Deze meest voorkomende klachten van fibromyalgie herken je.
informatie over reuma

Deze meest voorkomende klachten herken je als je fibromyalgie hebt

Steeds vaker hoor je dat mensen de diagnose fibromyalgie (FM) krijgen. Waar in de jaren zeventig de ziekte nog nieuw was, lijdt naar schatting nu 2-5% van de volwassen aan deze ziekte. Hoewel na veertig jaar nog steeds niet bekend is hoe FM ontstaat en is het vaststellen van deze ziekte nog steeds een uitdaging, zijn er wel een aantal klachten die de meeste FM patiënten wel zullen herkennen. Welke dit zijn? Dat vertel ik je in deze blog!

1. Chronische vermoeidheid

Als je fibromyalgie hebt, voel je je nooit uitgerust. De moeheid is zo ingrijpend en continu in je leven aanwezig dat het je dagelijkst leven verstoord. En deze vermoeidheid houdt niet even aan, het duurt langer dan drie maanden en is altijd voortdurend aanwezig (Bijlsma & van Laar, 2013; van Putten en Huijbrechts, 2020)

2. Slecht slapen

Moeite met in slaap vallen en dan uiteindelijk niet meer kunnen slapen. Een slechte nachtrust en niet uitgerust ontwaken is een van de klachten die je herkent als je fibromyalgie hebt. Hierbij het is niet uitgerust wakker wakker zo ernstig en altijd aanwezig, dat het ingrijpend je leven verstoord (Bijlsma & van Laar, 2013; van Putten en Huijbrechts, 2020)

ReumaLeeft quote

3. Pijn

Pijn is wel een van de meest voorkomende klachten van fibromyalgie. De pijn kan voorkomen in de volgende gebieden: borst, buik, bovenrug, onderrug, nek, zowel de linker- als rechterschoudergordel, bovenarm, onderarm, heup gebied, bil gebied, bovenbeen, onderbeen en kaak. Bij fibromyalgie heb je tenminste bij 12 van de 19 pijngebieden pijn, die niet door een andere ziekte verklaart wordt én die langer dan drie maanden aanhoudt (Bijlsma & van Laar, 2013; van Putten en Huijbrechts, 2020)

De pijn kan zowel in de spieren, pezen of gewrichten zitten (reumanederland, z.d.).

4. Moeite met denken en concentreren

Cognitieve problemen, als moeite met denken en concentreren zijn klachten die ook vaak voorkomen bij FM (Bijlsma & van Laar, 2013; van Putten en Huijbrechts, 2020 Zo kun je geheugenproblemen hebben of verwerk je informatie trager. Ook verwardheid kan voorkomen of dat je moeite hebt met multitasking. Tevens kan brainfog oftewel mist in je hoofd voorkomen. Voorbeelden hiervan zijn, de draad kwijtraken in een gesprek of dat je alles moet opschrijven omdat je niet meer kunt onthouden wat er gezegd is.

Deze cognitieve klachten komen echter wel eens bij de meeste mensen voorkomen. Want wie is niet eens zijn autosleutel kwijt? Het verschil is, dat deze klachten zo ingrijpend voor het dagelijks leven zijn dat ze continu verstorende problemen veroorzaken. Met andere woorden, mensen met FM kunnen als volgt van deze cognitieve klachten niet meer hun alledaagse activiteiten uitvoeren (Bijlsma & van Laar, 2013; van Putten en Huijbrechts, 2020

Secundaire fibromyalgie

Soms kan het zijn dat er naast je hoofddiagnose, als reumatoïde artritis, artritis psoriatica of artrose, secundaire fibromyalgie vastgesteld wordt. Dit betekent dat je fibromyalgie klachten, waarschijnlijk bij je hoofddiagnose horen. Die diagnose kan een andere vorm van reuma zijn, maar ook bij onder andere diabetes mellitus of bij een traag werkende schildklier kunnen fibromyalgie klachten voorkomen (Bijlsma & van Laar, 2013; Jochems & Joosten, 2000)

Of je fibromyalgie hebt? Laat je diagnosticeren door een arts!

Twijfel je na het lezen van dit artikel of je fibromyalgie hebt? Dan laat je vooral adviseren door een huisarts of specialist. Bij de diagnose van fibromyalgie worden bepaalde classificatiecriteria gebruikt. Bovenstaande beschreven fibromyalgie klachten zijn onderdeel van deze criteria, maar er zijn nog enkele andere klachten die hierin bekeken worden. Laat je dan ook goed voorlichten en diagnostiseren, zodat je ook beter weet waar je aan toe bent!

Meer weten?

Wil je meer weten over reuma? Of wil je weten hoe je kunt blijven werken met reuma? Wellicht ben je ook nieuwsgierig hoe mijn leven met reuma is en wil je hierin tips krijgen? Dan zijn onderstaande blogs voor jou ook interessant!

Bronnen

  1. Van Putten, M., & Huijbrechts, E. (2020). Voeten en reuma (Herzien, derde druk). Bohn Stafleu van Loghem.
  2. Bijlsma, J. W. J., & Van Laar, J. M. (2013). Leerboek reumatologie en klinische immunologie. Bohn Stafleu van Loghum.
  3. Jochems, A. A. F., & Joosten, F. W. M. G. (2000). Zakwoordenboek der Geneeskunde (Herzien, 26 ed.). Elsevier.
  4. Reumanederland, (z.d.). Fibromyalgie, wat is dat? http://www.reumanederland.nl. Geraadpleegd op 1 augustus 2022, van https://reumanederland.nl/reuma/vormen-van-reuma/fibromyalgie/.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.