Hoe ik stress verminder om meer klachten bij reuma te voorkomen.
Leven met reuma

Hoe ik stress verminder om meer klachten bij reuma te voorkomen

Niet alles in je leven heb je in de hand. Stressvolle gebeurtenissen kunnen je zomaar overkomen. Zoals het verliezen van een baan, een relatiebreuk of het gemis van een dierbare. En laat dat voor mij de afgelopen jaren allemaal bij elkaar gekomen zijn. Daarbovenop is mijn reuma in deze periode ook nog eens actiever geworden. Ik had meer last van ontstekingen, vermoeidheid en algehele malaise. Gezien de stress die ik afgelopen jaren als volgt van die gebeurtenissen ervaren heb, is het niet gek dat mijn reuma totaal ontvlamde. Maar hoe groot is de invloed van stress op mijn reuma en wat doe ik om stress te verminderen zodat deze invloed minimaal is?

Stress als risicofactor voor reuma

Uit verschillende onderzoeken blijkt dat stress tot meer ziekteactiviteit leidt bij reuma. Hoe dit precies zit is niet bekend, maar het is wel duidelijk dat er een relatie is tussen stress en het verergeren van de symptomen. Stress wordt dan ook als een van de risicofactoren genoemd bij verschillende vormen van reuma. Door juiste stressmanagement technieken toe te passen, kun je je reuma vaak dan ook al redelijk stabiel houden.

Dat stress een risicofactor is voor reuma kan ik beamen. Als ik terugkijk in hoe ik met stress ben omgegaan in het verleden, zie ik duidelijk een relatie tussen stress en het verergeren van mijn reumaklachten. Mijn eigen ervaring is, dat hoe meer stress ik ervaar hoe meer mijn reuma ontvlamd. Mijn lijf is gespannen en staat continu aan. Door deze continu ‘aan’ stand raakt mijn immuunsysteem overbelast en worden mijn klachten erger. Daarnaast krijg ik de grootste terugval vaak na een stressvolle periode, als mijn lichaam eindelijk rust krijgt. En daar zit hem dan ook vaak de crux. Want tijdens de stressvolle periode ga ik maar door. Negeer ik hier een daar bepaalde seinen en val ik terug op oude destructieve patronen. Waarna ik in een rustige periode pas merk dat ik flink over mijn grenzen heen gegaan ben. Met als volgt dat mijn lijf als ware instort.

Herken de seinen van je lichaam

Om de ziekteactiviteit van mijn reuma beter onder controle te krijgen was het voor mij dan ook noodzakelijk om (naast medicatie en oefentherapie) de ‘stress seinen’ van mijn lichaam beter te leren herkennen. En dat was voor iemand die de een kei is in het negeren van pijn, nogal een uitdaging.

Echter, dankzij mindfulness en mijn psycholoog lukt het me steeds beter om deze seinen op tijd te herkennen. Er komt steeds meer bewijs dat mindfullness een positief effect heeft op een chronische ziekte. Het maakt je namelijk bewuster van de (vaak pijnlijke) sensaties van je lichaam en leert je deze beter te herkennen en mee om te gaan. Niet voor niks dat het ook gebruikt wordt tijdens het wetenschappelijk bewezen ACT therapie. Een therapie die in steeds meer revalidatiecentrums gegeven wordt.

Daarnaast heb ik bij mijn psycholoog geleerd om ook mijn negatieve emoties te voelen en ze te laten zijn. Door zowel mijn positieve als negatieve emoties te voelen, ben ik emotioneel meer in balans. Waardoor ik ook meer bewust ben van de seinen van mijn lichaam, als deze in onbalans raakt.

Hoe ik omga met stress

Ik weet nu dat ik tijdens stressvolle gebeurtenissen in mijn leven, goed voor mezelf moet zorgen. En dat betekent voor mij om zoveel mogelijk proberen te ontspannen en stress te verminderen.

Dit doe ik door wandelingen te maken in de natuur, regelmatig oefentherapie te doen en te fietsen. Als je voldoende beweegt maak je allemaal fijne stofjes aan in je hersenen, waardoor je al snel minder stress ervaart. Daarnaast is bewegen ook nog eens goed voor je gewrichten en heeft het een positief effect op mijn reuma.

Na elke bewegingsactiviteit tracteer ik mezelf op een heerlijk bad of ga naar de sauna en/of zwem ik in thermaal water. Doordat ik mijn fysiotherapie volg bij een wellnesscentrum heb ik de mogelijkheid om erna gebruik te maken van de wellnessactiviteiten. Voor mij een top combinatie. Ik volg mijn fysiotherapie bij Thermae 2000 in Valkenburg en daar ben ik super tevreden mee. Maar er zijn tal andere wellnesscentrums die ook fysiotherapeuten in huis hebben en waar je revalidatieprogramma’s kunt volgen.

Daarnaast probeer ik structureel yoga te doen en te mediteren. En dat is nogal een uitdaging. Want deze activiteiten schieten er vaak snel nogal bij in. Terwijl ze een groot positief effect hebben op het verminderen van stress. Zo merk ik dat mijn stressniveau direct verlaagd en ik me lichamelijk sterker voel als ik structureel aan yoga en meditatie doe. Aangezien ik niet zo van de groepslessen ben en ik deze activiteiten liever thuis in een rustige omgeving doe, moet ik ze dus altijd goed inplannen. Apps die me hierbij helpen zijn downdog en headspace. Super apps, die me regelmatig laten herinneren om weer even rustig te aarden. Daarnaast kun je ze vaak al middels een gratis account heel goed gebruiken.

Tot slot, ben ik in periode van stress wat minder streng voor mezelf. In een stressvolle periode trakteer ik me net wat vaker op een taartje, chocolade of een heerlijke maaltijd. Aangezien ik dan niet zo een goede eter ben en snel afval, maak ik dan van elke maaltijd een feestje. Ik omring me daarbij dan nog eens met positieve mensen die me aan het lachen maken. Want elke lach heelt elk stukje pijn en gebroken hart.

Omgaan met stress is belangrijk

Kortom, stress kun je niet altijd voorkomen in je leven. Maar wel hoe je ermee omgaat. En dat is voor iedereen anders. Indien je hierbij hulp nodig hebt, zoek dan hulp van een psycholoog en van een fysiotherapeut gespecialiseerd in ontspanning. Er zijn ook verschillende revalidatiecentrums die je hierin kunnen ondersteunen. Vooral de revalidatieprogramma’s die werken met ACT methode zijn hierin erg (bewezen) effectief.

Meer weten?

Wil je meer weten over coping(strategieën) of hoe ik omging met afgekeurd te zijn? Of misschien wil je meer weten over reuma of hoe je kunt blijven werken met reuma? Dan zijn de volgende blogs wellicht ook voor jou interessant!

Foto: www.noseforphotography.nl

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.