (de energie zuigers) en welke mensen je nog een kans verdienen. Een handige stelregel die ik hierbij gebruik is eentje die (wederom) Tim Ferris (2017) in zijn boek ‘de 4 urige werkweek’ beschrijft:

Wie zijn de 20% mensen die 80% van je plezier voortbrengen en die je stimuleren, en welke 20% veroorzaken 80% van je neerslachtigheid, boosheid en twijfel? (Ferris, 2017).

Met andere woorden: welke vrienden helpen je en welke kwetsen je? En hoeveel tijd levert dit je op en hoeveel kost je dit? Maar kijk ook eens wie je meer stress oplevert versus de tijd dat je met die persoon doorbrengt? (Ferris, 2017)

Als je dus al weinig energie hebt en deze efficiënt moet gebruiken kijk dan welke verplichtingen, gedachten en mensen je uit je leven kunt bannen om meer energie over te houden? (Ferris, 2017).

In mijn blog: chronisch ziek en grenzen stellen: hoe ik nee zeg als een pro, geef ik je meer tips over hoe jij je grenzen kunt aangeven aan mensen in je omgeving die je nog een kans wilt geven. Zodat je vriendschap of relatie meer in balans komt en het je niet onnodig veel energie kost!

Vraag hulp en besteed uit!

Ik heb een aantal ondernemers in mijn omgeving en wat ik van hun leer is echt niet alleen handig in het efficiënter verdelen van je tijd om meer te kunnen doen en dus ook meer geld te kunnen verdienen. Nee, deze manier van werken is ook super handig om juist efficiënter mijn tijd te verdelen zodat ik meer energie overhoud en dus meer kan doen! Ik bedoel: denk je dat Bill Gates alles alleen doet in zijn onderneming? Deel je leven dan ook in als een ondernemer!

Elke succesvolle ondernemer focust zich op die taken waar zij goed in zijn. Ze focussen zich volledig op één taak en worden daar een specialist in. De rest besteden ze uit!

En als ik dit vertaal naar mijn leven met reuma, dan focus ik me alleen op de taken waar ik energie van krijg. Daar waar mijn kracht ligt en ik kan doen. De taken die mij heel veel energiekosten en heel veel tijd kosten door de beperkingen die ik heb, besteed ik uit. Zo haat ik het wassen van mijn auto (echt!). Ik vind het gewoon een zinloze taak voor mij dag, vooral ook omdat het mij super veel energie kost. Ik kan de auto wel zelf wassen, maar dit kost zoveel kracht van mijn handen dat ik daarna meer pijn heb (uiterste grenzen). Daarnaast vind ik het ook gewoon niet leuk. Ik rijd dan ook een paar keer per jaar met mijn auto door de wasstraat. Het kost me een tientje, maar energie wijs is het mijn beste investering ooit! Ik bespaar hier zoveel energie en pijn mee, dat ik die dag andere taken kan doen die ik wél leuk vind.

Bedenk dus goed waar je je energie in wilt investeren en focus je op die taken die je wel goed kan doen en energie van krijgt! Het is naïef om te denken dat we meerdere dingen tegelijk kunnen doen, terwijl reeds bewezen is dat dit de eindkwaliteit van die taken niet ten goede komt. Dus doe één ding heel goed en laat die pijnlijke energie vretende taken zoveel mogelijk door anderen doen!

Vraag dus die hulp en investeer op deze manier je tijd (en dus je energie) slim in! Je hoeft niet alle ballen alleen in de lucht te houden, want dat kan niemand. Een succesvolle ondernemer is niet succesvol omdat die alles zelf doet. Nee, deze is succesvol omdat die slim omgaat met zijn tijd doordat hij heel goed weet waar zijn kracht ligt en waar hij professionals voor moet inhuren. Pas dit toe in je eigen leven en je zult zien dat je met minder energie meer gedaan krijgt op een dag!

Ontspan en heb ook plezier!

Helaas hebben we dagelijks ook taken die we gewoonweg moeten doen. En deze ‘moet’ taken kosten je vaker meer energie dan dat ze je energie opleveren. Om er dan van af te zijn, plannen we deze taken het eerste in, zodat we er ook vanaf zijn. Eerst de lasten, dan de lusten denken we dan.

Maar omdat deze ‘moet’ taken zoveel energie kosten, heb je vaak geen energie meer over voor de plezierige taken. En dat is heel jammer, want juist deze plezierige taken heb je nodig om meer energie en een gevoel van voldoening te krijgen!

Plezierige ‘fun’ taken geven je dan ook juist die energie om de ‘moet’ taken vol te kunnen houden! Plus ze dragen bij in het hebben van een fijn en waardevol leven. Al met al, een win win situatie!

Wissel ‘moet’ taken dan ook af met plezier en fun activiteiten! Alleen dan kun je je energie evenredig verdelen en blijf je in balans!

Slim omgaan met energie = oefenen

Slim omgaan met energie hoef je niet in een keer goed doen. Het vergt oefening, experimenteren en vooral volhouden. Het zal even duren eer je inzicht krijg in je grenzen en deze goed kunt beheren. Ook je grenzen stellen en mensen uit je leven weren doe je niet zomaar. Dat vergt tijd en oefening!

Luister naar je lichaam en leer de seinen te herkennen van je lichaam. Wees bewust welke activiteiten, taken, gedachten en mensen van invloed zijn op je energie. Voel wat dat doet met je lichaam, zodat je ook weet wanneer je je planning moet aanpassen!

En pas je bovenstaande tips toe? Dan ga ook jij uiteindelijk een kei worden in het omgaan met je energie bij reuma om zo een waardevol en gebalanceerd leven met reuma te leiden!

De ReumaLeeft Podcast

En ben je nu nieuwsgierig en wil je meer informatie en voorbeelden over hoe jij je energie beter kunt verdelen? Dan luister nu de podcast aflevering: #6 Hoe jij slimmer kunt omgaan met je beperkte energie bij reuma!

Meer weten?

Wil je meer tips over leren omgaan met reuma? Of misschien wil je ook wel meer weten over behandelingen bij reuma? Wellicht wil je ook nog wat tips over hoe je kunt blijven werken met reuma en tips over afkeuring? Dan zijn onderstaande blogs voor jou ook interessant!

Bronnen

Ferris, T. (2017). Een werkweek van 4 uur (31ste ed.). Meulenhoff Boekerij bv, Amsterdam.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.