Verhaal van Marja ReumaLeeft en MetGGZ: hoe ACT mijn leven met reuma veranderde
Leven met reuma, Persartikelen

Het verhaal van Marja: ‘Hoe ACT mijn leven met reuma veranderde’

Binnen MET behandeling zetten we verschillende behandelvormen in om cliënten te helpen met uiteenlopende psychische klachten, zoals depressie, angst, burn-out, een laag zelfbeeld of trauma’s. Acceptance and Commitment Therapy (ACT) is een vorm van therapie waarbij het aanvaarden van klachten centraal staat. Marja volgende bij ons ACT, en deelt haar verhaal:

Hulp van Dominique

Ik had al verschillende trajecten doorgelopen, eer ik het kantoor van Dominique (psycholoog MET GGZ) binnen liep. Al twintig jaar leefde ik met reuma, maar mijn leven was er in al die jaren niet op vooruitgegaan. Mijn reuma werd namelijk steeds erger, wat er toe leidde dat ik op mijn 36ste volledige afgekeurd werd om te werken.

Vanaf dat moment realiseerde ik me, dat ik het roer om moest gooien. Wilde ik weer een volwaardig leven leiden, mét reuma, had ik hulp nodig. En zo begon ik aan mijn eerste ACT oefeningen, onder begeleiding van Dominique. Door middel van de oefeningen leerde ik om emotionele flexibiliteit ontwikkelen.

Het was nodig om vermijdingsstrategieën op te geven en de pijn te gaan aanvaarden, want dat hoort er nu eenmaal bij.

Leren om de pijn te accepteren 

In de eerste oefeningen leerde ik dat pijn vermijden geen zin heeft. Op de langere termijn kost het je namelijk juist meer energie, omdat je de pijn of het gevoel niet kunt oplossen. Dat vond ik aan het begin héél erg lastig. Want net doen alsof de pijn er niet was, had me juist al die jaren op de been gehouden. Wat zou er gebeuren als ik dit los liet? 

Oefening na oefening kwam ik er achter dat er niks ernstigs gebeurde. Ik stortte niet in en mijn reuma werd niet erger. Sterker nog: ik kreeg er juist meer emotionele rust en energie voor terug. Waarom had ik dit niet jaren eerder gedaan? 

Verder lezen? Lees dan de volledige blog hier.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.