informatie over reuma, Spondyloartritis (SpA)

De grootste fabels over reuma ontkracht

Zodra je de term reuma intypt op het internet, krijg je pagina’s aan informatie, forums en social media berichten binnen handbereik. Van betrouwbare kennis, ervaringsverhalen tot alternatieve therapieën; er is veel te vinden over reumatische aandoeningen. Omdat er zoveel te vinden is over dit onderwerp, is het vaak lastig om betrouwbare en juiste informatie te vinden. Want er worden ook veel onwaarheden geschreven over reuma. Niet gek, dat er nog steeds een verkeerd beeld over reuma bestaat in onze samenleving. Maar hoe weet je nu (als omgeving) wat echt waar is en wat fabels zijn? Om je hierbij te helpen, heb ik een aantal fabels in deze blog voor je uitgezocht! Zodat jij je omgeving kunt informeren met juist informatie!

Reuma komt alleen bij ouderen voor

Hoe vaak ik niet een verbaast gezicht krijgt, als ik vertel dat ik reuma heb. Want “reuma komt toch alleen voor bij ouderen?”.

Helaas is de realiteit anders. Uit cijfers van Nivel (2016) blijkt dat 5% van de reumapatiënten zelfs jonger is dan 45 jaar. Reuma kan dan ook bij alle leeftijden voor komen. Er zijn zelfs enkele vormen van reuma die vooral bij jonge mensen aanwezig zijn. Denk dan onder andere aan Spondyloartritis en Jeugdreuma (Bijlsma et al, 2013; Nivel, 2016; Putten & Huijbrechts 2019).

Reuma is een vrouwenziekte

Het lijkt soms wel dat reuma een vrouwenziekte is. En ergens klopt dat ook, want uit cijfers blijkt dat het merendeel (61%) van de mensen met reuma vrouw is. Echter, er is ook nog een hele grote groep mannen met reuma. Zo zie je bijvoorbeeld dat de verhouding man – vrouw bij Axiale Spondyloartritis (oftewel Bechterew) 2 staat op 1 is. Dat betekent dat deze vorm van reuma 2 keer zo vaak voorkomt bij mannen dan bij vrouwen. Reuma is dan ook echt niet alleen een ziekte voor vrouwen (Bijlsma et al, 2013; Nivel, 2016).

Reuma komt nooit alleen

Helaas is deze fabel geen onzin, want bij 80% van de reumapatiënten komen ook nog andere (chronische) aandoeningen voor. En bij ruim een derde zijn dit zelfs meer dan drie chronische aandoeningen (Nivel, 2016). Zo blijkt bijvoorbeeld uit recente onderzoek, dat je met reumatoïde artritis, artritis psoriatica, jicht of axiale spondyloartritis een verhoogd risico hebt op hart- en vaatziektes. Dit komt omdat deze reumatische aandoeningen kunnen leiden tot een verhoogde bloeddruk en/of verslechtering van cholesterol. Welke uiteindelijk hartklachten of vaatziekten kunnen veroorzaken. Dit lijdt weer tot een verhoogd risico op een hartaanval (Bijlsma et al, 2013; NHG, 2018; Nivel, 2016).

Daarnaast kun je als volgt van de bijwerkingen van je medicatie longziekte, leverschade of maag- en darmklachten krijgen. Tot slot, komt bij 10%-20% van reumapatiënten angst en depressieve klachten voor (NVVG, 2013).

Roken heeft geen invloed op reuma

Dat roken slecht voor je is, weten we inmiddels allemaal. Maar dat roken een sterke invloed heeft op het krijgen van reuma, is niet algemeen bekend. Vooral in combinatie met een andere risicofactoren als genetische aanleg, is de invloed groot (Bijlsma et al, 2013; NVVG, 2013) .

Als je net de diagnose hebt gekregen, is dan ook het eerste advies om te stoppen met roken. Je reuma gaat er niet van weg, maar kan hierdoor wel verminderen of stabiliseren.

Met reuma kun je niet afgekeurd worden

Ook met reuma kun je afgekeurd worden. Alleen kan dat bij iedereen anders zijn en kan het ook voorkomen dat je niet afgekeurd wordt. Het ligt dus niet alleen aan de soort aandoening die je hebt, maar ook aan je klachten, beperkingen en soort functie die je uitvoert. De WIA uitkering is bedoelt als vangnet van je inkomen als je door langdurige ziekte niet meer kunt werken. Het ligt dan ook onder andere aan de hoogte van je inkomen (je uurloon) of je afgekeurd wordt. Als er nog andere vergelijkbare functies zijn die je met je beperkingen (al dan niet aangepast) kunt uitvoeren én die een vergelijkbaar uurloon hebben, wordt je waarschijnlijk minder snel afgekeurd. Dan als er minder functies beschikbaar zijn die je wel nog zou kunnen uitvoeren.

Als je bijvoorbeeld als volgt van je reuma dusdanig beperkt bent, dat je geen functies meer kunt uitvoeren, heb je dus een hoger risico om volledig afgekeurd te worden. Dan als je wel nog, ondanks je beperkingen, andere functies zou kunnen uitvoeren. Er wordt dan gekeken hoeveel inkomensverlies je zou ervaren als je in een van die functies zou gaan werken. En dit verschil bepaalt onder andere de hoogte van je afkeuring.

Wil je meer weten over de WIA-uitkering en afgekeurd worden? Kijk dan op de site van het UWV.

Artrose is geen reuma

Met verbazing hoor ik nog regelmatig verhalen waarin huisartsen, bedrijfsartsen of anderen medici aangeven dat artrose geen reuma is. Deels klopt dat, want artrose is inderdaad geen vorm van ontstekingsreuma. Want er vinden geen ontstekingen in het lichaam plaats. Maar artrose is wel degelijk een vorm van reuma. Reuma is namelijk onder te verdelen in vijf verschillende vormen, waarvan artrose er eentje is. Dit betekent dat als je artrose ontwikkeld als volgt van je ontstekingsreuma, je twee verschillende vormen van reuma hebt (Bijlsma et al, 2013; Putten & Huijbrechts 2019). Artrose is Nederland zelfs de meest voorkomende vorm van reuma. Bijna 1,5 miljoen mensen in Nederland hebben deze aandoening (www.volksgezondheidsinfo.nl). Wil je meer weten over artrose? Lees dan verder in deze blog!

Fabels ontkrachten met kennis

Naast bovenstaande fabels, zijn er nog genoeg andere die niet kloppen. Fabels ontstaan vaak door weinig kennis over het onderwerp. Door informatie en kennis te delen over reuma, verminder je dat er een verkeerd beeld ontstaat over reuma. Waardoor onbegrip verminderd en je omgeving meer inzicht krijgt in jouw ziektebeeld.

Ontkracht dan ook de fabels over reuma en deel deze informatie met je omgeving!

Meer weten?

Wil je meer weten over reuma, werken met reuma of leven met reuma? Dan zijn onderstaande blogs ook voor jou interessant!

Bronnen

  1. Bijlsma, prof. dr. J. W. J., & van Laar, prof. dr. J. M. (2013). Leerboek reumatologie en klinische immunologie (1ste editie). Houten, Nederland: Bohn Stafleu van Loghum.
  2. http://www.reumanederland.nl
  3. NVVG, NVR, NVAB, NVHG, Reumanederland, NVE & VRA (2013) Richtlijn Reumatoïde artritis en participatie in arbeid. Geraadpleegd op 14 april 2020, van https://www.nhg.org/sites/default/files/content/nhg_org/uploads/ra_en_participatie_in_arbeid_2015.pdf
  4. Nivel (2016) Rapport Reumatische aandoeningen Nederland. Geraadpleegd op 14 juli 2020. https://www.nivel.nl/sites/default/files/bestanden/Rapport_Reumatische_aandoeningen_nederland.pdf?
  5. Nederlands Huisartsen Genootschap, Nederlandse Internisten Verenigin &, Nederlandse Vereniging voor Cardiologie. (2018). Richtlijn Cardiovasculair risicomanagement (CVRM). Geraadpleegd van https://www.nhg.org/sites/default/files/content/nhg_org/uploads/multidisciplinaire_richtlijn_cardiovaculair_risicomanagement.pdf
  6. Putten van M & Huijbrechts E. (2019). Voeten en reuma. Houten, Nederland: Bohn Stafleu van Loghum.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.