ReumaMagazine: het ontstaan van reumaleeft.com
Persartikelen

ReumaMagazine: Het ontstaan van ReumaLeeft.com

Je bent re-integratiecoach en je wordt zelf 100 procent afgekeurd. Dat overkwam Marja van Wissen (38), drijvende kracht achter de blog ReumaLeeft.com. Zij heeft sinds haar 18e artritis psoriatica en wist jarenlang door een combinatie van medicijnen en een gezonde levensstijl haar ziekte redelijk onder controle te houden. Zo kon ze blijven studeren en werken. Maar vijf jaar geleden veranderde alles.

Voordat Marja aan de gang ging met ReumaLeeft.com, was ze jarenlang re-integratieconsulent, werkcoach en coördinator van projecten op het gebied van arbeid en re-integratie. Tot haar reuma begon op te spelen. “Ik kreeg steeds vaker last van ontstekingen en voelde mij ontzettend vermoeid. De reumatoloog paste de medicatie aan. Ik heb het hele behandelprotocol doorlopen maar het mocht niet baten: weinig effect en veel last van bijwerkingen. Ik werd bijvoorbeeld heel misselijk van de biologicals. Toch bleef ik gewoon doorwerken. Niemand meldt zich met plezier ziek en dat gold ook voor mij. Ik wilde niet opgeven en zo kwam ik zelf in de situatie terecht van de mensen die ik professioneel begeleidde.”

Niets aan de hand

Marja deed op haar werk lange tijd alsof er niets aan de hand was. Ze geeft toe: “Therapeuten, coaches en consulenten vormen de moeilijkste groep patiënten. Juist omdat ze weten wat het is om aan de andere kant van de tafel te belanden. Gedurende mijn re-integratietraject heb ik te maken gehad met vijf managers en twee bedrijfsartsen. Dat hele proces heb ik als zeer stressvol ervaren. Maar aan de buitenkant was niets aan mij te zien.

Wil je het hele artikel lezen? Klik dan hier

Het volledige artikel stond in ReumaMagazine 08-2020.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.