Hoe yoga mij beter leerde omgaan met reuma.
Leven met reuma

Hoe yoga mij beter leerde omgaan met reuma

Ik heb al vijftien jaar een haat-liefde verhouding met yoga. Met regelmaat probeer ik mijn matje uit te rollen en ook daadwerkelijk een sessie te volbrengen. Want als ik het doe, voel ik ook de positieve effecten ervan. Maar ik begreep niet waarom ik yoga, een sport die zo goed is voor mijn reumatisch lijf, niet structureel uitgeoefend kreeg. Totdat ik een heel mooi gesprek hierover had met yoga instructrice Nora Baret. Ook zij is aan yoga begonnen omdat ze ziek werd (burn-out) en verhuisde zelfs naar Portugal om een mooier en gebalanceerd leven te kunnen leiden. Ze woont nu in een idealistische mediterrane omgeving waar zij dagelijks als volleerd yoga instructrice les geeft. Haar visie over yoga leerde mij anders tegen deze manier van bewegen en leven aan te kijken. Waardoor ik niet alleen yoga structureel in mijn leven kon integreren, maar ook nog eens beter kon omgaan met mijn reuma. Hoe ik dat deed, lees je in deze blog.

Yogi of yoga sporter

Het is een warme lente dag in mei als ik met Nora videobel over haar yoga leven in Portugal. Met fascinatie luister ik naar haar verhaal en haar visie over yoga. Want naar mijn idee heb je maar twee richtingen in yoga land: de spirituele richting (de yogi’s) en de rationele sport richting (de yoga in de sportscholen). Beide richtingen zijn het eens dat yoga goed is voor je lijf en geest, maar voor de ene is het een spirituele manier van leven en voor de ander gewoon oefeningen op de mat.

En eerlijk, beide vormen spreken me niet zo aan. Ondanks dat ik zelf ook de positieve gevolgen van yoga merk op mijn reuma lijf, vind ik het ontzettend moeilijk om het vol te houden. En dat geldt eigenlijk voor heel veel sporten die ik probeer te beoefenen.

Wat is yoga dan wel?

Maar Nora geeft aan dat yoga niet gaat om die oefeningen (perfect) dagelijks op je matje uit te voeren. Yoga gaat over goed naar je lichaam luisteren. Over jezelf te leren kennen, door je antennes naar binnen te richten. Als je dit elke dag bewust doet, leer je beter wat je emotioneel en lichamelijk voelt. Je leert je grenzen kennen en je merkt je fysieke en emotionele ongemakken op zonder oordeel.

Nora in haar ‘tuin’ met uitzicht over het Portugees landschap!

Het gaat er dus om dat je voelt wat je kan en binnen de grenzen van je mogelijkheden beweegt. En dus niet of je de vaak acrobatische houdingen op de mat kunt uitvoeren.

I would like for people to realize that yoga is nog about touching your toes – Gary Kraftsow

Dit betekent dat je niet dagelijks yoga hoeft te doen. Alleen als je lijf aangeeft dat hij dat die dag kan doen. Als je bijvoorbeeld alleen maar energie hebt om één activiteit per dag te doen en je hebt hierbij de keuze hebt tussen 10 minuten yoga of om een kop thee met je vriendin te drinken, is het belangrijk intern te voelen wat je dan wil en kan. En als dat betekent dat thee drinken met je vriendin je die dag meer energie geeft en je daar meer behoefte aan hebt, kies je voor deze optie. Je hebt dan yoga ten volste uitgevoerd.

Maar dit betekent ook dat áls je kiest voor yoga, je dit niet persé een half uur op de mat hoeft te liggen. Kun je het maar 10 minuten uitoefenen, dan is dat ook oké. Daarnaast is het ook niet erg als je de oefening niet volledig kunt uitvoeren. Kom je na een jaar nog steeds niet met je handen op de grond? No worries, want daar draait het niet om. Het draait erom dat je luistert naar je lichaam en je blokkades voelt. Lukt de oefeningen niet, pas hem aan. Maak het je makkelijker. Lukt het dan nog niet? Ga zitten op je mat, sluit je ogen en stel je voor dat je de oefeningen wel kan. Vergeet hierbij vooral niet te glimlachen.

Yoga en reuma draaien beide om balans

Yoga draait dus om balans: balans in lichaam en geest. Accepteren wat je kan en daar ook naar handelen. En dat is precies ook waar mijn leven met reuma omdraait: balans! Balans in wat ik wel en niet kan en dat ik dit mentaal kan accepteren en erna kan handelen.

Hoe beter ik handel conform de de principes van Nora’s yoga, hoe beter ik ook naar mijn lichaam luister en mijn grenzen herken.

Ga het doen: stap voor stap

Sinds die dag in mei, ben ik stap voor stap de principes van Nora toe aan het passen. En inmiddels kan ik zeggen dat ik mijn grenzen goed bewaak en goed aanvoel wat mijn lichaam die dag nodig heeft. Om dit te bereiken heb ik de volgende stappen doorlopen:

  1. Elke dag neem ik een moment om naar binnen te keren. Dat kan tijdens het wakker worden zijn (als ik nog in bed lig) of tijdens het ontbijt. Ik stelde me dagelijks de volgende vragen af: hoe voel ik me vandaag? af wat kan ik doen? Lukt mijn planning? Moet ik iets schrappen of kan ik impulsief een uitje gaan doen?

En dat vergt oefening. Überhaupt om er elke dag bewust mee bezig te zijn, wat mij nog niet altijd lukt. Maar ik weet dan ook, dat dat juist de bedoeling is. Oefening baart kunst en uiteindelijk wordt het een automatische.

2. Ik oefen wekelijks yoga uit. Al is het maar 10 minuten. Uit de vele verschillende vormen van yoga, doe ik echter alleen nog maar yin yoga of restoratie yoga. Deze vormen van yoga zijn mild voor mijn lichaam. Waar yin yoga vooral gericht is op het versterken van je bindweefsel en gewrichten, is restorative yoga vooral gericht om de rust binnen in te vinden. Door mijn wekelijks yoga moment bewust in te plannen, houd ik hiermee ook rekening in mijn agenda. Waardoor ik die dag geen andere energievretende activiteiten doe.

3. Tijdens de yoga oefeningen let ik goed op mijn ademhaling en mijn pijn. Voel ik pijn? Dan ga ik met mijn ademhaling naar de pijn en merk ik hem op zonder oordeel. Indien ik dan adem vanuit mijn borst, dan is dat niet goed en kom ik uit de houding. Adem ik vanuit de buik, dan ben ik ontspannen en kan ik de houding blijven aannemen en als ware naar de pijn toe ademen, om zo de de pijn te verminderen. Deze oefening helpt mij perfect om in het dagelijks leven ook mijn grenzen aan te voelen. Hoe is mijn pijn (zonder oordeel) en mijn ademhaling. Zit ik ‘hoog’ in mijn ademhaling, weet ik dat de pijn echt is en ik moet stoppen met de activiteit. Kan ik nog rustig ademhalen vanuit mijn buik, dan blijf ik hiermee doorgaan en hoef ik mijn activiteit niet te stoppen.

Van yoga naar omgaan met reuma

Al met al, zijn yin yoga en restorative yoga heel goed voor mijn fibromyalgie achtige klachten, die ik naast mijn vorm van reuma (artritis psoriatica) heb. Door yoga instructrice Nora ben ik daarnaast ook nog bewust geworden dat yoga geen sport is of ontzettend spiritueel hoeft te zijn. Yoga is gewoon een way of life. Een manier van leven die ook mij leerde om beter om te gaan met mijn reuma.

En Nora? Die heb ik geïnspireerd om yoga lessen te ontwikkelen voor chronische zieke, zoals ik! Wil je meer weten over Nora? Volg haar op Facebook of ga naar haar yoga pagina op social media voor meer informatie. Heb je een vraag, mag je haar gerust een privé bericht sturen!

Meer weten?

Wil je meer weten leven met reuma? Of wellicht ben je meer geïnteresseerd hoe je het beste kunt werken of re-integreren met reuma? Misschien wil je meer weten over ontstekingsreuma? Dan zijn onderstaande blogs wellicht ook interessant voor jou!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.