Mijn grootste les van dit jaar: hulp vragen bij reuma.
Leven met reuma

Mijn grootste les van dit jaar: hulp vragen met reuma

Wauw wat was 2021 een onstuimig jaar! Weer een lockdown, drie medicijn en verschillende infecties verder, is het al bijna kerst. Het jaar is dan ook echt omgevlogen. En hoewel het jaar zijn ups and downs had, heb ik ook veel geleerd. Geleerd hoe ik hulp moest vragen, want dat deed ik nooit. “Ik kan het wel zelf!”, riep ik altijd heel hard. Maar dat dat een utopie was, kwam ik dit jaar achter. Mijn grootste les van dit jaar was dan ook om toch die hulp te vragen. Hoe ik tot dit inzicht ben gekomen en hoe ik dat dan gedaan heb mét tips over hoe ook jij deze hulp kunt vragen als je reuma hebt? Lees je in deze blog!

Maar hulp vragen is zwak

Opgegroeid met mannen in een boeren gezin, stond hulp vragen niet heel bovenaan het lijstje. Sterk zijn, niet klagen en doorgaan was toch het devies om de dingen in het leven aan te pakken. Daarnaast wilde ik ook niemand tot last zijn. Iedereen heeft het druk met werk, kinderen en huis. Kom ik, de werkeloze zieke, even ook nog eens hulp vragen.

Deze niet helpende gedachte hebben me echter jaren in de weg gezeten. Waardoor ik maar bleef doorgaan terwijl ik bepaalde dingen eigenlijk niet kon. Zo bleef ik op mijn tenen lopen en ging ik steeds langer en vaker mijn grenzen heen. De balans was op een gegeven moment dan ook ver te zoeken.

Ik kwam mezelf hierin echter het hards tegen toen ik na 20 jaar voor de eerste keer alleen kwam te staan. Voor de eerste keer had ik geen partner, die als het nodig was even snel kon bijspringen. Even snel het dekbedovertrek kon verschonen of afruimen als het niet meer ging. Ineens kon ik niet meer binnen mijn comfortzone die hulp vragen en ontvangen. En dat vond ik verschrikkelijk!

Zelfzorg is ook hulp vragen

Maar al snel realiseerde ik me dat door geen hulp te vragen ik mijn lichaam juist deed overbelasten. Activiteiten die eigenlijk te zwaar voor mij waren, deed ik dan toch: dat dekbedovertrek verschoont zich niet vanzelf. Of als ik weer eens met koorts als volgt van een infectie op de bank lag, ging ik toch naar de winkel en apotheek om medicijnen en andere boodschappen te halen.

Het besef dat ik niet alles alleen hoeft te doen of op te lossen kwam uiteindelijk dit jaar. Toen ik wederom ziek op de bank lag en weer op stel en sprong naar het ziekenhuis moest gaan. Ging ik me weer bij elkaar rapen en er alleen naar toe? Met gevaar voor eigen risico en andere door ziek in de auto te stappen?

Dat ik in deze hachelijke situatie nog steeds twijfelde om hulp te vragen zegt eigenlijk al genoeg. En ik besefte dan ook heel snel hoe belachelijk dit was. Hoe sterk moet een mens zijn? En hoe reëel zijn deze twijfels eigenlijk?

Misschien was hulp vragen juist iets wat sterke mensen doen? Sterke mensen zorgen namelijk goed voor zichzelf en weten wanneer ze hulp nodig hebben. En als ik er met een afstand naar keek deed ik dit dus niet. Ik negeerde mijn zwakke punten en vertikte het om hierin hulp te vragen. Ik dacht dus dat ik sterk was door altijd alles zelf te doen, maar eigenlijk was ik dat dus niet. Eigenlijk liep ik continu op mijn tenen, om mijn eigen ego niet te krenken.

Het werd dus tijd om niet meer naar die twijfels, dat ego te gaan luisteren en de beste versie van mezelf te worden. Juist zwak durven te zijn en hulp te durven vragen. Mijn ego heeft namelijk niet altijd gelijk. Hoe graag hij me wilde beschermen met deze twijfels en gedachten, hield hij me juist tegen. Tegen in het krijgen van meer balans en het hebben van een fijner leven! Maar hoe dan die hulp vragen?

Er zijn 3 soorten hulp die je kunt vragen

Hulp komt in verschillende vormen en maten en is afhankelijk van de situatie en je eigen behoeften die je op dat moment nodig hebt. Als je duidelijk weet welke vorm van hulp je in welke situatie nodig hebt, kun je dit ook gerichter aan de ander vragen. Vaak weten mensen namelijk niet hoe ze je het beste kunnen helpen. Als jij dan duidelijk kunt aangeven wat je precies nodig hebt, is het voor de ander ook makkelijker om te kijken of ze je dit kunnen geven. Zo wil ik soms alleen een luisterend oor. Ik geef dan aan het begin van het gesprek aan (vooral bij de mannen) dat ik alleen even mijn verhaal kwijt wil. Maar in een andere situatie heb ik juist alleen praktische steun nodig. Mijn hulpvraag begint dan ook altijd met de soort hulp die ik op dat moment nodig heb.

En er zijn drie soorten hulp die je kunt vragen:

1. Praktische of materiële hulp

Praktische hulp is misschien wel de makkelijkste hulp die iemand je kan geven. Want het zijn vaak kleine praktische of materiële dingen die voor jouw een grote steun kunnen zijn en voor de ander geen moeite kosten om te geven.

Denk dan aan samen met iemand leuke dingen doen om te ontspannen. Of hulp in het huishouden zoals koken of de ramen wassen. Maar denk ook aan het oppassen op je kinderen of het lenen van spullen die je kunt gebruiken.

2. Emotionele steun

Emotionele steun is het bieden van een luisterend oor of een schouder om op te huilen. Juist dat medeleven die je in moeilijke tijden nodig hebt. Heb je deze vorm van steun nodig, dan zoek iemand op met wie je deze emoties kan delen en die je het gevoel geeft dat je er mag zijn. Iemand dus die je gewoonweg vastpakt en knuffelt!

3. Advies of informatie

Soms heb je geen praktische steun of emotionele steun nodig, maar iemand die je deskundig advies en informatie kan geven. Denk dan aan iemand die op een andere manier meekijkt naar je probleem. Iemand die je adviseert wat je in een bepaalde situatie het beste kan doen. Of iemand die je helpt hoe iets werkt, zoals het invullen van een aanvraagformulier.

Als hulp vragen moeilijk is: tips

Hulp vragen is moeilijk, want het vraagt vaak eigen inzet. Je moet er zelf achter aangaan, want niemand geeft het je zomaar. Een ander weet namelijk niet wat jij nodig hebt, als jij dat niet vraagt!

Dus om teleurstelling te voorkomen bedenk ik altijd van te voren welke hulp ik nodig heb en aan wie ik deze hulp het beste kan vragen. Zo weet ik dat ik geen emotionele steun aan mijn broer moet vragen, hij kan me dit niet geven. Maar aan de andere kant is hij dan wel weer heel goed in het meedenken naar oplossingen als ik voor een uitdaging kom te staan. Als ik dus hulp nodig heb in advies en informatie ga ik naar mijn broer. Emotionele hulp zoek ik bij iemand anders.

Hulp en steun vindt je dan ook niet vaak in één contact. Verschillende mensen kunnen je op verschillende manieren helpen. En persoonlijk vraag ik liever één keer hulp aan één persoon die me daarbij heel goed kan helpen, dan dat ik meerdere personen moet aflopen en halfslachtige geholpen krijg. Vraag dus hulp aan die persoon waarvan je weet dat die heel goed is!

Als je dus voor jezelf duidelijk hebt welke hulp je nodig hebt en aan wie je deze het beste kunt vragen, dan kun je vervolgens met deze 4 praktische tips je hulpvraag gaan stellen:

  • Check eerst of de betreffende persoon tijd voor je heeft. Vraag of het uitkomt om iets te vragen. Zo nee, vraag dan wanneer het wel uitkomt.
  • Vervolgens vertel je duidelijk je probleem en stel je je hulpvraag. Zo vraag ik bijvoorbeeld als ik hulp nodig heb bij mijn dekbedovertrek: “kun je me helpen met het dekbedovertrek te verschonen, want door mijn ontsteking in mijn schouder kan ik het dekbed niet optillen.” Of ik vraag emotionele steun door te zeggen: “ik heb vandaag iets meegemaakt en daar wil ik even mijn hart over luchten.”
  • En ja, soms krijg ik ook een afwijzing. Soms kan die persoon mij niet die hulp geven die ik wil. Maar ik weet dan ook dat dit geen afwijzing is voor mijzelf, maar op de vraag. Ik kijk dan eerst nog wat wel mogelijk is. Of weet die persoon iemand anders die me kan helpen? Zo heb ik niet regelmatig iemand die mijn dekbedovertrek kan verschonen. Maar kan die persoon misschien wel op een andere dag? Zo onderhandel ik als ware mijn hulpvraag verder uit.
  • Vind je het moeilijk om ineens allerlei hulp te gaan vragen? Begin dan klein en bij mensen bij wie jij je prettig en veilig voelt. Door het te doen en te leren wat wel en niet werkt, krijg je ook meer vertrouwen in het vragen van hulp. Waardoor je op termijn er ook steeds beter in gaat worden!

Zet niet helpende gedachten om naar helpende gedachten

Tot slot is het handig om bewust te zijn van je niet helpende gedachten die je kunnen belemmeren om die hulp te vragen. Door ze op te schrijven en daartegenover helpende gedachte te schrijven, kun je de gedachten beter onderscheiden en krijg je inzicht in wat jou tegenhoudt om die hulp te vragen. Gebruik vervolgens de helpende gedachte in je vraag om hulp!

Vind je dit lastig om zelf te doen, kunnen de volgende vragen je hierin helpen:

  1. Welke hulp wil je vragen?
  2. Aan wie kun je deze hulp het beste vragen? Wie kan je de meest kwalitatieve hulp geven?
  3. Welke niet helpende gedachten heb je over het vragen van deze hulp? Wat houdt jou tegen om dit te vragen?
  4. Welke helpende gedachte kun je hiertegen over zetten? Welke gedachte helpen je om toch die hulp te vragen?

Alleen sterke mensen vragen hulp!

En het heeft even geduurd. Maar na een jaar oefenen, waarbij ik niet alleen mijn ego opzij moest zetten maar ook me meer kwetsbaar ging opstellen (super eng!), kan ik zeggen dat het me alleen maar sterker gemaakt heeft. Ik ben meer in balans en houd meer energie over. Hierdoor kan ik de activiteiten, die ik wel nog kan doen. beter uitvoeren én ik houdt nog energie over om ook activiteiten te doen die ik leuk vind! Daarnaast hebben de mensen om me heen meer begrip voor mijn situatie gekregen en zijn oprecht blij dat ze me kunnen helpen! Want dat is toch wel mijn grootste inzicht hierin: mensen helpen graag, maar weten vaak niet hoe. Hulp vragen wordt dan ook heel erg gewaardeerd en mensen zeggen bijna altijd ja!

Wat was dus mijn grootste les dit jaar? Dat alleen sterke mensen hun zwakheden kennen en hierin hulp durven te vragen. Om niet alleen beter te worden in wie ze zijn en wat ze kunnen, maar ook om een meer begripvolle band met hun omgeving te krijgen! Dus: wat houdt jou nog tegen om die hulp te vragen?

Hulp vragen de podcast

Wil je meer informatie over mijn proces en voorbeelden? Dan luister nu de bijbehorende podcast aflevering: #8 Mijn grootste les van dit jaar: hulp vragen!

Meer weten?

Nieuwsgierig en wil je meer weten over mijn leven met reuma? Of wil je tips en informatie over re-integreren en werken met reuma? Wellicht wil je ook iets meer weten over bepaalde behandelingen en vormen van reuma? Dan zijn onderstaande blogs voor jou ook interessant!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.