Persfoto Marja van Wissen van ReumaLeeft: mijn verhaal.
Leven met reuma, Persartikelen

Wendyonline: Reuma zette het leven van Marja compleet op z’n kop: ‘ondanks alle tegenslagen kan ik nog steeds intens genieten.’

Marja is nog maar 18 jaar als ze de diagnose Artritis Psoriatica krijgt. Dit is een vorm van ontstekingsreuma in combinatie met de huidziekte psoriasis. Sinds 2018 is Marja 100% afgekeurd, maar ze geeft niet op. ‘Het is mijn leven waarin ik niet leef naar reuma, maar mét reuma.’

‘Ik was 18 jaar toen ik de diagnose kreeg. Samen met mijn vader reed ik naar de huisartsenpraktijk bij ons in het dorp. Ik had al een tijdje onverklaarbare klachten en mijn gevoel zei dat het reuma was. De ziekte zit namelijk bij ons in de familie, mijn oma en tante hebben het ook. Mijn vader zette de auto stil op de parkeerplaats en bleef zitten. Hij keek me aan en zei dat we niet weg zouden gaan zonder een doorverwijzing naar de reumatoloog. Ik knikte vastberaden met hem mee. Mijn vader wist dat het moeilijk was om doorgestuurd te worden naar de reumatoloog, en hij had inderdaad gelijk. De huisarts wilde niet de verwijzing geven. Hij vertelde dat er andere verklaringen waren voor mijn klachten, maar ik wilde er niks van weten. Pas toen ik vertelde dat reuma in mijn familie zat, kregen we de verwijzing. En wat bleek, de reumatoloog kon binnen 10 minuten al de diagnose reuma bij mij constateren.’

Wil je het hele artikel lezen? Klik dan hier

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.