re-integreren met reuma

Re-integreren en reuma: 5 interessante re-integratie instrumenten

Het UWV heeft verschillende handige re-integratie instrumenten die je tijdens je re-integratie op je werkplek of vanuit een WIA uitkering kunt inzetten bij het solliciteren. Met behulp van deze instrumenten wordt het voor je (potentiële) werkgever erg interessant om een arbeidsgehandicapte in dient te nemen of te behouden. Vooral omdat deze instrumenten verschillende financiële voordelen kunnen bieden aan je werkgever. Zo wordt geprobeerd het (financieel) risico om een arbeidsgehandicapte in dienst te nemen te verkleinen en de welwillendheid van de werkgever hiermee te vergroten.

In deze blog zet ik de 5 meest interessantste instrumenten voor je op een rij, zodat je goed voorbereidt kunt re-integreren en solliciteren.

Proefplaatsing

Indien de werkgever twijfelt of je het werk wel aankunt, kun je een proefplaatsing aanvragen bij het UWV. Dit houdt in dat je twee maanden met behoudt van uitkering het werk kunt uitproberen. Naast dat het handig is voor jezelf en je werkgever, om te zien of je het werk goed kunt volhouden, doe je ook nog eens werkervaring op. Voorwaarde is wel dat de werkgever de intentie heeft om je voor minimaal 6 maanden in dienst te nemen. Hij dient dit schriftelijk vooraf vast te leggen. Kom je na de proefplaatsing in dienst? Dan vervalt automatisch je proeftijd.

Regelhulp financieel CV

Met behulp van regelhulp financieel CV van het Ministerie en Sociale Zaken en Werkgelegenheid, kun je bekijken welke financiële voordelen en regelingen voor je werkgever gelden als zij je in dienst nemen als arbeidsgehandicapte. Bij het doorlopen van de vragen, krijg je op het einde een brief. Die kun je dan bijvoorbeeld met je CV meesturen.

Loonkostenvoordeel (LKV)

Per 1 januari 2018 is de loonkostenvoordeel (LKV) regeling ingegaan. Deze regeling valt onder de Wet tegemoetkomingen loondomein (WtL). Het is in de plaats gekomen van de vroegere premiekortingen. Het LKV is een jaarlijkse financiële tegemoetkoming voor werkgevers die 1 of meer werknemers in dienst nemen uit doelgroepen die vaak lastig aan het werk komen. Het gaat hierbij om de volgende doelgroepen: 

  1. oudere werknemers (56+) met een uitkering; 
  2. werknemers met een arbeidsongeschiktheidsuitkering (onder andere WIA); 
  3. werknemers met een arbeidsbeperking. 

Er is ook een LKV voor werkgevers die werknemers herplaatsen in een nieuwe of aangepaste functie als deze werknemers arbeidsongeschikt zijn geworden.

Per doelgroep kunnen de financiële voordelen oplopen tot wel €6000,- per jaar. Dit betekend dat je werkgever tot wel 3 euro extra vergoedt krijgt op je uurloon. Je werkgever moet dit dan wel zelf aanvragen. Hierbij moet hij onder andere een bewijs van doelgroepenverklaring meesturen. Dit bewijs kan hij aanvragen bij het UWV of de gemeente.

De duur van de LKV verschilt per doelgroep en kan tot wel 3 jaar duren.

No-riskpolis

Is je werkgever bang dat je uitvalt als volgt van je ziekte? Dan kun je een no-riskpolis inzetten. Bij een no-riskpolis betaalt het UWV een Ziektewet-uitkering uit, wanneer jij ziek wordt. Zo hoeft je werkgever niet zelf een groot deel van het loon te betalen, wanneer jij door je ziekte uitvalt. Als je een WIA – of een Wajong-uitkering hebt, kom je automatisch in aanmerking voor deze polis. De polis is geldig voor de duur van 5 jaar.

Subsidie voor voorzieningen op je werkplek

Vroeger viel dit onder de wet REA. Echter, sinds enkele jaren is het UWV hier verantwoordelijk voor. Als je een aanpassing van je werkplek nodig hebt, die niet meeneembaar is, kun je hiervoor subsidie aanvragen bij het UWV. Denk hierbij aan een traplift, aangepast toilet of een brailleleesbril. Maar voor een jobscoach of vervoer van en naar je werk kun je ook een vergoeding aanvragen. Hierbij vergoedt het UWV de goedkoopste voorziening, die het meest adequaat is. Er worden alleen voorzieningen vergoedt, die je nodig hebt om te kunnen werken én die niet algemeen gebruikelijk zijn. Denk hierbij aan mobiele telefoons of een computer. Die zijn algemeen gebruikelijk en worden dus niet vergoedt. Persoonlijk begeleiding of vervoer in je vrije tijd zijn voorzieningen die de gemeente vergoedt. Heb je persoonlijke verzorging nodig op je werk? Dan wordt dit vergoedt via je ziektekostenverzekering.

Ga je solliciteren vanuit een WIA-uitkering en wil je een van deze instrumenten inzetten? Of ben je aan het re-integreren in het kader van spoor 2? Overleg dan altijd eerst met het UWV, voordat jij en je (potentiële) werkgever een van deze instrumenten gaat aanvragen.

Op de site van het UWV vindt je meer en uitgebreidere informatie over de bovenstaande instrumenten. Hier kunnen de instrumenten ook aangevraagd worden. Daarnaast vindt je op de site van de rijksoverheid nog meer algemene informatie over dit onderwerp.

Meer weten?

Wil je meer weten over re-integreren met reuma, over reuma zelf of mijn persoonlijk verhaal? Dan zijn onderstaande blog artikelen wellicht voor jou ook interessant.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.