Prikangst, naaldvrees tips
Behandelingen, Leven met reuma

Hoe ik over mijn prikangst heen kwam in 3 stappen

Bijna alle biologicals dienen geprikt of met een infuus toegediend te worden. In mijn proces bij het vinden van het juiste medicijn, heb ik al deze vormen mogen uitproberen. Op dit moment gebruik ik een biological die ik met een prikpen moet injecteren. Voor iemand met prikangst is dit nogal een proces geweest. Zo was Humira redelijk makkelijk toe te dienen met een prikpen, maar deed deze ongelooflijk veel pijn. Het was namelijk nogal een dikke vloeistof. Ook het toedienen van de infusen verliept bij mij niet helemaal pijnloos. Na vijf keer prikken, lukte het de verpleegkundige (bij de eerste behandeling) pas om de infuus goed op zijn plek te krijgen.

Gelukkig heeft mijn man mij altijd geholpen en de spuiten met veel geduld gezet. Echter, ik vond het ook belangrijk dat ik dit zelf kon doen. Om dit te bewerkstelligen, heb ik een routine ontwikkeld die voor mij helpt. Een prikpen durf ik hierdoor nu gewoon zelf te zetten.

Hoe ik dit doe? Door de volgende 3 stappen te doorlopen.

1 Haal de prikpen of injectiespuit een half uur voor het prikken uit de koelkast

De meeste prikpennen en injectiespuiten dienen in de koelkast bewaard te worden. Hierdoor is de vloeistof kouder dan je eigen lichaamstemperatuur. Door de vloeistof een half uur van te voren uit de koelkast te halen, kan deze op kamertemperatuur komen. En is de vloeistof minder pijnlijk als deze in je lichaam geïnjecteerd wordt.

2 Zoek een plek uit met veel vet

Aanbevolen injectieplekken zijn vaak je buik, bil of bovenbeen. Ik heb echter ervaren, dat het injecteren op een plek met veel vet, minder pijnlijk is. Je spuit dan niet rechtstreeks in je spier maar in je vetlaag, welke minder gevoelig is. Voor mij betekend dit, dat ik mijn injecties alleen in mijn buik zet. Hierbij is het van belang om niet elke keer op dezelfde plek te injecteren. Dus de ene keer injecteer ik links van mijn navel en de keer erna rechts. Zo wissel ik maandelijks mijn injectieplek af. Dit verminderd het risico op blauwe plekken en het verharden van je huid.

3 Koel de gekozen injectieplek

Heb je een mooi plekje gevonden om de injectie te zetten, dan koel deze met een koelelement. Door deze te koelen, verdoof ik tijdelijk de huid. Hierdoor doet het injecteren een stuk minder pijn.

4 Bonus stap: 100% doen

Als je bovenstaande stappen hebt gezet, is de enige belemmeringen nog het doen. Door niet te lang te wachten en de stappen rustig te doorlopen, lukt het mij om de injectie zelf te zetten. Hoe langer je wacht, hoe hoger de drempel wordt en hoe minder effectief voorgaande stappen zijn. Bedenk ook dat elke keer dat jezelf de injectie zet, het steeds minder moeilijk wordt!

Andere tips

Ik ben benieuwd: hebben meer mensen een routine ontwikkeld om over hun prikangst heen te komen? Laat het weten in de reacties onder aan de pagina!

Meer weten?

Wil je meer weten over ontstekingsreuma en zijn behandelingen? Of misschien wil je meer weten over welke copingstijlen belangrijk zijn bij reuma? Dan zijn onderstaande blogs wellicht ook voor jou interessant!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.