Afgekeurd worden met reuma, re-integreren met reuma

Functionelemogelijkhedenlijst (FML)

Bij de beoordeling van de gezondheids- en arbeidsmogelijkheden maakt de verzekeringsarts en de arbeidsdeskundige van het UWV gebruik van de functionelemogelijkhedenlijst (FML). Deze lijst is een van de instrumenten die gebruikt wordt om de belastbaarheid en de beperkingen in beeld te brengen. Ook bedrijfsartsen, ergotherapeuten en andere paramedici gebruiken deze lijst om in kaart te brengen wat iemand nog kan. Als ergotherapeut is het tevens ook een handige lijst om gestructureerd oplossingen te zoeken voor dagelijkse activiteiten die de client niet meer kan uitvoeren.

De FML maakt onderdeel uit van het ClaimBeoordeling en BorgingsSysteem (CBBS), die het UWV gebruikt om de beoordeling vast te leggen. De FML is geen verplicht instrument voor de verzekeringsartsen, maar kan wel een handig hulpmiddel zijn voor zowel de arts als de aanvrager om de gezondheid en de belastbaarheid in kaart te brengen.

Dagverhaal en functionelemogelijkhedenlijst

De verzekeringsarts zal tijdens het gesprek vragen naar je dagverhaal. Wat doe je op een dag. Wat kun je wel en niet. Het doel van deze vraag is om inzicht te krijgen in je beperkingen en je belastbaarheid. De FML is hierbij een handig hulpmiddel om het dagverhaal vorm te geven. De lijst is onder andere opgebouwd uit statische en dynamische bewegingen. Indien je deze bewegingen en je beperkingen kun omzetten naar dagelijkse activiteiten zoals het huishouden, kun je een heel helder verhaal vertellen. Tevens geef je zo goed inzicht in wat je wel en niet kunt en of je bij bepaalde activiteiten in je dagelijks leven al zelf een oplossing hebt gevonden. Een voorbeeld om de FML te gebruiken in je dagverhaal kan zijn: ik kan niet 30 minuten staan, daarom verdeel ik het voorbereiden van het koken en het zelf koken over de dag in de ochtend en de middag. Of je gebruikt een handige kruk om tijdens het koken op te zitten. Probeer op deze manier je dagelijkse voorkomende activiteiten eens uiteen te zetten in de verschillende functionele mogelijkheden van de lijst. Wellicht dat je zelfs tot oplossingen komt om je dagelijkse voorkomende activiteiten uit te voeren.

Functionelemogelijkhedenlijst (FML) downloaden

Hieronder vindt je een voorbeeld van een functionelemogelijkhedenlijst. Het betreft een lijst van 2003. Hoewel deze lijst iets kan afwijken van de lijst die het UWV gebruik, kun je hem nog heel goed als voorbeeld gebruiken om je dagverhaal of je mogelijkheden in kaart te brengen.

Gerelateerde blogs

Wil je meer weten wat een bedrijfsarts of arbo arts doet? Of wil je weten hoe het is om geen werk te hebben? Zie onderstaande blogs:

Wil je op de hoogte blijven van de blogs van ReumaLeeft? Klik dan op de volg knop en je krijgt via de mail de nieuwste blogs toegestuurd!

Foto Marja: Pascal Moors https://noseforphotography.nl

2 gedachten over “Functionelemogelijkhedenlijst (FML)”

  1. Mij ervaringen met een bedrijfsarts zijn slecht,ik heb veertig jaar als verpleegkundige gewerkt in isala,na vele jaren kreeg ik een infarct en later reuma,mijn ervaring is dat de bedrijfsarts door het management onder druk werd gezet ,mijn bedrijfsarts gaf dat ook toe,binnen het management ging het alleen om cijfers en langdurige ziekte al was het kanker,daar was men niet blij mee,het bedrijfsmaatschappelijk werk was als de dood voor het management ook dat werd toegegeven,kortom een onveilige en ongezonde situatie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.