Hoe weet je welke beroepen bij je reuma past?
re-integreren met reuma, Werken met reuma

Hoe je weet welke beroepen je met reuma kunt uitvoeren

Als je aan het re-integreren bent of solliciteert met reuma, is het handig om te weten welke beroepen je goed kunt uitvoeren met deze chronische ziekte. Uiteindelijk wil je graag blijven werken en niet arbeidsongeschikt raken. Maar ook als je werkt, wil je niet verzuimen. Een belangrijke risicofactor voor ziekteverzuim bij reuma, zijn de werkkenmerken. Beroepen waarin bepaalde werkkenmerken voorkomen zijn niet ideaal om met reuma uit te voeren, omdat het risico op ziekteverzuim hoger is. Je kunt dan het beste een beroep uitkiezen waarin zo min mogelijk van deze werkkenmerken voorkomen. Dit geldt ook als je nog werkt met reuma. Want als je weet welke werkkenmerken invloed hebben op je ziekteverzuim, kun je hier iets aan doen. In deze blog geef ik je dan ook vijf werkkenmerken, zodat jij weet welke beroepen het beste kunt uitvoeren met reuma!

1. Zwaar fysiek belastend werk

Uit verschillende onderzoeken komt naar voren dat er een verhoogde kans is op arbeidsuitval bij werk met een hogere fysieke belasting, fysiek veeleisend werk en bij werk met veel handmatige arbeid (Fitforworknederland, 2013, NVR, 2015 en NVVG, 2015). Denk hierbij aan werk waarin je veel en vaak zware voorwerpen moet tillen of duwen, zoals bij medewerkers in de bouw. Of denk aan beroepen waarbij je veel met je handen moet werken, zoals bijvoorbeeld een masseur.

2. Reperterende bewegingen in het werk

Als er in het werk veel repeterende handelingen verricht moeten worden, kan dit het ontstaan van ontstekingen bevorderen (NVR, 2015). Onder repeterende handelingen worden handelingen verstaan die zich elke 90 seconden herhalen. Ze hebben een hoger risico als gedurende minimaal 2 uur per week of minimaal 1 uur per dag achter elkaar uitgevoerd worden. Beroepen die hiermee vaak te maken hebben zijn onder andere kappers, medewerkers in de bouw, distributiemedewerkers, bloemisten en caissières (arboportaal, z.d.).

Ook mensen die veel beeldschermwerk verrichten staan bloot aan repeterende handelingen (NVR, 2015, arboportal, z.d.). Denk bijvoorbeeld aan typen achter de computer of met de muis 1 uur achter elkaar werken.

3. Taken die de aangetaste gewrichten belasten

Indien je taken moet uitvoeren die belastend zijn voor je ontstoken gewrichten, vererger je je klachten (NVR, 2015). Als je bijvoorbeeld een ontsteking hebt in je voeten, kun je deze niet te lang belasten. Voor jou is het dan belangrijk om geen beroep uit te voeren, waarbij je lang moet staan. Dat geldt dus ook voor lang zitten (bij ontstekingen in de rug of bekken) of veelvuldig opstaan.

4. Weinig regelmogelijkheden en autonomie

Indien je weinig controle hebt over de organisatie en planning van je eigen werk, verhoogd dit de kans op ziekteverzuim (Fitforworknederland, 2013, NVR, 2015 en NVVG, 2015). Als je bijvoorbeeld geen controle hebt op je eigen werktempo of werkactiviteiten, kun je deze ook niet aanpassen, zoals bij lopende band werk. Ook flexibele werkuren of invloed op de volgorde van je taken zijn belangrijk (NVR, 2015). Als je dus voorbeeld door ochtendstijfheid niet op het gewenste ochtendtijdstip kunt beginnen met werken, is het handig als je flexibele uren hebt en een uur later kunt beginnen.

Weet je van te voren dat dit een probleem gaat worden, vraag dan bij je sollicitatie gesprek altijd hoeveel eigen regelmogelijkheden en autonomie in je functie zult hebben.

5. Fulltime werk

Deze is eigenlijk vrij simpel: hoe meer uren je werkt, hoe groter de kans op ziekteverzuim (NVR, 2015). Werken met reuma is voor het lichaam ontzettend belastend. Als volgt van vermoeidheid en pijn kost het extra energie om te kunnen blijven werken. Hoe meer uren je dan ook werkt, hoe hoger de belasting voor je lichaam en hoe hoger de kans ziekteverzuim.

Andere werkkenmerken die invloed hebben op je ziekteverzuim

Naast bovenstaande werkkenmerken zijn er nog een heleboel andere werkkenmerken die invloed kunnen hebben op het behoudt van werk . Denk bijvoorbeeld aan problemen in je woon-werk verkeer, geen steun krijgen van je baas of collega’s of een verhoogd risico op het krijgen van infecties (vooral bij gebruik van biologicals) (Fitforworknederland, 2013, NVR, 2015 en NVVG, 2015).

Indien je gaat solliciteren bedenk dan goed welke beperkingen je hebt en wat je wel nog zou kunnen doen. Indien je weet dat je beperkingen zult ervaren in je werk, geef dit dan altijd op voorhand aan. Op deze manier kun je samen met je (toekomstige) baas bekijken of er aanpassingen mogelijk zijn.

Dit geldt ook wanneer je nog werkt. Merk je dat je steeds meer beperkingen ervaart tijdens het werk, overleg dan altijd met je baas wat mogelijk is. Hierbij kun je altijd advies inwinnen bij de bedrijfsarts.

Andere factoren die van invloed zijn op ziekteverzuim

Bovenstaande werkkenmerken zijn niet de enige risicofactoren die invloed hebben op het behoudt van werk. Het is een samenspel met andere risicofactoren: je ziektekenmerken en persoonlijkheidskenmerken (Fitforworknederland, 2013, NVR, 2015 en NVVG, 2015). Deze drie gebieden bepalen grotendeels of jij kunt blijven werken met reuma.

Welke beroepen voor mensen met reuma

Dus welke beroepen kunnen mensen met reuma het beste uitvoeren? Dit ligt aan de beperkingen die je hebt en aan de werkkenmerken die in de vacaturetekst of in je baan voorkomen. Hoe meer van de bovenstaande werkkenmerken voorkomen, hoe hoger de kans dat je het werk niet volhoudt. Kun je de werkkenmerken aanpassen, verlaag je die kans weer en kun je de functie beter volhouden!

Meer weten?

Wil je meer weten over hoe je kunt re-integrereren en werken met reuma? Of wil je verschillende weetjes en tips over reuma of leven met reuma lezen? Dan zijn onderstaande blogs voor jou ook interessant!

Bronnen

  1. Fitforworknederland (2013). Spier- en gewrichtsaandoeningen en de Nederlandse arbeidsmarkt: quickscan. Geraadpleegd van https://www.fitforworknederland.nl/wp-content/uploads/2015/12/6_FitforWork_Quickscan_2013.pdf
  2. NVR (2015). Richtlijn Reumatoíde artritis en Participatie in Arbeid. Geraadpleegd van https://www.nvr.nl/wp-content/uploads/2018/09/NVR-NVVG-Richtlijn-RA-en-participatie-in-arbeid-2015.pdf
  3. NVVG (2015). Reuma en behoud van werk: richtlijn voor de patiënt. Geraadpleegd van https://www.nvvg.nl/files/39/Reumatöide%20artritis%20Patientenversie_definitief.pdf
  4. arboportaal. (z.d.). Repeterende handelingen. Geraadpleegd op 27 mei 2020, van https://www.arboportaal.nl/onderwerpen/repeterende-handelingen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.